De Tot Cat obre les portes i mostra el compromís de productors d'etiquetar en català
Més de 300 entitats i institucions s'apleguen a la Fira de Girona des d'avui i fins diumenge
Més de 300 entitats i institucions d'arreu de Catalunya han fet públic aquest divendres a Girona el seu compromís de consumir productes etiquetats en català. El conseller d'Innovació, Josep Huguet, que ha assistit a l'acte, ha fet una crida a l'empresariat català perquè etiqueti els productes en aquesta llengua ja que en època de crisi global 'cal sortir al món'. Segons ha dit, el mercat espanyol és l'únic que es comporta de 'forma 'al·lèrgica' davant el català i aquest només representa una petita part del mercat mundial, i per tant 'el món no rebutja el català'. Aquesta trobada s'ha fet en el marc de la fira De Tot Cat que pretén promoure els productes i serveis que incorporen la llengua catalana.
Aquest divendres més de 300 entitats i institucions d'arreu de Catalunya han donat suport i han fet públic el seu compromís de consumir productes etiquetats en català. Entre els ens adherits destaquen l'Ajuntament d'Hostalric, el de Salt i el de Sant Cugat del Vallès, o la Diputació de Barcelona, la de Girona i la de Lleida, i la Generalitat de Catalunya, entre altres. Entre les entitats que també han donat el seu recolzament destaquen l'Associació Amics de la Unesco, la Cambra de Comerç de Girona, Òmnium Cultural o la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, entre moltes altres.El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha fet una crida a l'empresariat català perquè etiqueti els productes en aquesta llengua i que es fixin en el món, i no en el mercat espanyol que és l'únic que es comporta de 'forma al·lèrgica' amb el català. Segons el mateix Huguet, 'el món no rebutja el català', i en una època de crisi econòmica com l'actual 'cal sortir al món'. A més, el conseller Huguet ha assegurat que el món no té 'problemes' amb l'etiquetatge en català, sempre i quan hi hagi les explicacions corresponents en llengües internacionals. Per això, Huguet ha demanat que 'no es tingui por' d'etiquetar en català per les reaccions contràries que s'han pogut generar a l'estat espanyol en certes ocasions ja que s'ha de pensar en un 'mercat de futur i global'.
El manifest que ha estat recolzat per les més de 300 entitats i associacions és clar i rotund i té la voluntat de fer públic el compromís de consumir productes que incorporin la llengua catalana. 'Ens comprometem, cadascú des de la nostra institució o entitat, a convertir aquesta voluntat en realitat. Volem que aquest compromís es materialitzi en fets palpables. Volem que aquest compromís que avui escenifiquem a Girona suposi un pas endavant en la plena normalització de la nostra llengua', conclou el manifest titulat 'A taula en català; compromís de Girona'.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha destacat l'honor que té la ciutat de Girona d'acollir l'acte que es compromet a consumir productes etiquetats en català. Pagans ha explicat que el compromís de l'Ajuntament de Girona amb la llengua catalana és 'evident' des de fa molts anys. A més, ha destacat que l'acte d'aquest divendres 'reafirma' Girona com a ciutat que aprofundeix en el català.
D'altra banda, l'acte ha comptat amb un discurs del filòsof, Josep Maria Terricabras, on ha desgranat tots els ítems relacionats amb la llengua catalana. 'Ser català és molt cansat, ja que ens toca reivindicar les coses més trivials que cap altre país ho ha de fer', ha destacat. Tot i això ha afirmat que 'no ens cansarem del tot, ni defallirem, sinó que més aviat persistirem'.
De Tot Cat
Paral·lelament, aquest divendres s'ha inaugurat la fira 'De Tot Cat' que durarà fins diumenge i que pretén promoure els productes i serveis que incorporen la llengua catalana.
Un dels responsables de la fira, Jaume Piquer, explica que aquesta mostra neix arran de l'adhesió de l'Ajuntament de Girona a la campanya 'Taula en català', que el consistori assumia el compromís de consumir productes que incorporessin el català en el seu etiquetatge. Piquer explica que els consumidors es preguntes: 'Vols dir que aquest producte existeix en català?' i aquesta fira pretén mostrar que hi ha molts productes i serveis que incorporen al llengua catalana i que en ocasions la gent no en té constància.
Piquer destaca que fer una recol·lecció de tots aquests productes i serveis no és una 'tasca fàcil' i menys en temps de crisi, però destaca que finalment s'ha aconseguit omplir el Palau de Fires de Girona amb diverses entitats, associacions i empreses que compten amb el català en el seu dia a dia. Segons explica Piquer aquesta és una mostra 'multisectorial' ja que engloba des de l'àmbit de l'alimentació i begudes fins a noves tecnologies.
Entre les curiositats de la fira destaca l'estanc d'una empresa sueca que fabrica preservatius i els etiqueta en català o també l'estanc on es poden trobar rellotges amb hora catalana (un quart, dos quarts, etc.). A més, la Generalitat de Catalunya ha obert un estanc on hi ha telèfons mòbils que incorporen en el seu menú la llengua catalana, i d'aquesta manera el consumidor sap quines són les marques que fan servir el català.