directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Català bàsic per a taxistes

Plataforma per la Llengua lliura a taxistes immigrants manuals de vocabulari bàsic per ensenyar-los el català

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Plataforma per la Llengua ha repartit a taxistes immigrants el Manual de vocabulari bàsic que inclou les expressions bàsiques que es produeixen en el sector del taxi en tres idiomes: en català, en anglès i en castellà. La guia l'han fet conjuntament Plataforma per la Llengua amb Paktaxi, l'Associació de Taxistes Pakistanesos de Catalunya. El manual es destina sobretot als col·lectius de pakistanesos, marroquins i colombians, però també el repartiran als taxistes interessats. En declaracions a l'ACN, Neus Mestres, directora de Plataforma per la Llengua, ha dit que la iniciativa "s'emmarca dins d'altres activitats que porten a terme per apropar a tots els col·lectius de persones nouvingudes el català".
 





Comparteix
   


Etiquetes
Plataforma per la Llengua ha convocat als taxistes per poder recollir el manual aquest matí a la parada situada a l'Avinguda Reina Maria Cristina de Barcelona. Segons dades de l'Institut Metropolità del Taxi, dels 13.233 taxistes en actiu, el 17,94% procedeixen de diversos països del món, i el Pakistan és el país amb més representació (35,12%), seguit del Marroc (12,27%) i de Colòmbia (12,18%).

Neus Mestres, directora de la Plataforma per la Llengua, ha recalcat que aquest manual consisteix en vocabulari bàsic a l'entorn del taxista i per exemple indicacions de mecànica del cotxe o més sanitari per si hi ha alguna necessitat i inclou alguns apartats més d'informació turística. De fet, aquest manual, elaborat amb l'ajut de l'Institut Metropolità del Taxi, 'la Caixa' i la Generalitat, disposa, també, d'informació bàsica d'alguns monuments de la ciutat i de festes populars catalanes, de manera que pretén ser no solament una eina útil sinó també una manera d'aproximar-los a la cultura catalana.
 
Mestres ha valorat positivament el fet que si agafes un taxi "t'atenguin mínimament en català". Segons la directora de Plataforma per la Llengua, "és una eina més per treballar la cohesió social a nivell de tota la ciutadania i que el català sigui una llengua comuna per tots els col·lectius que van venint al nostre país".
 
Pel que fa la rebuda entre els taxistes, Mestres ha indicat que sobretot els taxistes paquistanesos ho han rebut molt bé perquè ho consideraven una eina bàsica pel seu dia a dia. Altres com el marroquí, ha afegit, també l'han torbat "molt favorable i profitós i ja el fan servir".
 
Per la seva part, Saad Mukhtar, portaveu de l'Associació Paktaxi, ha manifestat que quan la comunitat pakistanesa va començar a treballar en el món del taxi molta gent es va queixar que no parlaven bé en català i que no sabien res. Per això, van pensar que havien de treballar per aprendre català. Mukhtar ha reconegut que són 700 els taxistes pakistanesos a Barcelona i ha destacat ara tots ells "parlen molt bé català", però ha admès que hi ha gent que feia molt temps que treballava i necessita utilitzar el manual que han repartit.
 
Chafik Boughrara, representant del col·lectiu marroquí de taxistes a Barcelona -que són uns 200-, ha valorat molt positivament el manual per l'aprenentatge del català i l'anglès. "Ens serveix molt pels turistes que parlen només anglès perquè el col·lectiu marroquí tenen un dèficit en català i anglès", ha apuntat.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
15 de juny de 2015, 10.38 h



COMUNICADO

Tras las elecciones municipales y autonómicas llevadas a cabo recientemente, se han abierto unas expectativas inusitadas hasta la fecha ante la espectacular irrupción en el mapa político de fuerzas casi desconocidas hasta hace poco más de un año, Podemos ( con diversas marcas ) y Ciudadanos, que han tomado auge ofreciendo medidas mágicas que solucionen la acuciante necesidad de amplias capas de la sociedad, sometidas
sin reparos a la maquinaria explotadora española.

Por ot... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Jan fletxa Badalona
11 de juny de 2015, 23.02 h

Nosaltres fem parar taxis amb el Lliure! La resta, bon vent i barca nova!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Jordi fletxa Barcelona
11 de juny de 2015, 20.02 h

J#22 i t'la neteixa bé?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
miquel àngel fletxa BARCELONA
11 de juny de 2015, 11.11 h

I això no ho podia haver previst la Cooperativa del Taxi o qui sigui que doni les llicències i haver demanat als taxistes que vulguin fer de taxistes que entenguin el català?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
11 de juny de 2015, 08.55 h




Estan acomplexats els caspanyols, tenen complexe d'inferioritat devant d'una llengua mil.lenaria

com el catala.

Van de Imperio i només els queden tres colònies.

Caspaña en vies d'extincio.






Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Synera fletxa Barcelona
11 de juny de 2015, 07.15 h

L'ANDALUSĪ NO ES INDISPENSABLE PER A TREBALLAR A CAT. NOMÉS ÉS UNA IMPOSSICIÓ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
11 de juny de 2015, 06.53 h


No es cierto que mi perro sea nazi. Nazis lo sois los independentistas, bueno, en realidad nazis lo son todos los catalanes. Nazis, sí, nazis, nazis , nazis.

Los europeos son nazis, los democratas son nazis, los chimpances son nazis, los pulpos son nazis, los caracoles son nazis, los gusanos son nazis, los tenedores son nazis, las pastillas de jabon son nazis

PERO MI PERRO NO ES NAZI Y YO LE AMO, YO LE QUIERO PORQUE ME HACE SENTIR MUJER !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
10 de juny de 2015, 23.14 h

No parlar català a Catalunya hauria de significar per qualsevol persona exercint servei public = incapacitat per donar bon servei al client Català = fora llicencia o canvi de feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Synera fletxa Barcelona
10 de juny de 2015, 23.08 h


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
10 de juny de 2015, 22.37 h


Anoche, después de un rato de solaz y de erotismo desmadrado, mi novio me dijo: Miguel Romualdo, no hay otro culo como tu culo en todo el mundo.

Yo le respondi: tanto te gusta? Y él me dijo: Que va, cállate , guarra, digo que no hay otro culo más granujiento, almorranado y pestilente que el tuyo. Si a caso se le parece mucho el de Anacleto Aragoneses, pero el tuoo és un poquitín más asqueroso aún

Y después de decirme eso, me ató a la cama y me azotó durante trece minutos.

Me corr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.