directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Desmuntem les mentides de SCC i la Razón sobre els cognoms de la llista Junts Pel Sí

Societat Civil Catalana i La Razón acusen “els nacionalistes” de prioritzar la “neteja de sang” en la llista Junts pel Sí, el directe.cat ha preguntat a un expert que ens ha donat les claus per rebatre-ho

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 16 vots )
carregant Carregant

La Razón publicava aquest dilluns a portada que Societat Civil Catalana denuncia que Mas menysté en la seva llista “Junts Pel Sí” els cognoms més comuns a Catalunya com García, Martínez o López  i assegura que no és la primera vegada que “els nacionalistes” prioritzen la “neteja de sang” entre els seus candidats. La notícia es basa en dades de l’IDESCAT del 2014 sobre cognoms de la població de Catalunya, analitzades de forma barroera i sense tenir en compte qüestions fonamentals sobre la distribució de la freqüència i repetició dels cognoms a Espanya i Catalunya. El directe.cat ha preguntat a un expert que dóna les claus per rebatre aquest nou intent d’assimilar l’independentisme a pràctiques totalitàries del passat. 


Comparteix
   


Etiquetes

Per Societat Civil Catalana el cognom de la mare no val

Quim Sangrà, membre de l’Associació Pedra Seca d’estudis genealògics, fa un seguit de reflexions que desmunten les manipulacions i mentides de Societat Civil Catalana i La Razón. En primer lloc, Sangrà assegura que no es cert que en la llista de Junts pel Sí no apareguin els cognoms més comuns a Catalunya que són d’origen castellà (de 170 candidats més de 70 porten cognoms d’origen no català, un 40%)i assenyala la primera manipulació de Societat Civil Catalana, que és excloure els segons cognoms alhora d’analitzar la llista. És que el cognom de la mare no val? pregunta Sangrà.

“El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López”

En segon lloc, Sangrà assenyala que SCC interpreta les dades de l’IDESCAT com vol, ja que els percentatges dels cognoms García i els 7 patronímics hiperrepetitius castellans -López, Martínez, Sánchez, Rodríguez, Fernández, Pérez i González-, sumats arriben només al 23,6%  (amb segons cognoms inclosos) del total de cognoms de Catalunya, mentre que més del 76,4% dels catalans tenen altres cognoms. “Que García, Martínez o López, siguin els noms més freqüents, no vol dir que siguin els cognoms que porta tothom, si no, simplement els més repetits, però amb uns percentatges molt baixos. El més normal a Catalunya és no dir-se ni García, ni Martínez, ni López, com tampoc dir-seTorres, Molina o Gil que són ambivalents (català i castellà alhora) o Vila, que és el cognom d’origen només català més freqüent”, assenyala Sangrà que acusa l’entitat antiindependentista de manipular les dades per dir “bajanades i d’utilitzar els cognoms com a arma llancívola”.

Els cognoms castellans són molt repetitius i tenen una variabilitat molt baixa, per això són més comuns

“Els cognoms catalans en canvi són molt més variables, hi ha molts més cognoms catalans, i el sistema basc, per exemple,encara és més variable”, explica Sangrà, que assegura que això justifica que García, Martínez i López siguin els noms més repetits. De fet, Sangrà recomana un cop d’ull al mapa de la concentració de cognoms per províncies a Espanya, fet en bases a les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE),  la distribució dels cognoms a l’estat espanyol  s’explica pel "sistema" de cognoms castellans, que es basa molt en els cognoms asturlleonesos (de la llengua asturlleonesa) i per això el màxim de concentració es troba en la zona d'Astúries i Castella i Lleó, explica Sangrà.

Els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten ben diferenciats del sistema castellà

La repoblació cap al sud i el tipus de feudalisme castellà, molt depenent del "senyor" fa que tant a les dues Castelles, com a Andalusia i Extremadura els cognoms que substitueixen els noms moriscos durant la reconquesta i més tard els que quedaven, juntament amb els hebreus, siguin els patronímics castellans dels "senyors feudals" (García, Fernández, López, etc...).  Clarament, els sistemes de cognoms basc, aragonès i català resten encara avui en dia, ben diferenciats del sistema de baixa variabilitat dels patronímics asturianocastellans.

Aquest fet s’evidencia ja a inicis de l'Edat moderna (ss. XV i XVI) quan començà el costum d'afegir-hi un cognom o topònim al cognom (López de Ayala, Martínez de Heredia, etc...) per a poder distingir les diferents branques en poblacions en què la immensa majoria de vilatans tenien el mateix cognom. De fet, aquest és l'origen inicial de que a Espanya (i, en part, a Portugal) s'adoptin els dos cognoms-una raresa a Europa-, i s'oficialitzin quan s'inicia el Registre Civil el 1875, perquè els cal una eina per a poder identificar correctament les persones.

Fins ben entrat el s.XIX Catalunya, a diferència d’Espanya, només feia servir un cognom

Cal recordar que a Catalunya, diu Sangrà, el sistema originari de cognoms és d'un sol cognom fins a ben entrat el s. XIX –com demostren els registres parroquials- i que no és fins el 1875 també que a Catalunya la gent no comença a fer servir els dos cognoms (cosa que només feien algunes famílies benestants, generalment  per a conservació del cognom de les pubilles). Si Catalunya hagués estat un estat sobirà tot aquest temps, de ben segur que duríem un sol cognom, perquè amb la variabilitat de cognoms d'aquí no hagués calgut aquesta mesura.

 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
Jordi Pujol fletxa Queralbs
27 d'agost de 2015, 21.55 h

Quan arribi l'independencia Catalunya serà un psíquiatric amb cabuda per tothom


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
26 d'agost de 2015, 12.35 h



Comunicat de la Resistència Antiespanyola :

Els acords aconseguits entre algunes de les més importants organitzacions polítiques i ciutadanes que estan a favor de la Independència a Catalunya ( CDC , ERC , ANC , Òmnium Cultural ,etc. ) per concórrer en una llista unitària a les eleccions del 27- S , mostren la força que la unió entre les diferents organitzacions i plataformes pot aportar al Procés de Construcció Nacional Català .

Han estat necessàries moltes reunions per aproxi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
ASerret fletxa Anoia
25 d'agost de 2015, 23.11 h

Aquesta neteja que acusen de voler fer els catalans és la que realment ELLS voldrien fer-nos.
Igual com ens acusen de feixisme quan els feixistes ho son ELLS.
No tenen força ni arguments i han de mentir i inventar qualsevol cosa per a dir alguna cosa.
A Europa els feixistes centralistes ja estarien il.legalitzats.
Catalunya sempre endavant !


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
IBV fletxa TGN
25 d'agost de 2015, 18.44 h

La mala gent,ruin,no té fronters


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Jo fletxa Catalunya
25 d'agost de 2015, 16.08 h

Els no-nacionalistes haurien de definir a escanya com una no-nació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jo fletxa Catalunya
25 d'agost de 2015, 15.51 h

Com menteixen aquests unionistes.

El 27S votarem i votarem independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
QuimSangrà fletxa Barcelona
25 d'agost de 2015, 15.02 h

#15 Com que el tema aquest dels Garcia/García sol ser recorrent quan es parla d'això, si no t'importa comento el tema. Que Garcia és un topònim català és evident, que aquest topònim ha donat lloc a un cognom de base toponímica, també. De tota manera cal tenir en compte que de tots els catalans que duen el cognom Garcia o García (actualment l'accent és una elecció més personal que no pas indicativa de l'origen) la immensa majoria els prové del cognom García castellà (de fet, d'or... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Joan fletxa Garcia, Ribera d'Ebre
25 d'agost de 2015, 14.18 h

García possiblement és castellà, però Garcia és d'origen català, com ho demostra el municipi mil·lenari de la Ribera d'Ebre, al nord de Perelló.
D'altra banda, durant la revolució francesa, el campaner de Dunkerque es deia Garcia, i la familia Garciaja feia cinc segles que tocava les campanes d'aquest municipi del Nord-Pas-de-Calais.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
25 d'agost de 2015, 12.56 h

YA ERA HORA

Esto sí es transparencia, lucha contra la corrupción, freno al despilfarro del dinero de los contribuyentes, coto a la malversación. Esto y no las sinsorgadas de Rajoy, el de los sobresueldos, cuando balbucea explicaciones sobre las medidas contra la corrupción que su gobierno ha amparado, fomentado y sigue ocultando siempre que puede. Que cada vez es menos.

Estas comisiones de auditoria de la gestión autonómica en Madrid en las dos últimas legislaturas que la señora Cifue... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
MicoG fletxa Bcn
25 d'agost de 2015, 12.30 h

A mi m'es igual, em dic Garcia i sóc més català que les anxoves de l'Escala


Valora aquest comentari:   votar positiu 36   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.