Radiografia de la precampanya: uns recorren territori, els altres recorren a Espanya
Junts pel Sí i la CUP són les úniques candidatures que no sustenten els dies previs a la campanya en els polítics o mitjans estatals
Amb l’enganxada de cartells a tocar, la precampanya ha reflectit que les candidatures estan seguint estratègies molt diverses de moment. Mentre que Junts pel Sí està trepitjant molt territori, així com la CUP en menor mesura, Catalunya Sí que es Pot també recorre territori, però portant des de Madrid convidats estrella: Pablo Iglesias, Íñigo Errejón i Alberto Garzón. El PP i el PSC ho han fiat tot a Rajoy i Pedro Sánchez, mentre que Ciudadanos està ben lluny dels votants i molt a prop dels mitjans espanyols. Unió ‘tira’ dels contactes de Duran també a la premsa de l’Estat i no es mostra capaç de fer actes pel Principat. Tot seguit, l’anàlisi de la precampanya del directe!cat:
Junts pel Sí:
Ha trepitjat les quatre demarcacions en l’última setmana de manera equilibrada, amb una mitjana de cinc actes diaris. Han registrat una assistència envejable, amb 40.000 persones en la festa dels candidats a Barcelona, 3.000 a Banyoles o 700 a Ripoll, i no han apostat només per actes amb Romeva o Mas, sinó que han aprofitat la ‘banqueta’ que tenen amb les moltes personalitats que completen la llista. Tot i que han tingut molta presència als mitjans públics catalans, la premsa, televisions i ràdios espanyoles s’han oblidat d’entrevistar-los. Només Junqueras ha sortit a Los Desayunos de TVE aquest dimarts, però ha hagut de compartir 'protagonisme' amb Duran i Lleida, entrevistat el mateix dia al mateix espai.
CUP:
També ha fet actes i assemblees pel territori, però en menor quantitat i sobretot centrada en Barcelona i les comarques de Girona. El dia 10 per la nit no preparen cap acte de gran format per iniciar la campanya, sinó que no renuncien als seus principis i algunes agrupacions barris arrencaran el camí cap al 27-S des dels barris.
Catalunya Sí que es Pot:
La confluència de Podemos i ICV ha estat molt actiu durant l’última setmana amb diversos actes simultanis cada dia, però gairebé en la seva totalitat a l’àrea metropolitana de Barcelona. La ciutat comtal, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Molins de Rei, Castelldefels, Montornès del Vallès, Mollet, Rubí, Viladecans o Sant Feliu de Llobregat han estat les escollides, mentre que els pobles i les demarcacions especialment de Girona i Tarragona han quedat oblidades.
Tot i la quantitat d’actes, Catalunya Sí que es Pot ha prioritzat els actes amb polítics espanyols, deixant palès que estan a la frontera amb el sucursalisme. Íñigo Errejón (Podemos) i Alberto Garzón (IU) han vingut diumenge i ahir respectivament, i avui és el torn de Pablo Iglesias. Lluís Rabell i Joan Coscubiela han gaudit d’algunes entrevistes a mitjans espanyols, sobretot La Sexta.
PSC:
Més que mai, el PSC és una branca del PSOE en aquesta precampanya. Pedro Sánchez ja ha vingut i encara ha de tornar unes quantes vegades. Ho fien tot al líder que com a mínim està parant el cop en els socialistes espanyols, i Miquel Iceta fa de comparsa. El camí cap al 27-S és, de moment, força derrotista, perquè no estan fent actes pel territori, segons l’agenda oficial de la web del partit. Ara bé, sí que tenen presència als mitjans espanyols, que els estan donant un cop de mà. És el cas de La Sexta, Público, la SER o TVE, que han fet d’altaveu d’Iceta els últims dies.
PP:
La campanya del Partit Popular encara és més pobra: a banda d’algunes ‘trobades amb veïns’ de García Albiol –com és el cas de Cerdanyola aquesta setmana- seguint el seu estil, els actes al conjunt del país són propers a zero. Ho han basat tot en la presència de Rajoy aquest cap de setmana a Catalunya –el president espanyol encara vindrà un mínim de quatre vegades- i en els titulars diaris que Albiol genera quan parla amb els mitjans. També esperen remuntar a les enquestes amb el ‘final’ de la crisi i les lleis anti-Mas exprés. Contundència i desesperació.
Ciudadanos:
Fidels al seu estil, Ciudadanos només té a la seva agenda d’actes de precampanya entrevistes i participacions a programes de televisió, a excepció d’algun esmorzar informatiu o d’alguna trobada amb empresaris. El candidat per les eleccions catalanes sembla Albert Rivera, que te tanta o més presència que Inés Arrimadas. Arran del canvi de cartes al capdavant del PP català, el partit ‘taronja’ ha optat per potenciar el seu líder i limitar-se a ensenyar la ‘cara bonica’ que han col·locat com a número 1 el 27-S. En qualsevol cas, de moment els actes amb la ciutadania brillen per la seva absència, però el Twitter treu fum.
Unió:
Les restes de l’antic aliat de CDC estan força descol·locades ara que han d’afrontar una campanya en solitari. De moment, ‘tiren’ dels contactes de Duran i Lleida per tenir presència als mitjans espanyols, que no mereixerien si repartissin el temps igualitàriament pel pes de cada formació. El País va donar prioritat a Duran per respondre a la carta de Felipe González, i va deixar la dels candidats de Junts pel Sí per uns dies després. El líder democristià també aprofita l’atenció excessiva que els mitjans catalans li donen quan expressa els seus exabruptes a Twitter o per qualsevol altra via, però ja no té la mateixa presència que abans.
Fora de Duran, desconcert i misèria. Espadaler va ser entrevistat fa uns dies a Ràdio Estel, el Punt Avui va parlar amb la número 2 del partit a Girona, i d’actes no n’aconsegueixen fer. Tot el que diuen és via compareixences de premsa a la seu del partit o actes amb membres regionals de la formació.