directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El català ja és cooficial a Perpinyà

El pròxim pas és que tots els 229 municipis de Catalunya Nord votin una moció similar perquè la llengua catalana s'oficialitzi arreu

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'Ajuntament de Perpinyà ha aprovat per unanimitat la carta municipal per a la llengua catalana, que reconeix el català com a llengua cooficial de la ciutat, juntament amb el francès. La carta, que s'empara en diversos textos internacionals i en la Constitució francesa vol garantir la pervivència i la transmissió de la llengua catalana en el territori nord-català. També ha aprovat per unanimitat una moció que pretén convertir el català en la llengua cooficial, juntament amb el francès, de tota la Catalunya del Nord.
Perpinyà, manifestació, tractat dels pirineus, castellet, estelada
Comparteix
   


Etiquetes
Segons ha explicat el president de CDC-Catalunya Nord, Jordi Vera, el pròxim pas és que tots els 229 municipis del territori votin aquest text per tal que la llengua catalana s'oficialitzi. Per això, reclamen a les institucions que aquest fet es faci 'efectiu' creant un organisme regional pel territori. A més, Vera ha destacat la importància del 'gran consens social' que hi ha perquè el català tingui un pes important en la societat, així com incloure'l en l'ensenyament públic perquè hi hagi la possibilitat d'aprendre'l.

A més, Vera ha explicat és important que el català tingui presència en els diversos camps de la vida pública i també social del municipi. Segons ha destacat, hi ha un 'gran consens social' perquè el català tingui un pes important en la societat

Vera també reclama que en l'ensenyament públic del territori nord-català hi hagi la possibilitat d'ensenyar en català, des de l'escola bressol fins a la universitat.

Però aquesta carta municipal per a la llengua catalana vol anar més enllà, i vol que aquest fet es faci 'efectiu' i no quedi en simples paraules. Per això, Vera ha explicat que reclamen a les institucions crear un organisme regional que reguli la Catalunya del Nord.

El primer consistori en reclamar la oficialitat del català
Perpinyà s'ha convertit en el primer ajuntament de la Catalunya del Nord que ha reclamat que el català sigui la llengua cooficial del territori, juntament amb el francès.
Tots els grups que conformen el consistori, des del grup majoritari la UMP i els diversos grups de la oposició, com Nova Unió o fins i tot el partit comunista, han votat a favor de la carta. Vera ha destacat la importància d'aquesta 'unanimitat' ja que com explica, fins fa poc sempre hi havia hagut 'reticències' a aquest tipus de propostes i ara s'ha arriba a un 'consens global'.

Segons el president de la federació de CDC a la Catalunya del Nord, un dels elements que ha fet que això sigui possible, és l'aspecte de la geopolítica, del corredor de la Mediterrània. Segons explica Vera, 'tothom ha pres consciència' que Perpinyà és una àrea 'reprimida' de França i que és important integrar-se en aquest espai català-valencià-balear.

229 municipis
El pròxim pas que des de l'Ajuntament de Perpinyà vol que es dugui a terme és que la carta sigui votada, aprovada i ratificada a tots els 229 municipis que conformen el territori de la Catalunya del Nord. Després d'aquest pas, segons explica Vera, les institucions haurien de crear entitats que es cuidessin del desenvolupament de la llengua catalana, des de l'ensenyament fins a les administracions i les pròpies institucions,

D'aquesta manera, explica Vera, s'arribarà a l'objectiu que és que la Catalunya del Nord tingui el català com a llengua cooficial, ja que segons diu 'és la llengua del nostre territori'. A més, aquesta oficialització del català permetrà, segons Vera, que els ciutadans de la Catalunya del Nord puguin entendre's en català amb els ciutadans de Catalunya i tenir una relació 'més estreta' a nivell social i també comercial. D'aquesta manera les relacions en català que hi havia ara fa més de quaranta anys entre els dos territoris es recuperaran.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
16 de juny de 2010, 23.39 h

-entitats que s'encarreguessin del desenvolupament. No 'es cuidessin'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Joan fletxa Conflent
11 de juny de 2010, 20.57 h

Demà podrem parlar en català durant el ple municipal de Perpinyà, a Catalunya Nord ?
Fa dos anys el Consell General del Pirineus Orientals va decretar el català llengua ...oficial del departament ?
Qui ha vist a la seu del Consell General retolacions en català a fora de l'edifici o de dins de l'edifici ?

Cada dos anys uns poders locals parlen de la llengua catalana (en francès) sense dir, ni precisar les implicacions dins la vida de cada dia.
Fins ara són incantacions sense conseqüenci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi-80 fletxa València
11 de juny de 2010, 19.04 h

El català té un cert reconeixement legal al País Valencià i a Balears, i ara a Perpinyà, però no és cooficial a aquests indrets. Parlem amb propietat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
11 de juny de 2010, 19.02 h

Recordem que el català no és cooficial al País Valencià ni a Balears, ja que no té el mateix status que el castellà: no té l'obligació de saber-se, i el castellà sí. Només al Principat el català és cooficial ja que l'Estatut diu que eś obligatori, com el castellà a la constitució espanyola. Llavors, no crec que a Perpinyà el català haja sigut declarat obligatori com el francés. Llavors, no és cooficial.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.