Herrera menteix en directe a l’audiència de TV3
Acusa la televisió pública de Catalunya de perjudicar Catalunya Sí que es Pot durant la campanya electoral, però la videoteca el desmenteix
"La direcció política d'aquesta casa [TV3] ha jugat fort, molt fort. No s'ha jugat net contra nosaltres", ha denunciat en directe el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, en l’entrevista d’aquest dilluns d’'Els Matins' de TV3. Herrera s’ha queixat que particularment els informatius de la televisió pública han situat la coalició Catalunya Sí que es Pot dins el ‘bloc del no’ al costat del PP i Ciudadanos durant la campanya del 27-S fins que durant la nit electoral van canviar de discurs. Amb tot, la videoteca de la cobertura electoral de ‘La Teva’ mostra que el líder ecosocialista ha mentit.
Els blocs informatius el delaten
Els informatius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) només van parlar de la campanya electoral des de l’11 de setembre fins el 25 dins d’uns blocs regulats per la Junta Electoral (com es pot veure al TN migdia del 17 de setembre a partir del minut 8 o al TN vespre del 14 de setembre a partir del minut 14). Aquests espais esmentaven totes les candidatures sempre en ordre de major a menor nombre d’escons obtinguts en els comicis de 2012, així que CSQEP mai va ser arrenglerada al bloc del No. Al debat electoral els candidats van ser distribuïts al plató amb el mateix criteri començant pel mig i deixant als laterals els partits de menys pes el 2012. Pel que fa al sondeig a peu d’urna, les formacions van anar apareixent de major a menor representació.
Indignat amb l’espai compensatori
Tot i fer afirmacions tan contundents, Herrera només ha comentat un ‘greuge’: en la polèmica de l’emissió d’un espai compensatori per als partits que no van donar suport a la manifestació de la Diada, Catalunya Sí que es Pot va demanar que oferissin només discursos de representants de moviments socials per ocupar l’espai que els pertocava. Com que el material que la candidatura els va passar durava 25 minuts, la televisió va decidir omplir els 15 minuts que encara els pertanyien amb un míting de Lluís Rabell. Un fet que va ofendre CSQEP, que no volia de cap manera donar la veu al seu candidat. En qualsevol cas, va ser la pròpia confluència Podemos-ICV la que va acceptar l’espai compensatori encara que no hi estiguessin d’acord, tot alineant-se per voluntat pròpia amb el No. Per contra, Unió va renunciar a l’espai.
Herrera com Duran, Camacho i Societat Civil Catalana
De fet l’estratègia d’Herrera d’atiar el foc contra la televisió pública catalana no és nova. Abans que ell, Josep Antoni Duran i Lleida ja havia tingut diverses enganxades amb els periodistes de la casa, com ara amb Ariadna Oltra. Ciudadanos també és un habitual d’utilizar el clàssic d’expressar queixes pel tracte rebut per TV3 –no esmenten les televisions públiques o privades estatals-, així com també Alicia Sánchez Camacho i Societat Civil Catalana. Per primera vegada, Joan Herrera se suma a la llista.
Herrera ha trobat a faltar que Colau es mullés per Catalunya sí que és pot
D’altra banda, el coordinador nacional d'Iniciativa per Catalunya-Verds ha atribuït els mals resultats de la coalició a la lògica plebiscitària de les eleccions i al nom de la coalició, que, segons ell, ha dificultat que els votants d'Iniciativa i Podemos s'hi idenfitiquessin amb la nova marca. Herrera que ha assegurat que les relacions amb Podemos són bones, ha retret la manca d’implicació de l’alcaldessa de Barcelona a la campanya i ha dit que ha trobat a faltar el suport d'Ada Colau.