Forcades demana tornar a la casella número 1. Oliveres, avortar la missió
Mònica Terribas clava un dard a la Catalunya en Comú, i els demana que facin una consulta interna com ha fet UDC, però preguntant per la independència
Teresa Forcades pensa exactament el contrari del que defensa la CUP en relació a la participació de CiU en el procés. Procés Constituent va aprovar ahir el pla de la monja benedictina de buscar una confluència d’esquerres amb ICV i Podemos, i intentar-hi sumar la CUP, abans d’optar per una estratègia d’inici amb la CUP on després s’hi intentarien sumar les altres dues forces. Forcades ha dit en una entrevista a Vilaweb que “la independència s’ha de fer sense CiU”. És aquesta la diferència entre Procés Constituent, a qui ja no li interessa la independència, i la CUP.
Forcades copia l’estratègia del “Pacte per la Llibertat” de CiU i ERC
La monja Forcades demana que les eleccions del 27 de setembre serveixin per tornar al punt d’inici de fa tres anys quan Mas i Junqueras van signar el “Pacte per la Llibertat”. Forcades demana evitar la DUI i defensa fer una segona Declaració de Sobirania, que és el primer que van fer CiU i ERC el gener de 2013. Igual que el que descrivia el pacte, Forcades ha afegit que defensa fer un referèndum “en el millor moment estratègic”. La passa enrere és força clara, ja que l’excusa de que això serveixi per convèncer els indecisos no serveix. I menys, si això inclou ICV i Podemos.
L’exemple d’ICV
Iniciativa ja ha passat per tot aquest procés i encara no ha sortit d’una indefinició que finalment els ha enquadrat en l’espectre unionista del procés. I aquesta tesi la reforçava l’altre dia Arcadi Oliveres quan defensava descartar la DUI i el procés independentista en general, “perquè se n’ha parlat massa”. Els postulats de Podemos van deconstruint el que fins ara havia estat una força independentista com és el Procés Constituent de Forcades i Oliveres.
Un procés constituent, sense procés constituent ni ruptura de la mà de Podemos
En una conferència de premsa celebrada aquest matí, Dante Fachin (Podemos) ha estat molt clar en relació a l’estratègia a seguir per part de Podemos, i que Procés Constituent, amb les seves declaracions estratègiques, subscriu. Fachin ha defensat tres punts:
1. Encetar un procés constituent que no tingui com a objectiu la independència. Quin procés que no impliqui aquesta ruptura bàsica es pot encetar, doncs?
2. Volen un procés Constituent “popular” que no hagi de passar per cap sessió parlamentària solemne. Més fum.
3. Demanen un procés constituent coordinat amb els processos de canvi que s’estan experimentant en algunes regions espanyoles. Més Espanya.
Procés Constituent i, en aquest cas també Podemos (que amb la revista ‘Cafè amb llet’ ja ha exercit l’estratègia de l’odi contra tot allò que olori a CiU), s’omplen la boca amb processos de ruptura democràtica i de participació, però no són capaços d’afrontar l’únic procés de ruptura capaç de capgirar-ho tot, com sí que fa ERC o la CUP i, avui CDC també. De fet, amb la seva actitud, el que fins avui ha estat el partit d’ordre de Catalunya, Convergència, ha demostrat ser més revolucionari que Podemos, Iniciativa o Procés Constituent assumint un gir ideològic en els seus postulats respecte Catalunya de 180 graus.
Mònica Terribas llença un repte clar a Catalunya en Comú: que es defineixin i que deixin d'enganyar i embolicar a la població
En la portada d’avui, la periodista ha llançat el següent repte a Catalunya en Comú (el que hauria de ser ICV + Podemos i Procés Constituent), després de sentir aquests discursos on demanen donar la veu a la ciutadania, o parlen de ruptura democràtica i de processos constituents:
“Ells [Catalunya en Comú] tenen aquest exercici pendent abans del 27 de setembre. Per què unes forces polítiques que fan bandera dels processos de participació democràtica, haurien de fer una pregunta clara (si pot ser més curta millor), sobre quin és el seu full de ruta per la independència. Què defensaran quan arribi el moment? Davant d’unes eleccions plebiscitàries, aquestes formacions no poden permetre que els ciutadans hagin d’evaluar la seva posició en relació al procés a base de gestos, de fotografies, de rodes de premsa, de presència en manifestacions… No, Catalunya en Comú defensarà la independència, o defensarà el dret a decidir dins un procés constituent) De Catalunya o d’Espanya? De qui? Millor saber-ho. Que comptin vots a les urnes, també abans del 27 de setembre, i tothom sabrà qui defensarà què quan arribi el moment”.