EUA ja s’interessa per la política exterior de la Catalunya independent
EUA i Catalunya coincideixen: el 27S és la solució més democràtica.
Els problemes de democràcia s’han de resoldre amb més democràcia, i la millor manera és fer-ho a les urnes, i en això Catalunya i Estats Units coincideixen plenament. Ho va explicar Jordi Solé, cap de la comissió d’afers exteriors del Parlament ja dissolt, ahir a Rac1 mentre relatava la trobada amb el Subcomitè per a Assumptes Europeus de congressistes nord-americans, de la qual va destacar-ne la complicitat absoluta: “el que és entès molt ràpidament és que les qüestions de democràcia s’han de resoldre amb més democràcia i no amb menys o negant drets democràtics fonamentals”
Una revolta democràtica perfectament entesaLa reunió va produir-se a Washington a petició del propi Subcomitè per a Assumptes Europeus del Congrés nord-americà que va convidar al govern i al Parlament a explicar la situació política catalana. “El que està passant al nostre país és una revolta democràtica cívica i pacífica que va directament al cor de conceptes tan importants i amb tanta càrrega política com el concepte mateix de democràcia, de dret a decidir, de llibertat, i això en determinats contextos costa molt poc d’entendre”, així va sintetitzar la trobada Jordi Solé.
El republicà, va subratllar la total coincidència entre els polítics dels dos països en el fet que l’ús de la democràcia, de les urnes, del dret a vot, hauria de ser la solució per resoldre situacions d’aquest tipus. “En aquest punt hem rebut una acollida molt favorable a aquestes tesis”, insistia.
Morenés fora del joc democràtic.
Jordi Solé també va explicar que inevitablement durant la reunió es van comentar les declaracions del Ministre de Defensa, Pedro Morenés: “Sorprenen molt aquest tipus de declaracions, que es posi sobre la taula una opció que hauria de quedar totalment descartada en qualsevol tipus de procés democràtic”
Les prioritats de la política exterior de la Catalunya independent sobre la taula
Durant la entrevista Jordi Soler va explicar que un dels motius de la reunió va ser precisament l’interès per conèixer les prioritats de la política exterior de la Catalunya independent. Una de les preguntes principals, va explicar, va ser si Catalunya continuarà sent aliada dels Estats Units una vegada sigui un Estat propi