directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 14:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Jaume Cabré: 'Mirar d'assegurar la pervivència de la llengua ja és una raó per treballar per la independència del país'

L'escriptor ha rebut el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Jaume Cabré ha rebut aquest dilluns al vespre el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, en un acte al Palau de la Música, que ha recordat la trajectòria professional de l'escriptor. Visiblement emocionat, Cabré ha agraït el reconeixement i explicat la seva concepció de la literatura i de la novel·la. En el seu discurs, també ha defensat l'ús del català 'sense complexos' i ha assenyalat que precisament 'per a un escriptor, la llengua és la seva pàtria' i 'mirar de preservar la seva pervivència ja és treballar per la independència política del país'. Cabré és autor d'obres com 'Viatge d'hivern' o 'Les veus del Pamano', que, sens dubte, l'ha fet més reconegut a nivell nacional i internacional.
L'escriptor Jaume Cabré ha rebut aquest dilluns al vespre el 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que atorga Òmnium Cultual cada any, i que reconeix la tasca del novel·lista en defensa per la llengua i la cultura catalana. L'acte de lliurament ha tingut lloc al Palau de la Música Catalana, en una cerimònia que ha servit per destacar la trajectòria professional de Cabré.

Jaume Cabré ha recollit el guardó visiblement emocionat i ha agraït a Òmnium Cultural aquest reconeixement. En el seu discurs, Cabré ha volgut posar en valor la literatura i el text literari, i destacar també 'màgia' de tot el procés d'escriptura que l'ha captivat durant la seva vida. Cabré ha parat especial atenció en l'estil de cada escriptor i ha defensat que la llengua és per un escriptor 'la seva pàtria'.

Defensa de la llengua i la literatura catalana
En aquest sentit, Jaume Cabré ha assegurat que 'Per això, l'acte de lliurament s'ha centrat en l'obra de 'mirar d'assegurar la pervivència de la llengua ja és una raó per treballar per la independència política del país' i ha defensat l'ús de la llengua catalana 'sense complexos'. Per això, ha reivindicat l'ús de la llengua 'sense permís ni perdó' i ha valorat positivament el pas endavant del Parlament de Catalunya, que 's'ha posat les piles' admeten a tràmit la proposta de llei sobre la Consulta sobre la independència de Catalunya, deixant que, ha afegit Cabré, 'que sigui Espanya que en ple S.XXI prohibeixi que la gent pugui expressar la seva opinió sobre aquest tema'.

Cabré també ha defensat el rol de la literatura catalana i la tradició literària catalana, i l'ha equiparat a qualsevol literatura europea de dimensions demogràfiques similars. Cabré ha assegurat que la literatura catalana 'fa de bon mostrar pel món' i ha assenyalat que 'cada cop és més coneguda i respectada'. Cabré ha desafiat als que coneixen poc els autors catalans, i els ha emplaçat a llegir la llarga tradició catalana.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Foteu pena fletxa Alguns
15 de juny de 2010, 22.54 h

de vosaltres criticant la CiU més nacionalista de totes, que avuí ha demostrat que anirà a morir a pel concert econòmic en aquesta última docsession que segur que ni us heu interessat en veure


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
unboig fletxa sabadell
15 de juny de 2010, 21.16 h

acte independentista... ara mateix en Mas està parlant castellà xDDD


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jm fletxa bcn
15 de juny de 2010, 18.32 h

Independentista de CiU? Molt bo l'acudit


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marc fletxa Barcelona
15 de juny de 2010, 18.12 h

Avui a les 19h, acte independentista de CiU que podeu seguir per aquí: www.livestream.com/convergenciaiunio


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Manel fletxa Barcelona
15 de juny de 2010, 17.59 h

Arguments a favor de la independencia n'hi han un munt, ho podeu llegir en alguns articles a www.opinionsdigitals.cat, i fan be d'anar-les dient!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.