Catalunya internacionalitza el seu procés, primer Dinamarca, ara Irlanda
Govern i DIPLOCAT acosten a diputats i senadors la realitat política catalana i el procés en una sessió impulsada per un representant laborista
Dublín (ACN).- El procés a Catalunya i el caràcter plebiscitari del 27-S han estat aquest dimarts a la tarda tema de debat al Parlament irlandès. La seu de la cambra, Leinster House, ha acollit una sessió informativa impulsada per iniciativa del president de la Comissió d'Afers Europeus, el laborista Dominic Hannigan. Acompanyats del delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Suàrez Iborra, els encarregats d'exposar la realitat catalana han estat el secretari d'Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general del Consell de la Diplomàcia Pública Catalana (DIPLOCAT), Albert Royo, davant una representació de la majoria de partits tant del Congrés (Dáil) com del Senat (Seanad).
Comparteix
TweetEtiquetes
Roger Albinyana ha destacat en declaracions a l'ACN que la sessió és una "prova d'èxit de la feina que s'està duent a terme des de l'àmbit d'exteriors", felicitant, en concret, la tasca del DIPLOCAT i la delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda. Per a Albinyana, informar sobre el procés "requereix insistència i esforç" perquè "la diplomàcia espanyola sempre està a prop per intentar esberlar aquest tipus d'iniciatives".
En aquest sentit, l'impulsor de la trobada, el laborista Dominic Hannigan, ha comentat que l'interès irlandès vers la realitat política catalana respon, en primer lloc, a la coneixença dels país pel turisme o perquè companyies irlandeses estan presents o col·laboren amb Catalunya. Un altre punt significatiu són les multitudinàries manifestacions de la ciutadania pel dret a decidir. "Volem saber quina és la situació actual", ha afegit recordant accions com la moció al Parlament danès, ara fa uns dos mesos.
Hannigan ha estat l'encarregat de presentar la xerrada i, tot seguit, Albinyana ha estructurat la seva intervenció en "el perquè d'aquest procés", les eleccions del 27-S "i el seu caràcter eminentment plebiscitari" i com s'hauria de "pintar" una Catalunya independent. Per la seva banda, el secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo, ha recordat que Irlanda té força experiència en comicis plebiscitaris.
En concret, l'any 1818 arran d'unes eleccions generals britàniques, els membres electes irlandesos la van convertir en un "referèndum 'de facto'" sobre la independència. "No van prendre possessió a Westminster sinó que van constituïr l'Assemblea Nacional d'Irlanda. "Saben perfectament de què els estem parlant", ha constatat Royo sobre el caràcter plebiscitari del 27-S.
La xerrada ha estat seguida amb molt interès per partits com el Sinn Féin. Un dels seus senadors, Trevor Ó Clochartaigh, assegura que des de la seva formació donen suport a les plebiscitàries del 27-S. "El que és important és el dret democràtic, i el poble de Catalunya ha de ser capaç de decidir", ha declarat.
Prèviament a la sessió d'aquesta tarda, Albinyana i Royo s'han reunit amb els líders dels diferents partits polítics amb representació al Parlament que han mostrat el seu interès per la situació política que viu Catalunya i han manifestat la seva voluntat de seguir atentament la seva evolució en els pròxims mesos.
Notícies relacionades
- Junqueras defensa la independència de Catalunya al diari Clarín 07.07.2015.
- El dret d’autodeterminació de Catalunya a debat al Consell d’Europa 26.06.2015.
- Rull recomana unes colònies d'estiu al ministre Margallo a Dinamarca i al president Rajoy al Regne Unit 20.05.2015.
- El Parlament Danès reconeix Catalunya com a subjecte polític 13.05.2015.