directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Joan Veny: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer"

El filòleg mallorquí recull el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar ha rebut el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural al Palau de la Música. El guardonat ha reivindicat la unitat del català: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Per això hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua no s'hi juga!", ha alertat. Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, ha fet referència al 27S ressaltant que "ara és l'hora de sumar. Cadascú amb la seva veu i amb les seves idees, actuant junts per fer realitat la il·lusió compartida".

El filòleg mallorquí Joan Veny, el president, Artur Mas, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals
El filòleg mallorquí Joan Veny, el president, Artur Mas, i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes

Després de rebre el guardó, Veny ha destacat la passió per la llengua: "Trobar una paraula nova és com caure del cel un pètal de rosa o fer brillar una nova estrella en el firmament. Em plau reiterar que sóc un enamorat de les paraules", ha ressaltat. Ha recordat Antoni M. Badia Margarit, Joan Bastardas, Francesc de B. Moll, Joan Coromines i Pompeu Fabra. Segons Veny, "gràcies als meus mestres, que han contribuït amb la seva saviesa a la meva formació com a lingüista. Catifa vermella als nostres savis!". 

El Premi d'Honor ha reivindicat la unitat del català. "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer". En aquest punt, Veny ha recalcat: "Hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua no s'hi juga! D'aquí, el recent naufragi d'aquells governs", ha afegit.

"Fem vots per tenir un país normal, lliure i modern"

En aquest context, ha manifestat que "davant tantes actituds hostils del govern central, fem vots per tenir un país normal, lliure, modern, obert al món, just socialment, fidel a les seves arrels, amb la llengua pròpia, el català, com a llengua preferent i amb convivència amb el castellà i també amb altres llengües. La nostra nit", ha declarat, "va ser molt llarga, però va sortir el sol, i ara cal esperar la plenitud del migdia". Ha assegurat que "el procés sobiranista ha tingut i té els seus detractors a l'altiplà. Però alguna veu discrepant ja s'havia aixecat cap als anys 30 del segle passat", ha indicat. 

Per la seva part, Casals ha remarcat que Veny és "un savi complet, un intel·lectual en el sentit més ampli", que "ha defensat la llengua amb un lluita sorda i constant". La presidenta d'Òmnium ha coincidit a felicitar-se perquè "a les Illes i al País Valencià puguin governar aquells que parlen i estimen la llengua" que comparteixen, esperant "que es pugui reconstruir ben aviat l'espai lingüístic, cultural i comunicatiu dels Països Catalans, tan maltractat políticament".

Casals ha ressaltat que "una llengua, totes les llengües, necessita les eines d'un estat que la defensi i la promogui. Fins ara el català no només no ha tingut aquest Estat, sinó que n'ha tingut un en contra". En aquesta línia, ha apuntat que cada dia hi ha els catalans compromesos amb "la tasca de construir el nostre estat. Cada dia som més, i això també ho vàrem veure a les passades eleccions municipals, els qui tenim la ferma voluntat de viure en plena sobirania", ha destacat. 

"Ara és l'hora de sumar" diu Muriel Casals

La presidenta d'Òmnium ha finalitzat amb l'horitzó de les eleccions del 27 de setembre. De fet, ha recalcat que "ara és l'hora de sumar. Cadascú amb la seva veu i amb les seves idees, actuant junts per fer realitat la il·lusió compartida. Ara és possible construir un futur millor i situar Catalunya al mapa com mereix: depèn de nosaltres".

Muriel Casals ha donat pas a l'espectacle 'Geografia Joan Veny', presentat i escrit per Joaquim Maria Puyal. Un itinerari per la figura i l'obra del doctor Veny, que ha combinat el diàleg, la música, el teatre o el vídeo. La glossa del premiat ha anat a càrrec de Joan Mas, una conversa entre el propi Puyal, Pere Jou i Anna Subirana. També ha actuat el cantautor Pep Gimeno 'Botifarra' i els Qu4rt Pr1mera, i s'ha dut a terme un fragment del monòleg 'Acorar' de Toni Gomila, muntatge que va tenir una molt bona acollida a Barcelona. S'han projectat diferents vídeos sobre l'obra de Veny. 

Joan Veny 

Catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Veny ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l'edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l'etimologia. A més de ser responsable de la part catalana de diverses recerques internacionals sobre geolingüística, Joan Veny dirigeix l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC) juntament amb Lídia Pons. El filòleg va rebre la Creu de Sant Jordi el 1997 i el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears el 2009, entre altres guardons.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
10 de juny de 2015, 13.55 h



COMUNICADO
--------------------


Tras las elecciones municipales y autonómicas llevadas a cabo recientemente, se han abierto unas expectativas inusitadas hasta la fecha ante la espectacular irrupción en el mapa político de fuerzas casi desconocidas hasta hace poco más de un año, Podemos ( con diversas marcas ) y Ciudadanos, que han tomado auge ofreciendo medidas mágicas que solucionen la acuciante necesidad de amplias capas de la sociedad, sometidas
sin reparos a la maquinaria explotad... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
10 de juny de 2015, 07.09 h


#19 Catalans ! amagueu els gossos que corre per aquí l'Aragoneses!

Amagueu els gossos sobre tot si son grossos perquè diu que els petits ja no els sent: li han eixamplat massa l'anus i ara necessita pastors alemanys i grans danesos.

wuau wuau wuaau wuau wuauwuau wuau


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
A Can De Mor fletxa A Gro Me Na Uer
9 de juny de 2015, 23.38 h

#19 borratxo


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
9 de juny de 2015, 16.30 h

#18 GRACIAS AL "pruses" Y AL MASS. EL PARO BAJA, LA FINANCIACION SALE GRATIS, LA PRIMA DE RIESGO ESTA POR EL SUELO, ETC ETC.

España cobra por primera vez por emitir deuda a corto plazo,
Después de quedarse varias veces a las puertas, el Tesoro ha colocado hoy sus letras por primera vez con tasas negativas de interés. La rentabilidad media a 6 meses ha sido del -0,002%.

Las últimas emisiones de letras habían rozado el hito histórico de registrar las primeras tasas negativas de interés... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
MariaRosa CAT fletxa Barcelona
9 de juny de 2015, 12.15 h

A aquells que llegeixen els "comentaris" d'alguns dels vostres "energúmens lectors" no els queden més que dues opcions ...
O bé pleguen, quan queden amarats de fàstic, vòmit i pudor,
O, si s'ho paren a pensar, aquesta gentussa són molt millors humoristes que els de les revistes d'humor ...
I, a més a més, ho fan gratuïtament ...
De veritat que són, ras i curt, ben miserables !!!
27S2015 - MARXEM !!! - // * // !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
9 de juny de 2015, 12.07 h

#16

?Y TU , QUERIDO NAZI PALETOOOOOOOOOOOO, PRETENDES CORREGIR A LOS DEMAS?

¿TU, QUE ESCRIBISTE "les cataractes del Niagàra" (http://www.directe.cat/noticia/407488/desobeim-l-alcalde-de-torroella-de-montgri-es-nega-a-treure-l-estelada-malgrat-la-trucada-#comentari-376345) , PENSANDO QUE LA •cascada" ERA SOLAMENTE LO QUE HACES CUANDO VES ZOOFILIA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
|| || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa fletxa estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS i CORRUPTES = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET
9 de juny de 2015, 08.50 h

#1
#2
#4
#5
#8
#9
#13
#14 he he he he . . . la pobra Micaelita Romualda, la ignoranta dels visigots que no són gots i dels "caroliGNOS" que lluiten contra els "OTOMANOS QUE SÓN ÀRABS) ara resulta que vol fer veure que coneix la història del President Companys, quan només l'ha llegida en alguna web NAZIonalista castellana, és a dir , escrita per als fills de puta franquistes com ella.

El 13 d'agost de 1940 va ser detingut pels NAZIS ALEMANYS per petició de Franco, i no et do... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Synera fletxa Barcelona
9 de juny de 2015, 05.53 h


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
9 de juny de 2015, 00.03 h

#13

RECTIFICO ERROR DE ERRATA




. Fue el 3er presidente desde la restauración de la institución el 14 de abril de 1931, y gobernó desde el 10 de octubre de 1934 hasta el 10 de enero de 1935.

ASI QUE NO ME VENGA CON DEMAGOGIA BARATA



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
9 de juny de 2015, 00.00 h

11

. Fue el 3er presidente desde la restauración de la institución el 14 de abril de 1931, y gobernó desde el 10 de octubre de 1934 hasta el 10 de enero de 1935. Companys,

ASI QUE NO ME VENGA CON DEMAGOGIA BARATA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.