directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El cost de ser català dins d'Espanya

Un estudi demostra que un català té un 8,5% menys de paritat de poder adquisitiu que la mitjana de l’estat i un 30% menys que un extremeny.

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Un estudi del Departament d'Economia que analitza per primer cop la capacitat de compra de les autonomies indica que un català té un 8,5% menys de paritat adquisitiva que la mitjana de l'Estat i fins prop d'un 30% menys que un extremeny. Segons informa l’ACN, les  xifres indiquen que per comprar béns per un valor de 100, un extremeny ha de gastar poc més de 80 euros, mentre que un català necessita més de 108,5 euros. Segons l'estudi, la comunitat de Madrid és el primer contribuent i l'últim receptor en poder adquisitiu i Cataluna és el tercer contribuent de l'estat i el penúltim receptor. 

Comparteix
   


Etiquetes
Amb els mateixos diners què es pot comprar a les diferents autonomies

Per primera vegada l'estat espanyol Catalunya fa un estudi comparatiu on es calcula la paritat de poder adquisitiu o la capacitat de compra que té cada ciutadà en un determinat territori en relació amb un ciutadà d'un altre territori.

Els autors de l'estudi han assenyalat que aquesta capacitat de compra el que mesura és el nombre de coses que un ciutadà pot comprar en un territori amb uns determinats diners i ho compara amb el que pot comprar amb els mateixos diners amb una altra autonomia.

El govern espanyol amaga el cap sota l’ala

Tot i que les dades existeixen, el govern espanyol no dóna instruccions a l'INE perquè faci el càlcul d'aquest component essencial per observar la capacitat de compra dels ciutadans. ''De moment, és un tabú entrar a estudiar la paritat del poder adquisitiu'', ha reblat el conseller.

Després de fer aquest estudi, que ha costat a l'entorn de 18.000 euros, el Departament assegura que el seu impacte en el model de finançament encara empitjora més la recepció de recursos de les comunitats autònomes que més contribueixen en la via d'ingressos.

Autonomies de segona

Una de les conclusions de l'estudi assenyala que Madrid, Balears i Catalunya són els tres primer territoris en aportació de recursos per aquest ordre i un cop aplicat el model de finançament per recursos rebuts passen a ocupar els llocs 12è, 9è i 10è respectivament. Però la novetat de l'estudi, al tenir en compte la capacitat de compra, és que aquestes comunitats encara empitjoren més la seva posició i passen a ser les autonomies número 15, 11 i 14 en recursos rebuts.

 “No es pot seguir dient que tots som iguals”

El titular d'Economia, després d'observar el resultat d'aquest estudi no es pot seguir dient que ''tots som iguals'' i que viure en una determinada autonomia penalitza més que viure en un altre i aquesta és una ''anomalia'' que s'ha de tenir en compte al negociar el model de finançament.

Pel conseller Mas-Colell, el resultat d'aquest estudi s'hauria de tenir en compte en la negociació del nou model de finançament que ja està caducat des de l'1 de gener del 2014. La proposta catalana inclourà entre el plec de documentació el resultat d'aquest estudi i també defensarà que es tingui en compte la capacitat de compra a l'hora de trobar la fórmula de repartiment de recursos entre les autonomies.

El conseller ha reclamat que aquesta negociació del nou model de finançament no s'abordi fins que passin les cites electorals de Catalunya i de l'estat espanyol.
 
Mas-Colell burxa Cifuentes

Mas-Colell ha dit que si es té en compte la capacitat de compra, Madrid i Catalunya passen de ser els contribuents 1 i 3 a rebre recursos en la posició 15 i 14, els últims sense tenir en compte les comunitats forals. El conseller ha proposat un acord amb la comunitat de Madrid per negociar el nou model de finançament.
El conseller d'Economia ha defensat que vist aquest efecte perniciós, seria convenient que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i Catalunya ''parlem a veure que tenim en comú'' de cara a negociar el sistema actual de model de finançament perquè tracta ''inadequadament'' a les comunitats que més contribueixen.

De moment, però, el Departament d'Economia no ha fet arribar el contingut de l'estudi a la comunitat de Madrid i s'ha limitat a ''convidar'' a les autoritats autonòmiques no només de Madrid sinó de la resta d'autonomies a visitar el portal del Departament de Mas-Colell on està penjat el contingut de l'estudi.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
22 de juliol de 2015, 13.02 h



Comunicado de la Resistencia Antiespañola :


Los acuerdos alcanzados entre algunas de las más importantes organizaciones políticas y ciudadanas que están a favor de la Independencia en Catalunya ( CDC , ERC , ANC , Òmnium Cultural ,etc. ) para concurrir en una lista unitaria a las elecciones del 27- S , muestran la fuerza que la unión entre las distintas organizaciones y plataformas puede aportar al Proceso de Construcción Nacional Catalán .

Han sido necesarias muchas reuniones para... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
anònim fletxa Barcelona
21 de juliol de 2015, 10.20 h

Mas-Colell ets un crack! Moltes gràcies per tot el que fas per Catalunya!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 de juliol de 2015, 09.36 h

Nois, no ens esverem. La historia és la que és. Aqui va venir gent per diferents raons i amb diferents sorts. Uns s'integraren millor que altres. Algun encara dubta. Som com som. La Catalunya actual la varem fer entre tots., Ara, amb aquells nouvinguts i els fills dels mateixos hem de construir la Catalunya nova. Tothom te coses a dir i a aportar. Escoltem tothom, recollim les seves propostes (tambe les d'aquells que de moment no pensen sumar-se als JUNTS pel SI,) de ben segur que poden ajud... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jo fletxa Catalunya
20 de juliol de 2015, 23.30 h

#7 L'objectiu n'és un altre. Si vols resultats diferents has de fer coses diferents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
josep fletxa Igualada
20 de juliol de 2015, 20.17 h

Aquests de Convergència sembla que encara continuïn remenant la cúa per aconseguir un "pacte fiscal" i el que VOLEM ÉS l´INDEPENDÈNCIA JA, COLLONS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
20 de juliol de 2015, 20.02 h

#1



CAT S NOT 5PA1N II*II



LA MERIDIANA, LA VIA CAP A LA REPUBLICA CATALANA




27 SETEMBRE BYE BYE 5PA1N



.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
20 de juliol de 2015, 19.33 h



De Extremadura i Andalucia van vindre aquells i aquelles que Franco els i pagava el tren.

La dita del dictador "divide i vencerás "


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
20 de juliol de 2015, 19.00 h

A extremadura tienes que irte tu, que següro que eres de alli xarnego.
#1


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
20 de juliol de 2015, 18.55 h

És que per molt que ho neguin , Espanya ens roba, Ja ni ha prou, DUI ja...Espanya dels collons, que s'en vagin a la merda duna punyetera vegada, això no és pot consentir, CATALUNYA NO ÉS ESPANYA, QUAN CATALUNYA ERA UN ESTAT, ESPANYA NO EXISTIA . QUE NO ENGANYN MÉS A NINGÚ, NI ROBIN MÉS A CATALUNYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
José Manuel fletxa Santa Coloma de Gramenet
20 de juliol de 2015, 18.18 h

Doncs INDEPENDÈNCIA !!!! NO VOLEM SER ESPANYOLS NI EXTREMENYS EN AQUELLES CONDICIONS ESCLAVISTES QUE HI TENEN. VOLEM SER LLIURES I PLENS DE DRETS DEMOCRÀTICS PER A TOTES LES NOSTRES GENERACIONS !!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.