directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un referèndum és la via perquè la UE reconegui un nou estat, segons un investigador de Lovaina

Diumenge es preveu que els independentistes flamencs guanyin les eleccions legislatives federals a Bèlgica

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L'única possibilitat perquè una nació dins d'un estat membre de la Unió Europea pugui declarar la independència i sigui reconeguda per la resta d'estats membre és a través d'un referèndum, tal i com ja es demana al Principat amb el procés de la Iniciativa Popular. Així ho ha explicat l'investigador de la Universitat Catòlica de Lovaina, Vincent Laborderie, en declaracions a l'ACN després d'haver fet un estudi comparatiu sobre diversos processos d'independència. A pocs dies de les eleccions legislatives federals a Bèlgica, en què els sondejos preveuen la victòria dels independentistes flamencs, Laborderie creu que avui per avui la independència de Flandes és encara 'irrealitzable' i que Escòcia és la nació europea que està més a prop d'assolir la independència.
Flandes, bandera
Comparteix
   


Etiquetes
Si els sondejos es confirmen, el partit independentista flamenc N-VA serà el preferit a Flandes a les eleccions federals de diumenge que ve i s'emportarà un de cada quatre vots entre la població neerlandòfona. Als vots independentistes de l'N-VA cal sumar-los, a més, el 15% que s'emportaria el xenòfob Vlams Belang (soci de la Plataforma per Catalunya d'Anglada), que ratifica que el secessionisme a Flandes creix a marxes forçades. Amb tot, l'investigador de la Universitat Catòlica de Louvain creu que 'la població flamenca no vol separar-se'. 'El bloqueig que viu Bèlgica des de fa anys desespera molts flamencs, que creuen que l'N-VA podria desbloquejar les negociacions, però molts no volen la independència i ja en tindrien prou amb un confederalisme real', afirma Laborderie.

De fet, aquesta setmana, el líder del partit, Bart de Wever, va voler tranquil·litzar les veus que auguraven que l'èxit de l'N-VA implicaria la mort de l'estat. 'Una victòria de l'N-VA no significa la fi de Bèlgica', va dir. I és que sembla que, de moment, De Wever i la major part de població flamenca, acceptarien un confederalisme en què cadascuna de les parts, Flandes i Valònia, es dotés de més competències polítiques, econòmiques i fiscals.

'Molts estats europeus tenen el mateix problema a casa seva'
'Molts estats de la UE tenen el mateix problema que nosaltres a casa seva: a Espanya amb Catalunya i el País Basc, i a Gran Bretanya amb Escòcia', explica Laborderie. I per això els socis comunitaris s'oposarien a una declaració unilateral d'independència d'una regió d'algun dels 27. 'I un estat independent no reconegut per la resta tindria problemes incalculables', afegeix l'investigador. 'A Kosovo –un estat que va declarar la independència l'any 2008 però que l'estat espanyol encara avui no reconeix- no és tan greu perquè l'economia és essencialment agrícola, però a Flandes, on l'economia està totalment terciaritzada i oberta al món, ser un estat no reconegut tindria tants danys econòmics que no és factible', afirma Laborderie.

Per tant, i per tal que 'en un pla molt hipotètic', insisteix Laborderie, la resta d'estats membre reconeguessin la independència de Flandes o d'altes regions, caldria complir les condicions que posarien els 27. 'L'opció més favorable és que demanarien un referèndum, tal com han tingut les colònies d'Àfrica quan s'han volgut independitzar, i a Europa, tal com ha passat amb Montenegro', explica. Segons l'investigador de Lovaina, el cas de Montenegro –que l'any 2006 va declarar la independència a través d'un referèndum- és el que més s'assembla al de Flandes. 'Montenegro es volia separar de Sèrbia i tots dos estats volien entrar a la UE i mantenir les bones relacions. Per això, van demanar que la UE fes d'àrbitre i van celebrar un referèndum que, amb el 55% de vots pel sí, va votar per la independència de Montenegro', explica Laborderie. 'L'única manera de separar-se és a través del referèndum', sentencia.

Els escocesos, més a prop
'Els escocesos són els que estan més avançats a nivell de política interna', explica Laborderie, concretant que el partit 'obertament independentista', l'SNP, compta amb el suport d'un terç de la població escocesa i amb 47 dels 129 diputats al Parlament escocès, un més que els laboristes. A més, afegeix, també són els que compten una 'possibilitat d'independència econòmica' més real gràcies al petroli de què disposen al Mar del Nord. 'Són els que estan més a prop de la independència, si mai hi arriben', matisa, discret, Laborderie.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Antoni fletxa Torrelles
12 de juny de 2010, 22.44 h

L'objectiu real d'ERC és repetir i formar un tercer tripartit, per això a les properes eleccions tot el meu poble votarem Laporta, que esperem que es presenti


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Antoni fletxa Torrelles
12 de juny de 2010, 22.43 h

Els militants d'ERC s'han aprofitat de les consultes, tinc amics que formen part d'aquests moviments i no tenen res a veure amb la política


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ALbert fletxa Llavaneres
12 de juny de 2010, 19.09 h

Totsaquests anàlisis estàn molt bé, però de moment aqui els únics que han iniciat alguna acció concreta cap a la independència som els catalans, o sigui que menys xuleria per que ara mateix anem capdavanters gràcies a una llei impulsada per ERC, la llei de consultes, i a la feina de totsels seus militants que al costat de moltíssima gent voluntària com ells estan tirant endavant el procés de consultes que ha permés crear un context de normalitat per poder presentar una IP a la qual j... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
12 de juny de 2010, 10.33 h

A aquest partit els desitjo també una feliç i exitosa singladura cap a la seva independència, que pugui culminar amb una trobada conjunta de Flandes, Escòcia i Catalunya. Que els Déus els siguin i ens siguin propicis!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.