L'oposició apel·la al catastrofisme per evitar la victòria dels independentistes flamencs
Intenten atemorir la població assegurant que l'N-VA vol acabar amb Bèlgica
Si els sondejos es confirmen, els independentistes flamencs del N-VA seran els guanyadors a Flandes en les eleccions generals de diumenge que ve, i s'emportaran un de cada quatre vots entre la població neerlandòfona. Per tal d'evitar la victòria independentista, des de l'oposició s'està apel·lant al catastrofisme en assegurar que la victòria del N-VA agreujaria la crisi econòmica i acabaria amb la dissolució de l'Estat belga. Això ha provocat que el líder del independentistes, Bart de Wever, hagi hagut de tranquil·litzar la població davant les veus que auguren la mort de l'Estat.
'Una victòria de l'N-VA no significa la fi de Bèlgica', ha assegurat Wever, unes paraules que s'han d'interpretar no com una renúncia a la independència sinó com una manera d'esquivar la pressió mediàtica i dels rivals polítics, que esperen rebaixar el suport electoral a l'N-VA posant en dubte el futur de l'estat belga.Segons l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras, l'anunci de De Wever que la victòria del secessionisme de Flandes no acabarà amb Bèlgica no implica un canvi de rumb en el discurs del partit, que continua sent independentista. 'L'N-VA planteja la construcció d'un estat confederal en què la sobirania recaigui en les parts que el composen, Flandes i Valònia, que es doten de competències polítiques, econòmiques i fiscals', explica l'eurodiputat d'ERC. De fet, el control pressupostari és una de les demandes històriques de Flandes, que Valònia es nega a cedir i prefereix mantenir com una competència d'àmbit federal.
El que proposa De Wever, doncs, no és acabar amb l'estat sinó que és 'una evolució de Bèlgica, que tindrà en comú la monarquia, l'exèrcit i poca més', afegeix Junqueras. I que flamencs i valons comparteixin un monarca 'no és incompatible amb la creació d'un estat flamenc independent, igual que formar part de la Unió Europea no implica cap renúncia dels estats membre', defensa Junqueras.
En aquest sentit, el líder de l'N-VA ha declarat aquest dimarts que el seu partit vol precisament que Bèlgica evolucioni suau cap a 'millors estructures'. 'Si hi ha la voluntat política d'anar cap al confederalisme, un acord serà possible en un termini normal. Si no és així, s'haurà d'arribar a un acord sense nosaltres', ha dit. I és que, després que a les eleccions del 2007, Bèlgica trigués més de mig any a formar govern a causa de la manca d'entesa entre flamencs i valons, si els independentistes flamencs obtenen el 26% dels vots que els atorguen les enquestes d'opinió, les negociacions per formar un executiu federal que governi a tot el país es preveuen encara més llargues i complicades que llavors.
Amb tot, Wever ha volgut tranquil·litzar tants els ciutadans com els mercats. 'Deixeu de sembrar el pànic en període preelectoral', ha demanat De Wever a l'oposició, després que la por per la ruptura de Bèlgica a les eleccions generals de diumenge que ve hagi fet empitjorar la nota de crèdit sobre el deute belga.