directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 07:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Gal·les celebrarà un referèndum per ampliar l'autogovern l'any 2011

Cardiff passarà a ser legislativament independent de Londres en les matèries que té transferides

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El País de Gal·les celebrarà un referèndum per ampliar els seus poders durant el primer trimestre de 2011. Així ho ha confirmat la nova Secretària d'Estat per Gal·les del govern britànic, la conservadora Cheryl Gillan. La consulta popular permetrà que Cardiff legisli lliurement en les seves competències, fins i tot si això significa implantar un model de serveis públics completament diferent a l'anglès. El sistema actual d'autogovern obliga l'Assemblea de Gal·les a demanar autorització al parlament britànic quan vol introduir modificacions a la normativa. Després de 10 anys d'autogovern, Gal·les es prepara per fer un pas més en la gestió del seu poder mentre Escòcia debat una possible independència.

Comparteix
   


Etiquetes
A partir del 2011, Gal·les podria equiparar el seu autogovern al d'Escòcia, i ser legislativament independent de Londres en totes les matèries que té transferides. Si els ciutadans aproven en referèndum la modificació del model, es consolidarà encara més el sistema d'autogovern asimètric de l'Estat britànic, on Escòcia i Anglaterra, per exemple, ja disposen de sistemes sanitaris i polítiques públiques molt diferents.

Elfyn Llwyd, diputat del partit gal·lès del Plaid Cymru, ha assegurat en un comunicat que el sistema de govern gal·lès actual s'ha demostrat 'lent i antiquat' i necessita ser reformat 'urgentment'. 'L'Assemblea Nacional Gal·lesa, escollida democràticament, té tot el dret a legislar en els assumptes que afecten la vida de la gent de Gal·les', ha destacat Lywyd.

Londres mantindrà les competències en seguretat i política exterior
Després del referèndum, Londres mantindria encara les competències en seguretat o política exterior, entre d'altres. La independència legislativa de Gal·les se centraria, doncs, en les vint competències que té el país, com agricultura, cultura, educació, sanitat, medi ambient o turisme. Actualment, la Secretària d'Estat per Gal·les, nomenada pel govern central, pot vetar una legislació dels diputats de Cardiff.

L'Assamblea de Gal·les va aprovar per unanimitat aquest febrer la celebració d'un referèndum, i molts apuntaven que la consulta podria celebrar-se aquest octubre. Amb tot, la campanya electoral britànica i la constitució d'un nou govern a Londres van retardar el procés, com ha confirmat la pròpia Secretària d'Estat, Cheryl Gillan. La ministra conservadora ha dit en una carta al primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, que la situació 'heretada' de l'anterior govern britànic laborista ha motivat el retard en la data del referèndum.

La consulta popular, segons el comunicat de Gillan, es farà 'abans del final del primer quart del 2011'. Precisament l'any vinent, Gal·les celebra eleccions per renovar l'Assemblea, actualment governada per una majoria de coalició entre laboristes i independentistes del Plaid Cymru.

El referèndum d'independència a Escòcia
D'altra banda, el Parlament d'Escòcia ha de debatre aquest 2010 si accepta la proposta de llei del govern d'Alex Salmond per celebrar una consulta popular d'independència. Tots els partits de l'oposició escocesa estan en contra del referèndum, però Salmond i la resta de l'Scottish National Party (SNP) argumenten que si s'accepta la consulta de Gal·les, també s'ha d'aprovar la d'Escòcia. De moment, però, la llei pel referèndum no s'ha portat al parlament d'Edimburg.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5 Oriol Jordan
16 de juny de 2010, 10.10 h

Doncs CiU ja ha deixat clar que no estarà per la feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa barcelona
15 de juny de 2010, 22.58 h

només cal que CiU i ERC pactin per tenir la independència més a prop que mai


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 de juny de 2010, 19.58 h

#2 Tant de bo la llibertat de Catalunya tingués majoria absoluta a la tardor, però ho veig difícil! (de moment)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
15 de juny de 2010, 19.48 h

No ha de ser pas tant dolent voler la llibertat, oi? Tothom la vol.

Els partits mes votats són els que volen la llibertat del seu poble. Aquí també passarà a la tardor!

Els polítics i els partits que estan contra la llibertat i contra que puguem decidir el esdevenir de Catalunya no son pas democràtics! Les persones demòcrates ja sabem qui hem de votar!

Visca la Constitució Catalana!
Visca la Llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1 Oriol Jordan
15 de juny de 2010, 18.47 h

A tot arreu d'Europa partits independentistes com a primera força política al seu país, i nosaltres perdent el temps tot el dia torturant encara Esquerra. Amb lo fàcil que seria, tenint-ho a tocar tot just d'aquí uns mesos.. molt bé, molt bé.. anem bé!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.