Gerro d’aigua freda a Espanya: la UE signa amb Kosovo l’Acord d’Estabilització i Associació
Tot i la negativa d’Espanya a reconèixer la independència, el pacte “obre una nova etapa” en la relació amb Pristina
La Unió Europea ha signat aquest dimarts amb Kosovo l’Acord d’Estabilització i Associació, que té com a objectiu millorar les relacions europees amb Pristina i impulsar reformes que l’acostin a Brussel·les tot i que l’Estat espanyol i quatre països més encara no reconeixen la independència. Segons informa l’ACN, l’acord l’han firmat a Estrasburg l’Alta Representat d’Afers Exteriors Federica Mogherini, el comissari de Veïnatge i Negociacions d’Ampliació Johannes Hahn, el primer ministre de Kosovo Isa Mustafa i el ministre d’Integració Europea Bekim Collaku. “Aquest acord obre una nova etapa en la relació entre la UE i Kosovo”, ha remarcat Mogherini.
Kosovo va declarar la independència el 17 de febrer del 2008 de forma unilateral. Tot i que la immensa majoria dels estats de la UE han reconegut la seva independència, encara no han fet Espanya, Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre. La UE, però, ha tirat endavant la firma de l’Acord d’Estabilització i Associació sense esperar al reconeixement dels 28 membres, i de fet l’Eurocambra ha reclamat en diverses ocasions als cinc estats que encara no han acceptat la independència de Kosovo que ho facin.La Unió Europea veu el pacte amb Kosovo com una oportunitat per “contribuir a l’estabilitat i la prosperitat” del país i de tota la regió, segons Mogherini. Per Hahn, responsable de les negociacions d’ampliació de la UE, l’acord ajudarà Kosovo a tirar endavant unes reformes “molt necessàries” i oferirà “oportunitats de comerç i inversió”. “Situarà Kosovo en el camí d’un creixement econòmic sostenible que pot conduir cap a la creació de llocs de feina, especialment pels joves”; ha dit afegit.
L’acord d’Estabilització i Associació es va negociar entre l’octubre del 2013 i el maig del 2014, i després de la firma d’aquest dimarts, entrarà en vigor durant la primera meitat de l’any vinent. A partir d’aleshores, l’acord implicarà que Kosovo hagi de garantir principis democràtics clau i establirà una zona de lliure comerç. L’objectiu és que Pristina apliqui els estàndards europeus en matèries com la competència, els ajuts estatals o la propietat intel·lectual, i que d’aquesta manera “s’acosti més a Europa”, segons un comunicat. El pacte també preveu cooperació en matèria d’Educació, Treball o Energia, així com Medi Ambient o Interior. En concret, la Unió Europea preveu oferir assistència econòmica a Kosovo de fins a 645,5 milions d’euros.