directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 03:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El ministre noruec d'Afers Europeus: “el 27-S és notícia arreu d'Europa i també a Noruega"

Defensa que les organitzacions internacionals tenen "maneres de resoldre" l'adhesió d'un nou estat independent

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Oslo (ACN).- El ministre d'Afers Europeus de Noruega, Vidar Helgesen, està "convençut" que la política espanyola té "processos democràtics i procediments que permetran tractar" la situació a Catalunya. En una entrevista a l'ACN, Helgesen admet que Noruega està "observant" Catalunya i avisa que "com en el cas d'Escòcia" no vol comentar "sobre els temes que hi ha en joc". Amb tot, Helgesen reconeix que és "impossible tenir resposta" sobre què passaria amb la participació d'un nou estat a l'ONU o l'OTAN. "Qualsevol situació de fragmentació seria exigent per a les organitzacions internacionals, però hi ha procediments per tractar aquests temes quan i si sorgeixen", assegura.

Comparteix
   

"Per descomptat que estem observant, però com en el cas d'Escòcia no comentem sobre el que està en joc", assegura Helgesen, que a més de Ministre d'Afers de l'Espai Econòmic Europeu i la UE és el cap de gabinet de la primera ministra de Noruega, Erna Solberg. El polític noruec remarca que el 27-S a Catalunya "és notícia arreu d'Europa i també a Noruega" però prefereix no donar respostes definitives sobres les conseqüències internacionals d'una hipotètica independència.
 
Noruega, un país amb una gran reputació internacional com a mediador de conflictes, adverteix però que no pot implicar-se en la situació catalana si ningú li demana. "La línia base de qualsevol mediació és que les dues parts o més involucrades en un problema l'acceptin, i mentre aquest no sigui el cas, no hi ha cap raó perquè un tercer tingui aspiracions d'aquest tipus", assegura Helgesen.
 
"Confio que a la política espanyola teniu els processos democràtics i procediments que permetran tractar aquest tema", afegeix el ministre. Helgesen, però, rebutja precisar quins haurien de ser aquests "processos democràtics i procediments" si Espanya rebutja el referèndum. "La gràcia de la democràcia nacional és que li correspon als del país en qüestió parlar i resoldre els temes, i no els toca als de fora tenir una opinió sobre el camí que tenen per endavant", indica.
 
Preguntat sobre si Noruega estaria disposada a assessorar una de les dues parts si truqués a la seva porta, Helgesen es manté diplomàtic, remarcant que "una de les regles d'or de la política és no respondre mai preguntes hipotètiques". En cas de declaració d'independència de Catalunya, Noruega decidiria la seva reacció d'acord amb el context global. "Seguiríem les normes internacionals i el que passés", diu el cap de gabinet de la primera ministra noruega.
 
L'adhesió a les organitzacions internacionals
 
Noruega no forma part de la Unió Europea perquè en dos referèndums, el 1972 i el 1994, els ciutadans hi van votar en contra. Tot i això, el ministre Helgesen remarca que participen "profundament en la integració europea". "No estic segur que Noruega sigui massa diferent d'altres països europeus", explica el responsable de les relacions amb l'EE i la UE, afegint que "tres quartes parts de la legislació europea s'importen sense gairebé cap canvi", el que permet a Oslo tenir gairebé les mateixes normes "pel que fa al mercat únic, que els estats membres de la UE". A més, els noruecs participen del sistema de lliure circulació de persones, Schengen, del que en canvi no és part un estat membre de la UE com el Regne Unit, per exemple. "També participem en altres programes com l'Erasmus o Horitzó 2020", diu Helgesen. "En termes pràctics, estem profundament integrats, però el que ens falta, és clar, és el dret a vot", diu el ministre noruec.
 
Sense cadira al Consell Europeu, però aplicant la immensa majoria de la legislació europea, és així com podria quedar Catalunya en una primera etapa si declara la independència? Helgesen ni confirma ni desmenteix. "No m'agradaria respondre preguntes hipotètiques, també em pregunten els britànics què passaria en cas de 'Brexit'", diu el ministre. "És impossible tenir una resposta sobre tots aquests temes fins que no tens una nova situació", remarca.
 
La seguretat i l'OTAN
 
Amb tot, Noruega, un dels països fundadors de l'OTAN, i d'on és el seu actual secretari general, Jens Stoltenberg, admet que la comunitat internacional intentaria evitar forats negres al mig d'Europa. "Qualsevol situació de fragmentació seria exigent per a les organitzacions internacionals, no només per a l'OTAN, sinó també per a l'ONU", diu Vidar Helgesen preguntat sobre les conseqüències de la independència en matèria de defensa i seguretat. "Assumeixo que qualsevol país a Europa, nou o antic, voldria garantir el màxim de seguretat possible", precisa. "Hi ha procediments per tractar aquests temes, quan i si sorgeixen", afegeix.
 
En el cas de l'adhesió a la Unió Europea, Helgesen es remet als comentaris de l'expresident de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, sobre Escòcia. "Va dir molt clarament que Escòcia no seria automàticament membre de la UE si se separés del Regne Unit", recorda. Amb tot, indica que "Barroso sentia que se l'havia malinterpretat quan parlava d'expulsió", i que "és simplement normal" que si un país experimenta un procés d'autodeterminació "només una part mantingui els privilegis del país que s'ha trencat" de forma automàtica.
 
"Quan els Balcans van separar-se, Sèrbia va heretar el seient de Iugoslàvia a l'ONU però els altres països van demanar l'adhesió i van ser acceptats com a membres", explica Helgesen. "Per això dic que hi ha procediments per això, però només un país mantindrà els privilegis" de forma automàtica, reitera. "Iugoslàvia és un cas important a estudiar" i "instructiu" pel que fa a "la llei i els procediments internacionals" tot i que no és comparable amb Catalunya ni Escòcia perquè llavors es tractava d'un "conflicte", afegeix. Amb tot, el cas demostra que "la comunitat internacional té precedents en els que es pot basar", conclou.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
Joan fletxa Barcelona
7 de setembre de 2015, 13.31 h

#27 es paga amb diners que donen pq els hi en sobren els de la Fundación Francisco Franco


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
7 de setembre de 2015, 12.20 h

#25 Total que o no sabes o no quieres decir quien paga esto, claro que como es a favor de tu ideologia no te interesa saberlo. A mi me molestaria enterarme que ¿se paga con mis impuestos?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
7 de setembre de 2015, 12.00 h




No vas acceptar la vergonya.
Vas resistir.
Vas sacrificar la teva vida
per la Llibertat, Justícia i Honor.

( Del Memorial en Honor a la Resistència )

.............................


Lotsa ez zenuen onartu.
Eutsi zenuen.
Zure bizitza sakrifikatu zenuen Askatasuna , Justizia eta Ohorea .


Memorialen Honorren Resistenciari ( )

...............................

Non aceptaches a vergoña.
Resistiches.
Sacrificaches a túa vida
pola Liberdade, Xustiza e Honra.


( Do Memorial en Honra á Resi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Joan fletxa Barcelona
7 de setembre de 2015, 10.59 h

#21 el CNI ens ha donat 1 milió d'euros per igualar a SCC i a la mani de l'11S anirem tots amb bocata i autocar pagats per si no ho sabies (2 milions de bocatas de calamars...yupiiii)


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
MariaRosa CAT fletxa Barcelona
7 de setembre de 2015, 09.37 h

Moltes gràcies, senyor Vidar Helgesen, per donar testimoni de que la legitima lluita de Catalunya
per independitzar-se de l'Estat espaÑol "és notícia arreu d'Europa" ...
I per remarcar que la comunitat internacional "té precedents i procediments" per a tractar
civilitzada i democràticament aquest temes "quan i si sorgeixen" ...
L'Estat espaÑol, tant si li agrada com si no, tant si vol com si no vol, haurà de "baixar del burro" ...
I Catalunya serà "oficialment" el que SEMPRE ha estat ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Francesc fletxa Badalona
7 de setembre de 2015, 08.55 h

Senyors, no desaprofitarem aquesta oportunitat de dir adéu a tanta estultícia que ens envolta, a tanta polèmica mesquina i mala fe, camuflades entre raons espúries.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
6 de setembre de 2015, 22.55 h

#19
Hem decidit ser els protagonistes de la nostra història i això ens fa ciutadans de ple dret http://via.assemblea.cat Aquest 11S els hi donarem una lliçó de civisme i Democràcia que tot el món veurà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
6 de setembre de 2015, 22.45 h

Lo vuelvo a preguntar, lo he hecho varias veces sin respuesta. ¿Este panfleto (un día dije tabloide y alguien se enfado) quien lo paga? ya que publicidad no tiene.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
El Carrasclet fletxa Capçanes/El Fossar de les Moreres
6 de setembre de 2015, 20.43 h

#17 George Santayana????? Aquest pobre d'Àvila, nascut amb el nom de Jorge Agustín Nicolás Ruiz de Santayana y Borrás (i Borràs, de mare catalana!), va passar la seva infantesa a Àvila i mai no va ser feliç fins que no va fotre el camp de la puta escanya.

La seva mare, Josefina Borrás, havia tingut un primer matrimoni amb un comerciant nord-americà de Boston on ella visqué fins al 1861 i amb qui havia tingut cinc fills (els que van tenir sort, clar).

George Santayana era l'únic f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
6 de setembre de 2015, 19.59 h

https://m.youtube.com/watch?v=I3msUASKzWU

Tots i cadascú de nosaltres podem fer algo per internacionalitzar la nostra causa i alliberar Catalunya. Explicant-nos als turistes, difonent vídios i enllaços en anglès i altres llengues informant del que està passant. Omplint els balcons d'estelades. I fent que tothom sàpiga que els catalans volem viure en llibertat ((*(( FREEDOM FOR CATALONIA.

Cal, treballar per tal d'int... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.