Majoria d’empreses catalanes a favor del procés
Les patronals i cambres catalanes es pronuncien i la Ministra de Treball mira cap a una alta banda
Aquest dijous el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i diverses patronals catalanes com Pimec, FemCat i Cecot celebraran un acte per donar suport al procés. Mentrestant la Ministra de Treball i Seguretat, Fátima Báñez, demana “seny” a Catalunya i assegura que “alguns empresaris” afirmen que la inestabilitat política del país suspèn projectes empresarials. Bánez ho diu només unes setmanes després que el seu company a l’Executiu i titular d’Economia, Luís de Guindos, assegurés que el procés català no està tenint cap efecte perquè els empresaris són “racionals” i no creuen en escenaris irreals. Tot plegat dibuixa un escenari on l’empresariat català cada vegada està més convençut de la necessitat de la independència i on les patronals espanyoles es queden soles recorrent a un discurs de la por que ja està superat.
Les empreses catalanes a favor del procésSegons informen el diari Ara i l’ACN, serà aquest dijous quan una gran representació del sector empresarial català es trobarà per subscriure el compromís adquirit amb el full de ruta català. Una posició que ja van manifestar l’any passat quan fins a 28 associacions empresarials, entre les quals les 13 cambres catalanes i el Consell de Cambres, i patronals com la Pimec, la Cecot i FemCat, van presentar el “Manifest del far” i van adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Segons avança l’Ara, en el nou text les entitats signants – que representen en total més de 300.000 empreses, i una quantitat similar d’autònoms- reiteren el “suport incondicional al procés” per exercir el dret a decidir, el compromís de respectar i fer costat a “la decisió que prengui el poble de Catalunya” i la voluntat d’adaptar les empreses a la nova situació.
Mentrestant el govern espanyol no sap què dir
Durant la seva visita ahir a Sant Cugat la Ministra de Treball i Seguretat Fátima Báñez va recórrer al discurs habitual de l’unionisme espanyol en els cercles econòmics, el de la por. Un discurs que ja ha quedat totalment obsolet i que amb l’anunci del compromís de l’empresariat català perd tota mena de sentit. I en aquest cas, a més, la falta d’arguments sòlids per part del Govern espanyol va jugar una mala passada a la Ministra, que en un intent de recórrer al catastrofisme, va assegurar que la inestabilitat política de Catalunya està passant factura a l’activitat econòmica, just unes setmanes després que el Ministre d’Economia Luís de Guindos volgués treure credibilitat al procés i afirmés que la qüestió catalana no té cap tipus d’efecte sobre l’economia perquè els inversors no creuen en “escenaris irrealitzables”.