directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Espanya picarà a la porta de la Generalitat per pagar-nos les pensions el 28S

Un dels assessors del govern de la Generalitat, el treballòleg Josep Ginesta, va assegurar ahir a Palafolls que Catalunya podrà pagar les pensions després del 27S

Comentaris 52  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant Carregant

Davant d’un públic de més d’un centenar de persones, la majoria pensionistes, el treballòleg Josep Ginesta va desmuntar els arguments de la por dels contraris a la independència en relació a les pensions.

Josep Ginesta va omplir el saló del casal d'avis de Palafolls amb més d'un centenar d'assistents (Foto: Judit Caimel / Associació La Roda)
Josep Ginesta va omplir el saló del casal d'avis de Palafolls amb més d'un centenar d'assistents (Foto: Judit Caimel / Associació La Roda)

Comparteix
   


Etiquetes

Espanya serà la primera a picar la porta per negociar

“Fins i tot els Estats que estan en un conflicte més gran [en guerra], tenen signats acords bilaterals en referència a les pensions, perquè saben de la mobilitat dels treballadors”. Evidentment, que Espanya no serà diferent. Ginesta va assegurar ahir, en una xerrada al casal d’avis de Palafolls organitzada per l’Associació la Roda, que el sistema de pensions català serà totalment viable després del 27 de setembre si guanya el ‘Sí’ a la independència. El treballòleg va assegurar que “el primer a picar a la porta de govern català serà Espanya”. Si Catalunya marxa, l’Estat no tindrà cap altre remei que obrir negociacions tant pel deute com, sobretot també, pel sistema de pensions, si no volen tornar a enfonsar l’economia. De fet, Ginesta va explicar que “el 20% de les llars europees se sustenten gràcies a sistemes de protecció social”. Així, a ningú se li escapa que Europa no deixarà set milions de persones sense pensions, ni tampoc Espanya s’ho pot permetre.

El sistema de repartiment espanyol no és viable sense Catalunya

El mètode de repartiment, que és el que utilitza el sistema de pensions espanyol funciona a través de les recaptacions que es fan dels treballadors en actiu i de les empreses de forma mensual a través de les cotitzacions per nòmina. Ginesta va explicar que aquests diners es posen en un calaix “un compte bancari en una entitat financera”, i s’extreuen per pagar als pensionistes. L’aportació de Catalunya en aquest sentit, és superior a la mitjana i, per tant, l’aportació és més gran. Espanya, per llei, està obligada com qualsevol altre Estat a pagar les pensions dels treballadors estrangers, com passa a la majoria de països del món. D’aquesta manera, li interessa acordar que Catalunya es faci càrrec dels pensionistes del Principat. Aquí, a més, amb un PIB més alt i uns salaris de mitjana també més alts, si esdevenim independents també podrem decidir sobre polítiques de pensions, i el més lògic serà fer una revisió a l’alça d’aquestes, d’acord amb el nivell de vida d’aquí.

Perquè funcioni aquest model de repartiment, “només cal que es compleixi una condició” va expressar Josep Ginesta. “Que el nombre de treballadors sigui superior al de pensionistes, condició que es produeix a Catalunya”. El raonament és senzill i obvi: “si hi ha 10 treballadors i 50 pensionistes, no hi haurà manera de pagar cap pensió”. Aquesta és bàsicament la traducció d’allò que volen dir les elits dirigents del Regne d’Espanya quan ens diuen que ens estimen molt. “El que els interessa de debò, és que Catalunya produeixi i, aleshores, ells repartiran com creguin convenient els diners que en surtin”.

L’exemple de Crimea

Ginesta va preguntar a l’audiència quina creien que havia estat la primera mesura que havia aplicat el president rus, Vladimir Putin, després de la invasió de Crimea. “El primer que va fer Putin va ser doblar les pensions de la gent que viu a Crimea”. A Rússia li interessava oferir alguna cosa per justificar la seva presència entre els habitants de la península, que van rebre el tracte de favor encantats. A Espanya el discurs de la por que practiquen tant PP com PSOE, i aquí a Catalunya també ‘Catalunya sí que es pot’, malgrat el suposat caràcter revolucionari, és que com a Estat petit no ens en sortiríem. Ginesta va explicar que “no té res a veure la grandària d’un Estat per determinar si aquest és ric o no”. Hi ha d’altres factors com ara el PIB que determinen en termes de percentatge la riquesa d’un país. I aquest és l’objectiu de Catalunya: poder incrementar en un 30% la despesa en serveis socials, gràcies a la gestió total i íntegra dels recursos (els 16.000 milions que marxen i no tornen). “I sinó, que li preguntin a Dinamarca”.

El moment de la desconnexió, el moment més delicat

Si Catalunya se’n surt el 27S, el moment de la desconnexió serà el més delicat. El govern haurà d’activar els mecanismes necessaris per poder assegurar que les empreses pagaran aquí els impostos i les cotitzacions dels treballadors. Ginesta va exposar que fins que un nou Parlament amb capacitat plena per legislar no configuri de forma legal el mètode que emprarà Catalunya com a sistema de pensions, s’haurà de seguir amb el model de repartiment espanyol. En qualsevol dels casos, aquest subsidi estarà assegurat gràcies a l’obligatorietat per convenis també internacionals, de l’Estat espanyol a complir amb el pagament de les pensions a qualsevol ciutadà del món “sense discriminar per raó d’origen”, tal i com estableix la Constitució. És per això que ciutadans de nacionalitat de fora d’Espanya com ara marroquins, alemanys, o de molts altres països, cobren de l’Estat espanyol després d’haver treballat aquí durant un temps.

La incertesa de la independència és menys arriscada que la certesa de seguir a Espanya

El Fons de Reserva de la Seguretat social va arribar al màxim el 2011 quan ostentava una xifra aproximada de 66.000 milions. D’aleshores ençà, els gestors de l’Estat n’han anat extraient diners per afrontar el deute extern, amb la qual cosa aquest sistema de protecció instaurat el 1995, es podria quedar a zero d’aquí a uns tres anys. Catalunya, un dels motors del sud d’Europa, té la sort de tenir un teixit productiu i industrial molt important, la qual cosa fa que l’índex de riquesa sigui suficient com per no haver de patir per pagar les pensions si ens independitzem. Com a autonomia d’un Estat al límit de la fallida, la situació és més preocupant.

L’acte, organitzat per l’Associació Cultural La Roda de Palafolls, va ser presentar per un dels autors de ‘Zugzwang. El Dietari del Procés’, Oriol Jordan, i va respondre a tots els dubtes i les pors que es van plantejar des del públic que va omplir el casal d’avis del municipi.
 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#52
4 d'agost de 2015, 12.43 h

#46 lo sabes por experiencia, ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
4 d'agost de 2015, 09.26 h

Halaaaaa. Es diu "trucarà". No pas "picarà"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
Jaume fletxa Barcelona
3 d'agost de 2015, 16.56 h

#45. EL ARAGONESES ES PICA. ARA, QUE ES RASQUI.

Diu el ARAGONESES:

N.B.; A mi me trae floja,penduleante, oscilante y al viento, si me leeis o no, si me puntuais o no.

Ja, Ja, Ja,... això no t'ho creus ni tu. I suposant que en tinguis (d'això quer dius pendul.la i oscil.la), i tant que t'importa et llegim. I que et puntuem també, malgrat ets el rei del vermell, el Record Guiness de vots negatius (juntament amb el FACHA DE VICH, EL BJ, EL RIVAS, I TOTS ELS RUCS DEL BLOG).

Jo no et llegeixo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
u u u u u uuuuUUUUU U U U U U u u u u u fletxa PANCASTELLANISTES, UN COL.LECTIU DE TARARÍ TARARÀ TARARÍ TARATS
3 d'agost de 2015, 16.09 h




#44 Benvolgut Jaume: crec que el poble on Cagarroneses va a passar les vacances no és el que tu dius, sinó Villapiojosa de las Altas Pocilgas, que és on la seva mare es va instruir en "l'ofici més antic del món", a la taverna on paraven tots els "arrieros" i els gitans nòmades de l' "ubèrrima" estepa extremenya.



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
u u u u u uuuuUUUUU U U U U U u u u u u u u u fletxa PANCASTELLANISTES, UN COL.LECTIU DE TARARÍ TARARÀ TARARÍ TARATS
3 d'agost de 2015, 16.05 h







#45 A T E N C I O Ó Ó Ó Ó Ó Ó ! ! ! ! A L E R T A , CAGARRONESES ! ! ! ! . . . . EM SEMBLA QUE SE T'HA FICAT UN NAZI A L'ORELLA ! ! ! !




Potser el millor és que agafis la 9mm parabellum i el matis abans que s'escapi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




huah huA HHUAH HUUAAH HHUUUAAAHH ! ! ! !





Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
u u u u u uuuuUUUUU U U U U U u u u u u u u u fletxa PANCASTELLANISTES, UN COL.LECTIU DE TARARÍ TARARÀ TARARÍ TARATS
3 d'agost de 2015, 16.01 h



#46 Rivas, pobre Rivas, si et penses que el camí per a aconseguir aturar l'independentisme és la CALÚMNIA, és que HAS CAIIGUT MOLT BAIX , POBRET.

De totes maneres, jo vaig estar fumant cànem durant més de 20 anys, i tinc un cervell QUARAANTA VEGADES MÉS PODERÓS QUE EL TEU, i si vols que fem la prova,, aquí estic. Ens fem cada un a l'altra 10 preguntes amb la obligació de respondre-les en menys de 90 segons , i veurem qui guanya. T'atreviries, analfabet pancastellanista?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Rivas fletxa Hospi
3 d'agost de 2015, 13.44 h

Los porros están haciendo mucho daño al movimiento separatista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 28
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, rey de España y de todos los españoles (obviamente en todos los españoles estamos incluidos todos los catalanes)
3 d'agost de 2015, 13.20 h

#44

Querido NAZi Jaimito,

Si os quedais callados siempre nos quedara la duda si sois tontos o no, pero si hablais (o escribis), confirmamos nuestros peores temores sobre vuestra nula inteligencia.

Si no lees mis mensajes, ¿como sabes que estuve de vacaciones?

N.B.; A mi me trae floja,penduleante, oscilante y al viento, si me leeis o no, si me puntuais o no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Jaume fletxa Barcelona
3 d'agost de 2015, 13.01 h

#42. ARAGONESES: PERQUE NO ET QUEDAVES PER SEMPRE DE VACANCES...... A PARDILLO DE ABAJO (Ávila)?

Podries fer un favor a la humanitat, i més en concret al independentisme, i quedar-te a Pardillo de Abajo, aquest preciós poblet de la provincia df'Avila on pases les vacances cuidant vaques. Així, i sense llegir-los clar (no som estúpits) no hauriem de picar la casella vermella dels milers de estúpits missatges que envíes.

Suposo no et creus que la gent et llegeix oi Pardillín Aragoneses... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
3 d'agost de 2015, 12.48 h



Comunicat de la Resistència Antiespanyola :

Els acords aconseguits entre algunes de les més importants organitzacions polítiques i ciutadanes que estan a favor de la Independència a Catalunya ( CDC , ERC , ANC , Òmnium Cultural ,etc. ) per concórrer en una llista unitària a les eleccions del 27- S , mostren la força que la unió entre les diferents organitzacions i plataformes pot aportar al Procés de Construcció Nacional Català .

Han estat necessàries moltes reunions per aproxi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.