
Ensenyament destina una partida de 5 MEUR per ajuts a les escoles de música
La funció social de les escoles municipals de música i la seva implantació al municipi tindran més pes en el repartiment de les ajudes
(ACN).- Després de dos anys, les 170 escoles municipals de música de Catalunya recuperaran una ajuda total de 5 MEUR per part del Departament d'Ensenyament. Les condicions però, per accedir a les subvencions s'han modificat. Antigament es donaven ajudes en funció només del nombre d'alumnes del centre i el curs vinent, aniran en funció d'altres aspectes com la ràtio de minuts que es dedica a cada alumne, el percentatge de població del municipi d'entre 4 i 18 anys que atén l'escola, els alumnes que tenen bonificacions socials i la possibilitat de crear conjunts instrumentals. D'aquesta manera, segons ha declarat el director general de centres públics, Antoni Llobet, es farà un repartiment ''més just''.
El Departament d'Ensenyament junt amb tècnics de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha elaborat els nous criteris per atorgar les subvencions a les escoles de música municipals. Després de dos anys, aquests centres podran recuperar unes ajudes pressupostades en 5 milions d'euros, però ja no s'atorgaran únicament en funció del nombre d'alumnes que tingui l'escola, sinó que es farà un barem per valorar diferents aspectes.
Així per exemple, un 60% de l'assignació de cada escola dependrà del nombre d'alumnes, com fins ara, i també dels minuts que es dediquen a l'alumne, amb un topall màxim de 42 minuts per estudiant a la setmana. Així, es tindrà en compte la ''càrrega lectiva'' que suposa cada alumne. Ho ha explicat el director general de centres públics, Antoni Llobet, en una entrevista a l'ACN. Llobet, que ha especificat que amb aquest mecanisme es tindrà en compte ''quins costos'' suposen els alumnes a cada centre, amb un màxim que evitarà la creació d'escoles més elitistes.
El 40% restant de l'assignació dependrà d'aspectes més socials. Així, es valorarà la implantació de l'escola al territori, en funció de la proporció total d'alumnes d'alumnes d'entre 4 i 18 anys que atén l'escola. A més, també es tindrà en compte, els alumnes que estan exempts de pagaments o amb bonificacions del 50% o més, per comprovar la funció social del centre. Els grups instrumentals sorgits de l'escola i els alumnes que en formen part també serà un punt a valorar per tenir en compte la diversificació instrumental.
Segons ha detallat Llobet, d'aquesta manera es farà una ''valoració més justa'' i per això les modificacions han estat valorades positivament pels representants dels ajuntaments. El Departament no entra en canvi, en aspectes que depenen de cada consistori com són les places o les quotes que paguen els alumnes. Llobet reconeix que hi ha centres que sortiran perjudicats i d'altres escoles que se'n beneficiaran però defensa que l'important és veure ''què hi guanya el sistema'' sobretot en la ''funció social i implantació al municipi'' d'aquests centres d'ensenyament. Actualment hi ha unes 170 escoles de música de titularitat municipal que donen formació a uns 33.000 alumnes.