directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Emotiu acte de celebració de la Diada

La celebració, dissenyada per Josep Maria Mestres, s'ha avançat i traslladat a la Plaça de Sant Jaume

Comentaris 43  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- L'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya s'ha celebrat enguany en un nou emplaçament, la Plaça de Sant Jaume, i dos dies abans del que és habitual. La celebració ha tingut lloc aquest dimecres al vespre i s'ha articulat com sempre al voltant de la llengua i la cultura catalanes, enguany especialment centrada en el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i també en els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner. En l'acte, dissenyat per Josep Maria Mestres i conduit per l'actor Pep Cruz, i han participat Cesc Gelabert, Alba Carmona, Sílvia Bel, Mercè Pons i Rosa Renom, entre altres, amb música de la Banda Municipal de Barcelona i l'Orfeó Català.








Comparteix
   


Etiquetes

El president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, han encapçalat la representació institucional de l'acte celebració de la Diada Nacional de Catalunya, al qual també han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, representants de les diverses forces polítiques catalanes (excepte PP, C's i la CUP), i uns tres-cents convidats, tots asseguts a la plaça. 
 
Enguany l'acte ha estat una creació del director teatral Josep Maria Mestres. Mestres ha dissenyat un espectacle que ha resseguit l'evolució del país a partir del paper que hi han jugat les biblioteques de Catalunya. L'objectiu, fer un homenatge a aquestes institucions culturals amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya.
 
La lectura de relats personals de bibliotecaris i bibliotecàries de diversos moments històrics, en la veu dels esmentats actors participants ha estat una de les maneres de recordar, aquesta nit, els cent anys d'història d'aquesta institució.
 
L'acte, però, també ha recordat altres efemèrides, com els 700 anys de la mort de Ramon Llull, els 150 anys del naixement d'Enric Morera, els 100 del naixement de Neus Català, els 75 anys de l'afusellament del president Lluís Companys i els 20 anys de la mort d'Ovidi Montllor.
 
A més de les biblioteques, l'acte també s'ha fixat en el 750 aniversari del naixement del cronista Ramon Muntaner. Aquesta efemèride ha centrat el darrer tram de l'espectacle. A partir d'un relat elaborat per l'escriptor Albert Sánchez Piñol, l'artista audiovisual Franc Aleu ha pres com a inspiració les quatre grans Cròniques medievals catalanes, de les quals Ramon Muntaner en va escriure la més llarga, per elaborar un mapeig que repassa la història de Catalunya des de la seva fundació, l'any 988.
 
Ho ha fet amb la projecció d'un audiovisual a la façana renaixentista del Palau de la Generalitat, símbol de la voluntat d'autogovern del país. El mapeig ha estat acompanyat amb música original composta per Salvador Brotons i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona.
Per tancar l'acte, la Banda Municipal de Barcelona i l'Orfeó Català han interpretat l'himne nacional de Catalunya. El públic assistent ha entonat 'Els Segadors', i en culminar, ha arrencat amb crits d'Independència.
 
En conjunt, han participat en l'acte, amb interpretacions musicals i lectures de textos, l'Orfeó Català dirigit per Josep Vila; la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons; la Colla Sardanista Mare Nostrum; els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert -que ha donat el tret de sortida de la cerimònia- i Glòria Gella.
 
També els actors Sílvia Bel, Pep Cruz, Vicky Peña , Mercè Pons i Rosa Renom; les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider, i el guitarrista Toti Soler (amb Peña, han rememorat l'Homenatge a Teresa', d'Ovidi Montllor).
 
La imatge de la Diada
 
La imatge del cartell de la Diada d'enguany és una pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, a la comarca de les Garrigues. Datada l'any 5.000 Ac, mostra una escena de dansa. Les pintures del Cogul són una de les primers representacions artístiques de la col·lectivitat a Catalunya i, en aquest cas, dels homes i les dones del Neolític que vivien a la plana de Lleida.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#43
11 de setembre de 2015, 12.41 h



Comunicat de la Resistència Antiespañola :



Aquest any la celebració de la Diada Nacional de Catalunya es presenta amb un caràcter si cap més especial a causa de les circumstàncies extraordinàries derivades de la seva coincidència amb la convocatòria d'unes Eleccions Catalanes que es perfilen com a transcendentals per l'esdevenir del Poble Català.

En les properes dates , després de la Diada, comença la campanya electoral per a uns comicis que poden marcar un abans i un després... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
David fletxa Barcelona
10 de setembre de 2015, 21.43 h

Quina Festa ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Pep fletxa EL VENDRELL
10 de setembre de 2015, 20.25 h

Jo demà en autocar pagant el corresponent bitllet amb la meva família vaig la Diada i tu lector espero que també estiguis i si no pots Guarda't per al dia 27 i vota INDEPENDÈNCIA A veure si aconseguim treure'ns de sobre aquests fatxendes VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Lluis C fletxa Banyoles
10 de setembre de 2015, 19.09 h

#13 Es clar. Per això el Decret de Nova Planta el va haver d'imposar...tot lliga...
(Valguemdeusenyor, quantes animalades s'han de llegir!!!)


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
estat CASPAnyol = viver de FANFARRONS INCOMPETENTS i CORRUPTES = PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE RIDÍCUL D'ESTAT DE DRET ≈ ≈ fletxa || || ★ || || PAÏSOS CATALANS : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || ||
10 de setembre de 2015, 18.08 h



#29 HUAH HUAH HUAH HUUAAH HUUAAH ! ! ! ! . . . L'analfa-ruca de la Micaela , que en sa porca vida ha sortit del seu barri, "teoritzant" sobre les llengües a França.


A mi m'encanten aquestes sortides de to d'aquesta pobra cretina. Em fan riure una barbaritat. m'ho passo la mar de be.




Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
10 de setembre de 2015, 16.07 h

#26

"Fascistoches" (ya sabes fascistas-fantoches). Descripción de fantoches : mamarracho y persona ridícula. !! Anda ves a coger caracoles y descansaremos un buen rato de tí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
10 de setembre de 2015, 16.03 h

#29

"Fascistoches", Y EN EL CANADA ¿TU COMO LO DIRÌAS ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
10 de setembre de 2015, 16.01 h

#28

"Fascistoches", !! CUANTO TRABAJO INUTIL !!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu fletxa EL VALLES UN DE SOL NO DOS
10 de setembre de 2015, 14.49 h

CRITICU Una cosa del Acta que no me va agradar CADIRAS Nomes per els AMICS del President Artur Mas amics del Govern Català NO Per el Public MAL FET ARTUR MAS El public es el que alo millor te te que Votar ho no el tindrias que tracta molt millor ales portes de unes Eleccions MAL FET NO POSAR CADIRAS PER TOTS I TOTES alla hi habia persones grans criatures mereixien seure tenir cadiras ..EL ACTA Cada es Pitjor quel anterior EN Refereixo amb el TRACTA AMB EL PÚBLIC ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
Aragoneses orientales (que hablais en LAPAo o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (joan Sales dixit fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (logicamente en todos los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes).
10 de setembre de 2015, 11.08 h

TV3 veta a Josep Borrell por un libro contra la independencia

http://www.elmundo.es/cataluna/2015/09/09/55f0591722601d9b5a8b458f.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.