directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'ombra de la corrupció empastifa ICV

Un jutjat investiga 13 exalts càrrecs de l'ACA i empresaris per adjudicacions a dit de 38 contractes. La Fiscalia Anticorrupció es querella contra aquests per prevaricació, falsedat i malversació

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Segons informa l’ACN, una jutgessa de Barcelona ha admès a tràmit una querella de la Fiscalia Anticorrupció contra 13 exdirectius de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i diversos empresaris per adjudicació a dit de múltiples contractes. La fiscalia considera que l'exdirector general de l'ACA Manuel Hernández (càrrec de confiança d'ICV en el tripartit), va adjudicar a una empresa de l'exgerent Joan Lluís Quer un contracte de 3,7 milions, però després li va tornar a adjudicar, sense concurs, 38 contractes complementaris del mateix treball per 3,9 milions més. La fiscalia s'ha querellat contra 13 persones pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públics, falsedat documental, frau, revelació de secrets i ús d'informació privilegiada.


L'exdirector de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), càrrec de confiança d'ICV durant el tripartit.
L'exdirector de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), càrrec de confiança d'ICV durant el tripartit.

Comparteix
   


Etiquetes
L'any passat la Generalitat i la Sindicatura de Comptes van denunciar que un contracte adjudicat per 3,75 milions més IVA va acabar comportant l'adjudicació de 38 contractes complementari més a dit a la mateixa empresa i valorats en 3,93 milions. Les irregularitats s'haurien comès entre el 2007 i el 2010, en època del tripartit, quan es van adjudicar estudis d'auditoria relacionats amb la directiva marc de l'aigua i el pla de gestió de conques fluvials a la Unió Temporal d'Empreses DMA-Gestió. El representant de la UTE era Joan Lluís Quer, gerent de l'ACA entre el 2000 i el 2004 i actual president de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya.
 
La UTE guanyadora per redactar el 'Programa de mesures i del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya en el període 2008-2009' estava formada per les mercantils Auditoría e Ingeniería, United Research Services España i Artenginy. El fiscal considera que l'adjudicació podria haver estat pactada i que el contracte es va executar de forma "anòmala". A més, afegeix que les nombroses irregularitats són d'un "gran calibre".
 
Un alt càrrec del govern de Mas també implicat a l'escàndol 

Tot i que va ser el propi Govern qui a principis de juny de l'any passat va posar en coneixement de la Fiscalia aquestes presumptes irregularitats, fonts del Departament d'Economia van assegurar aleshores a l'ACN que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, mantenia "tota la confiança" en Quer, que és president de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (l'antiga GISA) des del febrer del 2011. Les mateixes fonts van assenyalar que Quer "va respectar la llei d'incompatibilitat perquè quan es va produir l'adjudicació ja havien passat més de dos anys" des del seu pas per la gerència de l'ACA.
 
Per la seva banda, un informe de la Sindicatura de Comptes considera que en l'adjudicació dels treballs es van "incomplir els principis generals de publicitat, concurrència i igualtat de tracte que regeixen la contractació pública" i assenyala un conjunt d'irregularitats en la licitació, l'adjudicació i l'execució "que podrien donar lloc a fets perseguies administrativament i judicial".
 
La Sindicatura posava de manifest que "hi ha documents que acrediten que hi va haver reunions de coordinació, entre el personal de l'ACA i el de les empreses que finalment van conformar la UTE adjudicatària, entre maig i octubre del 2007", en dates anteriors a l'adjudicació, que es va produir el 15 de gener del 2008. A més, no es va concretar l'objecte del contracte i hi va haver "indefinicions referents a la predeterminació del preu de les tasques objecte dels estudis". Així, hi ha tasques que inicialment estaven previstes dins del pressupost base del contracte principal i posteriorment van ser contractades com a complementàries amb un pressupost addicional. Això, segons el fiscal, suposa que es podria haver pagat dues vegades per la mateixa feina. A més, el ministeri públic troba "sorprenent" que els contractes complementaris sumin un total de 3,9 milions, més que el contracte principal, de 3,7 milions. així mateix, recorda que la licitació inicial era per un màxim de 4 milions, i se'n van acabar gastant 7,6.
 
D'altra banda, la Sindicatura assegurava que els criteris tècnics dels plecs que van regir la licitació no estaven suficientment detallats i en veu d'altres que "es podrien considerar no apropiats com a criteris d'adjudicació, ja que no tenen relació directa amb l'objecte del contracte o bé no estan suficientment definits en el plec". A més, s'assenyala un incompliment en el calendari i el sistema preestablert de certificació, ja que "s'ha observat que les 31 factures de la UTE DMA-Gestió són mensuals, entre el març del 2008 i el juliol del 2010 (i dues factures finals del novembre del 2010) i per imports, en termes generals, iguals". També es posa de manifest que els treballs del contracte principal no han estat formalment recepcionats.
 
La Sindicatura de Comptes subratlla que, tant al contracte principal com als 38 complementaris, hi ha una "indefinició" sobre les tasques incloses en els mateixos. La UTE DMA-Gestió va subcontractar els 38 contractes complementaris a les empreses que formen la pròpia UTE, que tenen unes actes de recepció datades en el 23 de gener del 2012, "data que supera en molt el termini legalment establert en un mes des de les dates de finalització dels treballs". A més, sis dels contractes no van ser signats pels representants de l'ACA, només per l'adjudicatari. A més, dels 3,9 milions dels contractes complementaris, 1,2 van ser subcontractats a empreses que formaven part de l'UTE guanyadora, que precisament eren dues empreses de Quer i de Josep Bou, exdirector de Planificació de l'ACA.
 
Els responsables de l'ACA van comunicar el 2012 als Departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Economia i Coneixement les possibles irregularitats en matèria contractual. El Tribunal de Comptes també va detectar irregularitats.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
15 de juny de 2015, 19.13 h

COMUNICADO

Tras las elecciones municipales y autonómicas llevadas a cabo recientemente, se han abierto unas expectativas inusitadas hasta la fecha ante la espectacular irrupción en el mapa político de fuerzas casi desconocidas hasta hace poco más de un año, Podemos ( con diversas marcas ) y Ciudadanos, que han tomado auge ofreciendo medidas mágicas que solucionen la acuciante necesidad de amplias capas de la sociedad, sometidas
sin reparos a la maquinaria explotadora española.

Por otro... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
13 de juny de 2015, 13.00 h

Suposo que Cafe amb llet parlarà a bastament d'aquest tema.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
13 de juny de 2015, 10.29 h

ABANS DE LES MUNICIPALS, JA VAN DENUNCIAR-HO, QUE HI FA EN UNA CANDIDATURA RUPTURISTA? BARCELONA EN COMÚ / ICV, AMB UN HISTORIAL, ENFANGAT DE MÉS DE TRENTA ANYS AMB EL SISTEMA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
12 de juny de 2015, 23.47 h

Llegir com a verset

Amb aquesta cara de tòtil i babau
tot perdonant la vida aquell que no és a ICV
Joan Herrera, àlies "el preparau"
Tastarà la medecina igual que hofan CiU i el PP


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Synera fletxa Barcelona
12 de juny de 2015, 21.20 h

El duc empalmao ja és duc desempalmao.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Synera fletxa Barcelona
12 de juny de 2015, 21.18 h


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictàmen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
12 de juny de 2015, 16.53 h

Baltasar, Herrera, Camats i Colau, amb l'aigua més antisocial del mon han robat tot el que han pogut.
Il.legalitzar AGBAR-ICV es una necessitat social. i que tornin la pasta, colla de colaus, baltasars, herreres i lladres d'ICV-AGBAR


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
xavier fletxa mataró
12 de juny de 2015, 14.38 h

#11 ostres, Flanaghan, hi havia algun argument en el teu comentari #4?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Flanaghan fletxa Barcelona
12 de juny de 2015, 13.16 h

Quim-Enric. A part d'insultar com és habitual en l'espanyolisme. No desmuntes cap argumentació. Serà per que no tens arguments???

No se si ets d'ERC o d'esquerres, tant se val, però jo no soc de CiU d'això estic ben segur. Lo de l'odi ho dius perque desenmascaro mentides? o perque penso? o Perque veig que no són millors que els altres i ho dic?
Funciones en la filosifia de amic / enemic. Doncs jo no. Si m'agrada ho dic, si no també, No té ningú cap xec an blanc. Ni hi ha 'els meus' ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
renom fletxa caldes
12 de juny de 2015, 12.41 h

Poc a poc tot acaba sortint. Els suposats eco-socialistus, primer se´ls va veure el nas, les orelles i ara ja comencen a traspuar el cos sencer. I de veritat que cada cop em feien més fàstics. Ara però ja em venen arcades !!! (Herrera, Camats, ...)


Valora aquest comentari:   votar positiu 24   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.