El “regal” del FLA: la Generalitat haurà pagat 1.909 milions en interessos a l’Estat en tres anys
El Govern de la Generalitat recorda que el FLA i el Mecanisme de Pagament a Proveïdors, no són cap "regal" de l’Estat, sinó un préstec pel qual aquestes paguen interessos.
Entre el 2012 al 2015 la Generalitat haurà pagat 1.909 milions en interessos a l’Estat per tots els mecanismes de liquiditat als quals s’ha adherit. L’any 2015 el Ministeri d’Hisenda ha rebaixat l’interès del FLA al 0%, però ja ha anunciat que a partir del 2016 el tornarà a elevar fins al 0,834%. A més, el Govern ha subratllat que els diners que arriben a través d'aquests mecanismes s’ajusten "estrictament" a la normativa del govern espanyol, i la Generalitat no rep directament els diners del FLA en forma de transferència del Ministeri d’Hisenda, sinó que els pagaments els efectua directament l’Estat.
Segons informa l’ACN, el mes de maig passat, el Govern ja va denunciar que el retard en l’aprovació del tram del FLA per finançar el dèficit del 2014 estava provocant greus tensions en la tresoreria de la Generalitat. També el conseller Andreu Mas-Colell, en una compareixença al Parlament el mes de juliol, va reclamar la posada en marxa del fons.La conselleria d’Economia espera des de principis del 2015 que els fons del FLA destinats a cobrir el dèficit no finançat del 2014 s’activin, tal com està previst a la llei. Segons l’estimació que van fer els tècnics de la Generalitat a principis d’any, eren uns 2.300 milions d'euros, que posteriorment es van revisar fins a 2.600. La quantitat final, però, pot variar en funció de la liquidació definitiva del 2014 que faci la Intervenció General de l’Estat (IGAE).
Des que es va crear el fons, l’any 2012, la Generalitat envia a Hisenda un llistat de conceptes pendents de pagament d’acord amb els criteris que fixa el FLA. La Generalitat no pot disposar lliurement dels diners del fons, donat que el Ministeri estableix un estricte ordre de prelació que determina la despesa autonòmica que es pot cobrir amb el FLA. El Ministeri d’Hisenda és qui autoritza els pagaments i efectua la transferència directa als proveïdors, sense que aquests diners s’ingressin en cap moment a la tresoreria de la Generalitat. Cal recordar que, en general, tota la despesa de la Generalitat està supervisada per l’Estat, ja que mensualment s’envien les dades de l’execució pressupostària.
El Govern també puntualitza que els mecanismes de provisió de liquiditat són la peça central d’una política de finançament basada en uns objectius de dèficit "draconians per a les comunitats autònomes" i, en el cas específic de Catalunya, en un model de finançament "injust", amb el qual Catalunya rep unes transferències pressupostàries "insuficients" per cobrir la despesa en serveis públics essencials i "molt inferiors" a la seva capacitat fiscal.
Notícies relacionades
- Montoro amenaça amb negar el FLA a Catalunya 03.11.2015.