directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 14:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU proposa al Congrés que l'Estat espanyol demani el reconeixement del català a la UE

Promovent una modificació del reglament lingüístic aprofitant que s'ha de canviar per l'entrada de Croàcia

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El grup parlamentari de CiU al Congrés espanyol ha registrat una proposició no de Llei on reclama a l'Estat espanyol que promogui una modificació del reglament lingüístic de la UE per incloure-hi 'amb rang de llengües de l'Estat' el català, el basc i el gallec. La presència del català com a llengua oficial de la UE depèn del govern espanyol, perquè són els estats afectats els que han de demanar-ho, com va fer Irlanda al 2007 amb el gaèlic. L'adhesió de Croàcia a la UE prevista per al 2011 obligarà a reobrir el reglament comunitari sobre llengües per afegir el serbocroat als 23 idiomes que ja són oficials. Aquesta seria una bona oportunitat perquè l'Estat espanyol demanés també la incorporació del català, i del basc i el gallec.
eurocambra parlament europeu
Comparteix
   


Etiquetes
La proposta reclama a l'Estat espanyol que impulsi la reforma del reglament de Llengües perquè es garanteixi 'la plenitud de drets lingüístics dels ciutadans europeus catalanoparlants, vascoparlants i galaicoparlants, i demana també al govern espanyol que 'implementi amb caràcter immediat' l'acord del 27 d'abril del 2009 entre l'Estat i el Tribunal de Justícia de la UE per permetre l'ús de les seves llengües cooficials en la correspondència amb els ciutadans espanyols i els residents a l'Estat.

A més, CiU insta el govern espanyol a vetllar per 'l'estricte compliment' dels terminis de resposta establerts en la comunicació entre la Representació Permanent de l'Estat a la UE (REPER) i les institucions i organismes comunitaris.

Drets reconeguts, però que s'incompleixen

CiU recorda que l'11 de desembre de 1990 es va aprovar la 'resolució Reding' sobre llengües a la Comunitat Europea que apostava per reforçar des de les institucions europees la comunicació en català cap als ciutadans, però que més enllà d'aquest gest inicial, fins el 2005 no es va reconèixer el dret dels catalanoparlants a dirigir-se i ser respostos per les institucions europees en la seva llengua.

Per fer-ho possible es van signar un conjunt d'acords però el 6 de maig del 2010 un informe fet per Horitzó Europa va constatar que no es compleixen i que les respostes sol·licitades triguen més dels 15 dies de termini establerts al Codi de Bona Conducta Administrativa de la UE.

Per tant, segons CiU, 'la millor manera de garantir la plenitud dels drets dels ciutadans catalanoparlants es afrontar la revisió i modificació del Reglament' que es produeix cada vegada que es produeix una ampliació de la UE i s'ha de reconèixer oficialment les llengües dels nous estats membres.

Al 2007 Irlanda va promoure una modificació per aconseguir que l'irlandès fos llengua oficial, un precedent que es pot utilitzar ara per fer el mateix amb el català, el basc i el gallec.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Tomppa fletxa Sabadell
15 de juny de 2010, 12.53 h

#11 Xavier! Has equivocat! :) Totes aquestes llengues son oficials!! :) Hi ha moltes llengues més petits que català que son oficials a UE ... Espanya no es un país normal ni democràtic ( sinó DEMOGRÀFIC! = Darwinisme social ) i per això no vol que altres llengües serien oficials, ÚNICA cosa que han de fer al català es a demanar-lo! Res més! No es una cosa complicat, han demanat que castellà, llengua de menys que 10% d'europeans! sigui una llengua oficial ( i es una llengua totalment ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
15 de juny de 2010, 12.45 h

los catalanes siempre siendo la victimas , todo es un complot ,los politicos como no pueden hacer nada ,por mejorar el gran paro que sufre cataluña , y que se vayan todas las empresas, le dan circo al pueblo , dando por el sasco con lo de la lengua, CUANDO EN LA UE ,TAMPOCO ES OFICIAL EL GRIEGO EL PORTUGUES , EL FLAMENCO, Y DEMAS LENGUAS ,pero claro lo importante es el CIRCO, NO EL TRABAJO,Y MEJORAR LAS RELACIONES CON LAS EMPRESAS QUE TODAVIA QUEDAN AQUI Y EVITAR QUE SE ACABEN MARCHANDO


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Tomppa fletxa Sabadell
15 de juny de 2010, 11.39 h

CiU hauria de demanar més, el català i els catalans no tenen gaire cosa, es una poble relativament pobre en nivell econòmic i encara més en nivell cultural per manca de recursos econòmics a suportar cultura propí ... que un part es problema es la gent que consumeix en castellà ( moltes vegades amb obligació per culpa de manca d'oferta ). Però CiU hauria de tenir més ganes a lluitar per Catalunya i no tant per queixar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
LA SOCIOVERGÈNCIAPEPERA fletxa EN CONTRA DE LA INDEPENDÈNCIA
15 de juny de 2010, 11.35 h

L'única manera de que el català sigui oficial a la UE es que Catalunya sigui independent. Tot lo altre es fer volar coloms. ciu vol fer la jugada de que el govern español demani el català a la UE a canvi de que ??? De votar a favor els presupostos ?? De votar a favor les retallades socials ?? Aquets de ciu son patètics, ho faran tot per fer quelcom, un canvi petiten tal de no parlar ni er res per la independència de Catalunya. Els de ciu fan fàstic i son uns col.laboracionistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Mengano fletxa Barcelona
15 de juny de 2010, 10.36 h

El que hem de fer els catalans es posar una demanda a l`estat espanyol per genocidi cultural contra el poble català. Desde els anys 80, es a dir, desde la democràcia, la nostra llengua ha retrocedit de forma alramant al pais valencià. Ens estan exterminant de forma conscient i aquí ningú mou un dit. La llengua aragonesa també l' esan exterminant, ja es vestigial, el que s' ha de fer es abolir la llengua dels castellans ens els territoris amb llengües originals i donar una moratoria de 60 ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
15 de juny de 2010, 10.14 h

#6 Donç diuen que en Carod, en poc més de 3 anys de fer de "conseller de la vicepresidència", càrrec que ningú sap perqué serveix, li ha donat de si per comprar-se un dùplex de luxe a Tarragona que li ha costat 800.000 euros i un pis de luxe al C/ Ganduxer de Bcn. que li ha costat 1.000.000 d'euros.

Aquests de CiU haurian d'apendre molt de'n Carod!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ben fletxa Reus
15 de juny de 2010, 09.58 h

I tant que fa feina, CiU. S'han enriquit durant més de 20 anys i han portat Catalunya al mateix lloc on es troben la Rioja i la Región de Murcia. Per això no cal remenar tantes banderetes i omplir-se la boca amb la paraula nació, quan actuen com una regió, amb total submissió. Per fer el que ha fet CiU no cal partits dits "nacionalistes" amb PP i PSOE n'hi ha prou. Això sí, si voleu el català a Europa, i seleccions nacionals catalanes, i un llarguíssim etcètera en lloc de fer el plori... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Andreu fletxa Barcelona
15 de juny de 2010, 09.32 h

Coño, que lo pida el parlamento catalán y la generalitat. Al resto de España nos la suda. SE supone que cuando seais independientes tendreis mas representación al Parlamento Europeo, ah, no!!! exactamente la misma, y seguirán pasando de vuestras idioteces.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
15 de juny de 2010, 09.21 h

#2 Et felicito, fas el joc que volen els ep.panyols. Amb gent com tú, tant curta de mires, no podem anar gaire lluny; et deixes obcecar i no tens criteri propi constructiu. Tens masses influències que et penses que son patriótiques i ja en veus el resultat: t'han convertit en un separador de Catalunya. Separador en el sentit de divisor, que mai no arriba enlloc... treu a Ciu de Catalunya i a veure que et queda.
Per cert, i comentant la notícia: som il.lusos pensar que ep.panya mai defensar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.