directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

Bertran i Tena avisen que el Consell de Garanties Estatutàries no pot aturar la IP

Recorden que la Llei de Consultes no preveu 'cap efecte' d'un dictamen negatiu · Per tant, l'intent de PSC i PP de frenar la recollida de signatures és inútil

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El jurista Alfons López Tena i el diputat d'ERC Uriel Bertran han valorat aquesta tarda l'admissió a tràmit a la Mesa del Parlament de la Iniciativa Popular (IP) per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya reiterant el 'pas transcendent' de passar del reconeixement a l'exercici del dret a l'autodeterminació. Tena i Bertran descarten que el fet que PSC i PP hagin decidit dur la IP al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) tingui cap incidència en el tràmit per aconseguir el referèndum ja que recorden que la Llei de Consultes preveu que el CGE pugui dictaminar si la pregunta s'ajusta a l'Estatut però no atorga cap conseqüència a una resolució negativa. Així, un cop aprovada a la Mesa es compleix l'únic tràmit que ha de fer el Parlament per a la recollida de signatures i sostenen que 'res' podrà aturar-la. A hores d'ara ja treballen perquè la causa de la independència aconsegueixi 'la recollida de signatures més gran de la història'.
lópez tena, uriel bertran
Alfons López Tena i Uriel Bertran.

Comparteix
   

López Tena ha titllat d''antiespanyolista i antidemocràtica' l'estratègia del PP i el PSC de portar la IP al Consell de Garanties Estatutàries tot i que els ha recordat que la Llei de Consultes preveu que es pugui demanar un dictamen a aquest òrgan però no n'estableix cap efecte i, per tant, l'únic requisit per a que pugui començar la recollida de signatures és l'admissió a tràmit a la Mesa del Parlament, que s'ha superat avui.

Els propers passos a seguir

En aquest sentit ha desgranat els propers passos que haurà de seguir la Iniciativa Popular a partir d'ara que haurà d'esperar aquest dictamen sense efectes del Consell de Garanties Estatutàries que han demanat socialistes i populars i que, exclusivament, aconseguiria endarrerir un mes l'inici de la recollida de signatures.

El primer que farà la Comissió Promotora mentre el Consell emet dictamen és demanar a la Mesa del Parlament que aclareixi alguns conceptes que no queden clars a la Llei de Consultes per tal d''evitar arbitrarietats' al llarg del procés. Es demana a quina Junta Electoral s'han de fer els tràmits ja que la Llei no ho determina i a què es refereix exactament quan parla de 'població' per tal que es pugui determinar la xifra mínima de signatures que caldrà recollir que la Llei fixa en 'el 3% de la població'.

A partir d'aquí, i un cop s'hagi pronunciat el Consell, la Comissió Promotora haurà de presentar un model de plec de recollida de signatures a la Junta Electoral, que l'haurà de validar. La mateixa Junta Electoral també haurà de segellar el conjunt de plecs per a la recollida de signatures. En aquest sentit Uriel Bertran ja ha advertit que se n'imprimirà 'una quantitat ingent'.

Totes aquelles persones que vulguin actuar com a fedataris per exercir com a voluntaris en la recollida de signatures hauran d'acreditar-se. A partir de demà s'organitzarà una campanya per ampliar les més de 9.000 persones que ja s'hi han inscrit.

Un cop la Junta Electoral lliuri a la Comissió Promotora el primer plec segellat comença a comptar el termini de sis mesos, ampliables a vuit, de què es disposa per aplegar 'el màxim' de signatures possible. Es calcula que aquest termini pot allargar-se fins a la primavera de 2011 i, per tant, la campanya electoral d'aquesta tardor i possiblement la consulta de Barcelona coincidirien en el temps amb la recollida de signatures.

Un cop presentades, l'Idescat ha de verificar les signatures i si es compleix el nombre mínim de signatures el Parlament haurà de convocar un Ple perquè els grups polítics -ja en la propera legislatura- decideixin si la Generalitat convoca un referèndum sobre la independència de Catalunya. No és fins aquest moment que els partits s'han de pronunciar en funció de la seva ideologia, a diferència del vot en l'admissió a tràmit que es basa en motius tècnics.

Si el Parlament aprova la convocatòria serà l'hora de demanar l'autorització a l'Estat espanyol.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
11 de juny de 2010, 14.02 h

-que res NO podrà aturar-la
-les properes passes a fer. No 'seguir'
-només faria que endarrerir un mes. No 'exclusivament'
-la primera cosa que farà. No 'el primer'
-tothom que vulgui ser fedatari. No 'aquelles persones'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan fletxa Baix Montseny
10 de juny de 2010, 19.44 h

Clara, estaria bé la teva primera frase però el fragment entre parèntesi hi sobra. Pensa que ERC sempre ha estat en contra de les tortures als toros i ha impulsat la recollida de signatures.

Una altra cosa és que no t'agradi ERC, fet legítim, però no barregis arguments que no tenen res a veure.

Cal repensar els arguments abans d'escriure'ls.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa PAÏSOS CATALANS
9 de juny de 2010, 09.38 h

#3
Ciu pensar en el nostre país? però si aquests regionalistes de segona es pensen que Catalunya són ells, més concretament la seva butxaca i no són capaços de concebre Catalunya més que com la seva finca particular on ells han de fer de sinyorets pels segles dels segles. Ens agradi o no, Ciu és el llast més gran per assolir la plena sobirania de Catalunya per la senzilla raó de que molts catalans i catalanes de bona fe encara no han obert els ulls i es pensen que Ciu és un partit n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jml fletxa martorell
9 de juny de 2010, 08.41 h

Clara, no entenc el teu comentari. Digues Clara, dones o no suport al referèndum? Aquests de CIU també aprofitareu això per fer campanya? Alguna vegada pensareu en el nostre país?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Clara fletxa En Moviment!
9 de juny de 2010, 04.49 h

José Montilla (Amic íntim d'ERC) anant als toros: www.facebook.com/group.php?gid=377473118396


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 de juny de 2010, 20.41 h

Ni han de partits que quedaran ben RETRATATS durant la propera legislatura i al moment en que es passi a votar la convocatòria del referèndum, tot i avui haver-hi donat suport a la IP, davant la mesa del Parlament. Temps al temps...senyors.

Es mes ja AVUI, els senyors de IC i CiU ja han deixat anar que potser no serà el moment...que ara no toca...que potser caldrà fer-ho d'una altra manera..etc.

En definitiva son els UNIONISTES catalans amb Espanya els que i posaran el major nombre de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.