Txiqui Benegas, gran defensor de la llibertat?
Moltes mostres de condol per la mort del dirigent socialista basc han destacat la seva lluita per la llibertat, però l’hemeroteca ha deixat algunes perles del finat que apunten cap una altra direcció
La mort de l’històric dirigent socialista basc aquest dimarts ha propiciat moltes mostres de condol de destacats polítics espanyols i catalans que han destacat, sobretot, la lluita de Benegas per la llibertat i el seu tarannà dialogant. Entre ells Odón Elorza, el líder del PSOE Pedro Sánchez, el president espanyol Mariano Rajoy, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El cert és que Benegas es va retratar opinant sobre la llibertat de Catalunya, el març de 2013 a El País, quan va assegurar que: “Plantear que la independència se puede pactar y sea una possibilitat pacifica es una ingenuidad mayor”, però va deixar més perles.
“Companys va acabar a la presó i sotmès a un consell de guerra”El diputat socialista Txiki Benegas, va ser un dels experts consultat a finals de 2013 per la revista Temas, vinculada a Alfonso Guerra, el del ribot de l’Estatut, per debatre sobre el model territorial. En la resposta a la qüestió sobre com influeix la realitat història de Catalunya i Espanya en els debats actuals sobre l’autonomia, Benegas advertia que: “Para aprender de la historia nos debemos situar en el 6 de octubre de 1934. Companys proclamó el Estado Catalán y la revuelta acabó con la autonomía suspendida, la Generalitat sustituida por un Consell designado por el Gobierno del Estado y Companys en prisión y sometido a un Consejo de Guerra posterior. La lección es sencilla: España y sus instituciones de Gobierno y representación no van a permitir la secesión unilateral de ninguna parte de su territorio”.
“L’independentisme és pervers”
En resposta a la pregunta sobre la influència de la realitat europea i l’economia mundial en el debat sobiranista Benegas sentència que el sobiranisme neda en contra direcció a la lògica europea d’esdevenir una unió de sobiranies compartides i afirmà: “El independentismo es perverso porque divide inexorablemente a la sociedad y a los pueblos. El independentismo no es punto de encuentro sino de división.Debería influir en el sentido de que la política y la incomunicación se sustituya por el diálogo continuado y sosegado sin prisas, hasta alcanzar un nuevo acuerdo. Ho hay otro camino civilizado.”
Primer aniquilar el referèndum i després dialogar de forma generosa i sincera
A la pregunta sobre com e podria resoldre el problema amb Catalunya l’exdirigent socialista del qual es destaca la lluita per la llibertat ho té clar, si Mas convoca un referèndum es porta al TC i un cop anul·lat cal obrir “amb generositat” un procés de diàleg “sincer” per resoldre el problema i recomana que durant tot el procés “hay que ser exquisitos con los ciudadanos de Cataluña, porque el verdadero problema es que se incremente la desafección de los mismo hacia España y lo espanyol”.