L’unionisme intoxica la premsa anglesa a l'hora d'explicar la declaració de JxSí i la CUP
El diari The Guardian explica la proposta de resolució amb poca objectivitat en una peça escrita per un periodista britànic implicat en causes espanyolistes
El ressò de la proposta de resolució d’inici de procés d’independència ha donat la volta al món. En parlen rotatius francesos, italians, alemanys o nord-americans, però entre totes les informacions publicades, en destaca una d’especialment esbiaixada contra el text de Junts pel Sí i la CUP. És un article del prestigiós diari anglès The Guardian, que intoxica de la mà de qui signa la notícia, Stephen Burgen, un periodista britànic implicat en causes espanyolistes.
Comparteix
TweetEtiquetes
La informació del The Guardian passa de puntetes a l’hora d’explicar el contingut de la resolució i diu que és “de facto una declaració unilateral d’independència”, sabedor que és una expressió malsonant a ulls de la comunitat internacional. A més, destaca que els partits catalans a l’oposició han titllat el text de “cop d’estat”.
L’estratègia de la confusió
L’article del rotatiu britànic confon els lectors dient que just després del 27S, els independentistes van “donar la impressió que no era l’hora de trencar amb Espanya amb només el 48% dels vots” i que ara han canviat d’opinió i s’han impacientat. A més, subratlla que el 52% de catalans “no comparteixen el mateix punt de vista quant a la sobirania nacional”, així que compta fins i tot els Blancs i Nuls en el No. Com els partits unionistes més rancis, oblida el detall que els sufragis per la unió van ser el 39% i que un 11% van decidir no jugar a aquest plebiscit.
Crida a les armes a l’unionisme
La peça del The Guardian intenta intoxicar intentant crear l’estat d’opinió que hi ha hagut un rebuig massiu a la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP justificant-ho amb l’enquesta del web de La Vanguardia en què “un 64% dels 1.500 participants no donen suport al text”. Per acabar l’article, el periodista diu que la declaració pot servir com una “crida a les armes” pels no favorables a la independència i que “poden votar de manera massiva per candidats no secessionistes a les eleccions espanyoles de desembre”.
Intoxicador professional vinculat a l’unionisme català
L’autor de l’article, Stephen Burgen, és britànic i fa més de deu anys que viu a Catalunya. Va intervenir en l’acte de presentació del llibre 'Sumar y no restar. Razones para introducir una educación bilingüe en Cataluña' de Mercè Vilarrubias, l’any 2012. En el seu discurs, el periodista va defensar el castellà com a llengua comuna i va explicar un parell de suposades anècdotes de catalanoparlants que no canvien al castellà quan parlen amb estrangers nouvinguts que només parlen la segona llengua. Burgen també ha col·laborat esporàdicament amb el diari Crónica Global i ja ha intoxicat al The Guardian i a l’escocès The Scotsman en altres ocasions.