El català es reforça com a llengua d’integració
El 60% de les famílies amb un membre nascut fora de Catalunya utilitzen l’idioma propi del país amb els fills
Les noves generacions de nouvinguts cada vegada tenen més clar que el català és la llengua del futur. Com a mínim, aquesta és la conclusió que es desprèn de l’Informe de Política Lingüística de 2014, presentat avui per Ferran Mascarell. Entre les dades recollides, destaca que més d’una quarta part (27,5%) de les famílies amb tots dos progenitors nascuts fora de Catalunya parlen català amb els fills. L’ús del català arriba al 60% en els nuclis familiars on només un dels pares té l’origen fora del país.
Davant les esperançadores dades per la llengua, el conseller de cultura ha afirmat que “la salut del català es manté”, i ha afegit que "el català ha superat una fase que era complicada perquè hi ha hagut canvis demogràfics notables, tecnològics i atès que s'han fet polítiques estatals molt contràries".
La meitat de la població té un nivell alt de català en totes les habilitats
L’informe, que recull dades de 2013, també reflecteix que la majoria de la població de 15 anys i més diu que entén, sap parlar, llegir i escriure el català: l'entenen un 94,3%, el saben parlar un 80,4%, llegir un 82,4% i escriure un 60,4%. Així mateix, el 48,1% de la població té un nivell alt de català en totes les habilitats. El 17,5% el parlen sense dificultats, però tenen un nivell baix de lectura i escriptura, mentre que el 7,8% el poden entendre i llegir-lo però tenen mancances en parlar-lo i escriure'l.
Un 5% l'entenen i el llegeixen però ni el parlen ni l'escriuen
Un de cada quatre ciutadans de 15 anys i més (26,6%) té mancances ja que no té coneixement o els coneixements de català són molt baixos, o té un nivell baix en totes les habilitats (10,5%). Per últim, són un 5% els que l’entenen i el llegeixen però no el parlen ni l’escriuen, mentre que l’11,1% o no l'entén gens o només una mica.