Rabell topa de cara amb la realitat d’un Estat en contra davant la plana major d’ICV-EUiA
El candidat de Catalunya Sí que es Pot confirma que farà com els partits tradicionals i no donarà llibertat de vot al seu grup parlamentari
Guifré Jordan @enGuifre. - El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha topat de cara amb la realitat frustrant d’un Estat en contra del progrés nacional de Catalunya durant un esmorzar organitzat per El Periódico aquest matí. I ho ha fet davant la plana major de la formació que li ha cedit el protagonisme a ell, i el poder a Podemos: ICV-EUiA.
"Gairebé et donen ganes de sortir corrent d'aquesta Espanya"
Mentre Joan Herrera, Dolors Camats, Joan Josep Nuet, David Companyon i Joan Saura esmorzaven tot escoltant-lo, Rabell ha constatat en diversos moments de la conferència la impotència davant d’un Estat intransigent i el seu desig amagat d’independència: “Gairebé et donen ganes de sortir corrent d’aquesta Espanya amb tantes amenaces”, ha estat la seva reacció quan les preguntes del públic li han recordat que el Banc d’Espanya acabava d’alertar d’un ‘corralito’ en cas d’independència. Tanmateix, ha redirigit el seu discurs dient que “en lloc de marxar, els hem de fer fora a ells”.
"El TC ha esdevingut una mena de gendarme al servei del PP"
Lluís Rabell ha intentat defugir tant com ha pogut parlar des de l’òptica nacional. De fet, ha començat dient que només tractaria el seu “full de ruta social”. Ara bé, quan ha criticat l’acció del govern Mas en matèria de serveis públics, ha admès que “els instruments de Catalunya són insuficients”. A més, en un moment del discurs també ha exclamat: “El TC ha esdevingut una mena de gendarme al servei del PP”.
"No tenim perquè dividir el vot"
No obstant, la solució a tots els problemes plantejats és, segons ell, aconseguir un “govern amic” a Espanya. Una sentència que va repetint durant la campanya per donar sentit al seu discurs i per deixar clar que rendeixen comptes a un partit d’abast espanyol. Una formació que, tot i presentar-se com a nova, farà CSQEP caure en el gran vici dels partits tradicionals: la unitat de vot al Parlament. No hi haurà, doncs, llibertat de vot quan s'hagin de prendre decisions al voltant del procés. Ho ha confirmat aquest matí també: “El treball parlamentari el basarem en la cohesió política, des de l’acord dins el grup parlamentari. No tenim perquè dividir el vot”.
Dards a ERC i CUP
A més, no han faltat les crítiques a Mas i Junts pel Sí, però aquesta vegada també li ha tocat el rebre a Esquerra: “A la llista de Junts pel Sí hi ha gent que no hi hauria de ser, haurien de buscar-se altres amics. ERC no està a l’alçada de les expectatives portant les maletes a CDC”. També hi ha hagut dards per la CUP, de qui ha dit que facilitaran la investidura de Mas després dels comicis.