
Cap a la construcció d'un corredor mediàtic de l'espai català
Els mitjans La Veu del País Valencià, el dBalears, La Clau –Catalunya nord- i el directe.cat participen en una taula rodona a la Universitat Catalana d’Estiu
Dintre de les activitats de la Universitat Catalana d’Estiu s’ha celebrat una taula rodona amb el títol ‘Mitjans de comunicació d’un nou país’, que ha aplegat l'editor de La Veu del País Valencià, Moises Vizcaino, el director de La Clau, Esteve Valls, el director de dBalears, Tomeu Martí i l’editor de directe.cat, Joan Puig. Els quatre digitals tenen actualment un conveni de col·laboració. En les seves intervencions tots ells han coincidit en la necessitat d'estructurar millor l'espai comunicatiu català i han defensat la necessitat de disposar de mitjans de comunicació fets, no tan sols en llengua catalana, sinó fets en cada un dels territoris de parla catalana. En aquest sentit, l’editor de La Veu aposta per bastir un corredor mediàtic de l’espai català.
Aire fresc en el panorama mediàtic balearTomeu Martí director del DBalears i de al ràdio Ona Mediterrània, va explicar l’última ofensiva de l’expresident Bauzà i les seues polítiques com el TIL contra la llengua catalana, i els mitjans de comunicació en català. Martí va explicar que per aquesta raó s’ha creat Ona Mediterrània, una ràdio que compleix una funció de contrapoder dins dels mitjans de comunicació.
Donar coherència a la Catalunya nord
Esteve Valls, director de La Clau, va explicar que “vam nàixer fa 10 anys, som un mitjà modest però donem tota l’energia que podem. Volíem donar un intent de coherència a la Catalunya nord, on tant sols tenim un diari com a tal i dos setmanaris. Per tant, la Clau té la missió que tot Catalunya llegeixi la clau, intentant ser un vincle d’informació per a tot Catalunya nord per enllaçar la Catalunya nord amb la sud.”
Vertebrar El País Valencià
Moisés Vizcaino recorda que molta premsa del País Valencià està feta a nivell comarcal, per tant, “la missió” de La Veu és vertebrar el País Valencià, “però també volem normalitzar el nom de País Valencià, posicionant el diari en un lloc determinat políticament”. “Sempre ha sigut complicat tindre premsa en català al PV i nosaltres volíem aprofitar els mitjans digitals per fer un periodisme en la nostra llengua”.
El corredor mediàtic de l’espai català, fonamental quan Catalunya sigui independent
Joan Puig, editor del directe.cat va explicar l’interès del mitjà en col·laborar en digitals de territoris de parla catalana i afins al directe.cat perquè tenim uns vincles culturals i lingüístics evidents. En aquest sentit, es va mostrar convençut que en el futur es podran eixamplar els vincles de col·laboració, i va subratllar que quan Catalunya esdevingui un nou país la col·laboració entre els mitjans dels territoris de parla catalana esdevindrà fonamental.