Borrell sucumbeix als arguments de Sala i Martín
Un any i mig després de negar l’existència del dèficit fiscal reconeix que “els números de la independència seran positius”
Malgrat que l’expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, és contrari a la independència de Catalunya, avui s’ha vist obligat a reconèixer que una Catalunya independent és indiscutiblement viable. L’exministre socialista ha assegurat que a l’economia catalana tindria més recursos si se separés de l’espanyola. Borrell ha explicat això, entrevistat a Catalunya Ràdio, un any i mig després del polèmic intercanvi d’opinions que va tenir amb l’economista Xavier Sala i Martín al voltant del dèficit fiscal català. Aleshores Borrell va negar la major i va mofar-se dels 16.000 milions d’euros de dèficit que Espanya li comporta a Catalunya i Sala Martín li va desmuntar ràpidament l’argument. Potser l’encontre va fer reflexionar a Borrell perquè avui el socialista ha modulat el seu discurs, o potser el “realisme màgic” en el qual assegura que Mas i Junqueras naveguen, també l’afecta però en la direcció contraria.
La credibilitat de Borrell sota mínimsEl passat mes de gener de 2014, Josep Borrell (PSC), expresident del Parlament Europeu, escrivia un article a El País on negava el dèficit fiscal català sota el títol de “Dónde están los 16.000 millones?”. El text va aixecar fortes crítiques, i va encetar una forta polèmica quan l’economista Xavier Sala i Martín va rebatre’l amb un apunt titulat “¡Encontrados los millones de Borrell!”. Aquest matí, Josep Borrell ha estat a l’estudi de Catalunya Ràdio i no ha trigat més d’uns minuts a reconèixer la viabilitat econòmica de la Catalunya independent. Això vol dir que Borrell ha canviat d’opinió?
El que és evident és que la credibilitat de l’ex-ministre és cada vegada menor i que els seus arguments, igual que el de tants altres, no estan lliures de política i d’estratègia. En aquest sentit, l’expresident del Parlament Europeu ha assegurat que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea, però quina credibilitat té aquesta afirmació? Veurem com d’aquí un temps canvia el seu parer?