Els Mossos entren a l'ajuntament de Torroella de Montgrí de matinada i despengen l'estelada
A Celrà el consistori va abaixar ahir la bandera però aquest matí s'han despertat amb dues estelades noves enganxades amb cinta aïllant. Els Mossos retirant l’estelada a Navàs
Torroella de Montgrí (ACN).- Durant aquesta passada nit, Celrà, al Gironès, ha despenjat l'estelada seguint l'ordre de la Junta Electoral i amb el suport de part del consistori, format per iCelrà i la CUP. Una decisió que ha generat tensions entre els dos socis de govern que mantenien postures diferents. L'alcalde del poble, Gerard Fernàndez (iCelrà) ha lamentat que la CUP preferís mostrar "la penosa imatge" del Mossos abaixant la bandera mentre que des de la CUP critiquen que la formació ha actuat "a traïció". En el cas de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, la policia catalana han entrat al consistori de matinada i s'han emportat l'estelada. "És un dia trist, estem dolguts", ha subratllat el batlle del poble, Jordi Cordón.
Celrà i Torroella de Montgrí han estat dos dels municipis gironins que més han lluitat per mantenir l'estelada a la façana de l'edifici consistorial fins a l'últim moment. No obstant això, els fets s'han desencadenat aquesta passada nit. En primer lloc, ahir al vespre, el fins ara alcalde de Celrà - membre de la formació d'iCelrà i que es presenta com a candidat a la reelecció dins del grup iCelrà-ERC- va decidir retirar l'estelada després de rebre la segona notificació per part de la Junta Electoral de la Zona. "Nosaltres estàvem disposats a estirar al màxim la corda i no volíem retirar-la però finalment, vam pensar que no era positiu que es veiés la penosa imatge dels Mossos abaixant la bandera", ha comentat Fernàndez aquest dissabte al matí.
Segons el batlle, el moviment sobiranista es caracteritza per ser "pacífic i democràtic" i consideren que veure com els policies catalans abaixen les estelades no beneficiarà a ningú, només als "espanyolistes que ho interpretaran com una mostra de confrontació" entre els mateixos ciutadans catalans. Per això, ahir, pels volts de les nou, un veí de la vila va encarregar-se de despenjar la bandera. Fernàndez ha assegurat que el consistori no s'hi ha vist implicat i que no hi ha participat ningú de la brigada municipal ni tampoc cap treballador de l'ajuntament de Celrà.
"El sobiranisme és un moviment pacífic i tenim que seguir per aquest camí, perquè una bandera deixi de onejar unes quantes hores és millor que no donar la imatge penosa de confrontació entre els Mossos i els catalans", ha afegit. Una visió que no comparteixen els seus socis de govern durant els darrers quatre anys, la CUP, encapçalada per Daniel Cornellà qui també va ser batlle durant dos anys.
Des del grup municipal de la CUP han lamentat que l'alcalde decidís retirar l'estelada de forma "unilateral i a traïció". Segons Cornellà, Fernàndez no va tenir en compte els regidors de la CUP ni tampoc les altres formacions de la vila. "Nosaltres no teníem cap problema amb el fet que fossin els Mossos qui retiressin la bandera tal i com ho han fet en altres llocs, no veig que sigui cap catàstrofe ni que Catalunya s'hagi ensorat", ha explicat l'exbatlle. Segons Cornellà, si la ciutadania els polítics van escollir "desobeir", els Mossos d'Esquadra també haurien d'haver actuat de la mateixa manera i fer cas omís a la decisió de la Junta Electoral.
"Si no ho fem així al final sempre som els mateixos els que acabem lluitant pel país, si no haguéssim desobeït en el seu moment, la consulta del 9-N tampoc s'hagués portat a terme", ha comentat Cornellà. "És la primera vegada en quatre anys de mandat que es decideixen les coses d'aquesta manera, mai abans s'havia fet així, sempre es prenien els acords de manera consensuada", ha lamentat l'exbatlle gironí. En aquest sentit, Cornellà ha carregat contra la postura que, des de fa temps, manté la formació d'iCelrà-ERC a les xarxes socials on "fan gala de la seva fermesa amb el procés". "I mira, ara a la mínima ja la despengen", ha afegit.
Tot i la polèmica entre les formacions polítiques en dia de reflexió, Celrà s'ha despertat aquest dissabte amb dues noves estelades penjades amb cinta aïllant en els mateixos pals on, fins ahir mateix, hi onejava l'estelada.
A Torroella els Mossos despengen i s'emporten l'estelada
Un cas molt diferent és el que s'ha viscut a Torroella de Montgrí on, el seu alcalde Jordi Cordón, es va negar a retirar la bandera i fins i tot va presentar un recurs davant la resolució de la Junta Electoral Central (JEC). Aquesta passada matinada, els Mossos d'Esquadra han demanat les claus del consistori a la Policia Local de la vila, han accedit a l'interior de l'ajuntament d'on han despenjat i s'han emportat l'estelada.
Els fets han succeït pels volts de dos quarts de dues de la matinada i, en aquell moment, no hi havia ningú pels carreres del municipi ni a la plaça de la vila. Tot i això, aquest dissabte, diversos vianants s'han adonat que la façana del consistori lluïa diferent. "És un dia trist, ens sentim sotmesos al setge, a l'ofec per part de Societat Civil Catalana per la seva denúncia i per la Junta Electoral Central", ha manifestat Cordón.
Segons el batlle, de CiU i membre de l'AMI, un dia de reflexió com aquest dissabte no s'hauria d'estar parlant "de treure estelades de les façanes. "En aquest sentit em sento dolgut que més enllà de la institució municipal i altres organismes no puguem fer la força suficient", ha defensat. Segon el batlle, les llei cal interpretar-les de forma correcta i remarca que la Junta Electoral Central hauria d'haver "desestimat una denúncia il·lògica" i permetre que la jornada es portés a terme "amb tranquil·litat".
A Ripoll els Mossos també treuen l'estelada
En últim lloc, els Mossos d'Esquadra també han retirat l'estelada de l'Ajuntament de Ripoll aquest matí de dissabte després que el consistori realitzés un ple extraordinari ahir, a cinc minuts del final de la campanya electoral, on es va acordar mantenir la bandera hissada tot i els impediments. Ahir al vespre, una patrulla dels Mossos es va personar al domicili de l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, per entregar-li l'acord de la Junta Electoral en el qual se l'informava que en cas de no acatar l'ordre, el batlle podia incórrer en una infracció que podria ser penalitzada amb una multa de 3.000 euros.
Tot i això, l'alcalde va convocar un ple, en el qual es va decidir mantenir l'estelada fins "al dia de la independència". Tot i això, aquest matí Ripoll s'ha despertat sense la bandera. De de l'ANC del Ripollès han enviat un comunicat on asseguren que no volen "quedar-se de braços creuats" i demanen a tots els vilatans que pengein estelades als balcons i finestres dels seus habitatges.
Mossos de paisà retiren les estelades del balcó de l'ajuntament de Navàs. La població, governada per la CUP en coalició amb ERC, ha estat l'última del Bages a retirar l'ensenya
Navàs (ACN).- Tres mossos de paisà han retirat aquest dissabte al matí les estelades del balcó de l'ajuntament de Navàs (Bages), municipi governat per la CUP en coalició amb ERC. "Aquest matí, pels voltants de les 09.30 hores, ens hem trobat que han vingut mossos d'esquadra de paisà, han estat voltant per l'ajuntament i al cap d'una hora han procedit a retirar les dues estelades de la façana", ha relatat a l'ACN l'alcalde Jaume Casals. Navàs ha estat l'última població del Bages a mantenir l'estelada fins a l'últim moment -desafiant la decisió de la Junta Electoral Central (JEC)- després que Navarcles, Artés, Sallent, Sant Vicenç de Castellet i Manresa l'hagin tret de manera discreta en les darreres 24 hores.
Notícies relacionades
- #Desobeïm L'alcalde de Torroella de Montgrí es nega a treure l'estelada malgrat la trucada del director general de la Policia 22.05.2015.
- Oportunitat única dels ajuntaments per començar la desobediència #esteladesalsbalcons mentre SCC embogeix 15.05.2015.
- #ViaUlster odi unionista contra l'estelada a Torroella de Montgrí 07.10.2014.