
L’Estat premia un historiador que equipara l'escola catalana amb la franquista
El Premi Nacional d’Història d’Espanya va a parar al rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, per una obra que relativitza l’absolutisme borbònic al Principat
L’Estat espanyol ha atorgat el Premi Nacional d’Història d’Espanya a un historiador català pel llibre ‘Cataluña y el absolutismo borbónico. Historia y política’, que pretén desmentir que les conseqüències de 1714 van ser dolentes per Catalunya, en contra del que la historiografia del país ha afirmat des del segle XIX. En concret, el galardonat pel ministeri de Cultura és el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, que ha afirmat en diverses ocasions que hi ha historiadors catalans que s’han dedicat a manipular la història al llarg dels anys.
Els borbons del segle XVIII, "bons" per Catalunya
Amb la designació, el govern del Partit Popular atia el foc encara més i es decanta per un professor català contrari a la independència molt crític amb Ferran Soldevila o Rovira i Virgili que relativitza la imposició dels Borbons a partir de 1714. “Durant el segle XVIII, en els aspectes econòmics, socials i culturals, els governs borbònics van ser positius abans que negatius per a Catalunya”, és una de les moltes perles que Fernández va deixar anar en una entrevista a La Vanguardia fa tres mesos, tot obviant per exemple la repressió contra la llengua catalana.
Fernández va comparar l'escola catalana amb la franquista
L’historiador unionista també va dir en una entrevista a l’ABC que a les escoles catalanes s’adoctrina, “però com s’ha fet a altres llocs; per exemple, en les escoles durant el franquisme es va adoctrinar extraordinàriament”. En un moment tan sensible en les relacions entre Catalunya i Espanya, no deixa de ser significatiu que l’Estat no eviti afegir més benzina al foc i no premiï algú altre en lloc de Roberto Fernández.