Rahola denuncia la "barroera trampa" dels vots i escons del 27S
En la columna d’avui a La Vanguardia titulada “Vots, escons i bla, bla”, la reconeguda periodista destapa la farsa que s’oculta darrere el discurs unionista de comptar vots
El passat diumenge, una de les periodistes estrella de l’establishment espanyol, Ana Pastor, va estar-se més d’un quart d’hora preguntant al president Mas perquè en aquestes eleccions es comptarien escons i no vots. El president li va respondre de forma ben argumentada de totes les maneres possibles, però la periodista seguia insistint en la recerca del titular fàcil: “Bueno, ya veo que usted no quiere contar votos, solo escaños”, deia al final a tall de conclusió, com si el president no li hagués donat cap argument.
El tres fets que expliquen com se’ns ha obligat a comptar escons
Vista la falta de capacitat auditiva i de comprensió de la periodista espanyola, Pilar Rahola ha despullat els arguments unionistes en la seva columna d’avui a La Vanguardia fent un repàs als fets succeïts. Sembla que, de cop, a l’Estat espanyol un cop ha comprès que això són eleccions plebiscitàries, li ha donat per jugar-hi, però només si es compten vots. Pilar Rahola ho explica: “[Catalunya] demana de poder consultar el poble sobre el seu futur i per això vol comptar els vots. […] La resposta és el no a tot”.
Rahola segueix el relat dels fets, explicant que davant la negativa rotunda i reiterada de l’Estat a trobar una manera d’organitzar una consulta al poble on es puguin comptar els vots, el Principat decideix realitzar un procés participatiu –sense càrrega jurídica- que acaba essent tot un èxit. La resposta de l’Estat, imputar per quatre delictes penals el president, Ortega i Rigau.
“I el tercer fet: atesa la impossibilitat d’utilitzar els mecanismes referendaris per consultar el poble català, el president de la Generalitat i la majoria absoluta que l’avala decideixen donar un caràcter plebiscitària a les eleccions autonòmiques”. Rahola explica que la conseqüència immediata de negar la possibilitat per comptar amb vots és el recurs de comptar escons, tal i com indica la llei que regula les eleccions al Parlament de Catalunya.
La “pirueta dialèctica que emula el Laberint del Minotaure”
Pilar Rahola denuncia que els que han negat la possibilitat de comptar en vots, i no han deixat altre remei que comptar amb escons, ara demanen que es compti en vots. “Com es compten vots si no es permet un referèndum?” La periodista sentencia que ningú pot adjudicar tots els vots que aniran cap a CSQEP, UDC o fins i tot el PSC al ‘Sí’ o al ‘No’, perquè són partits que “no han pogut respondre a la pregunta concreta i han tirat per altres camins”.
Una “barroera trampa”
La periodista ho té molt clar, aquesta dialèctica és una “barroera trampa”. Rahola es demana que si ara volen comptar vots, que permetin un referèndum binari, que és la única manera de sortir amb claredat de l’embolic. “Si són eleccions, el partit que té la majoria absoluta té el mandat democràtic per iniciar el seu procés. El contrari és tan estrany com demanar que s’imposi el programa dels que han perdut”.
Espanya no escoltarà
Les enquestes primen, i a l’Estat espanyol no li interessa en cap cas una victòria de l’independentisme que guanyaria en escons però potser no en vots. Per això atia ara aquest debat sabent que fins i tot la CUP ha dit que seria preferible la majoria en vots. Tanmateix la CUP sempre afegeix que ells no seran aturadors del procés independentista. A Ana Pastor el diumenge no li interessava escoltar cap argument a favor de la independència, perquè partia d’una posició totalment contrària, la qual cosa feia que l’entrevista –si l’objectiu era informatiu- ja no gaudís de l’objectivitat necessària ateses les circumstàncies.