Suïssa es prepara per fer de mediadora entre Catalunya i Espanya
Malgrat que diu “si totes les parts ho desitgen expressament” la diplomàcia és això, fer possible el que sempre impossible
El govern federal helvètic assegura estar "sempre disposat a discutir sobre l'estructura de l'Estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin", malgrat tot adverteix que només farà de mediadora entre Catalunya i Espanya "si totes les parts ho desitgen expressament". Una resposta de manual de la bona democràcia, una prova més que el conflicte polític és al capdamunt de les taules de les cancelleries dels principals països del món. La batalla diplomàtica l’està guanyant Catalunya, tant sols un no acord entre Junts pel Sí i la CUP ho pot espatllar.
Resposta diplomàtica del Govern Suïs a cinc diputats del seu país
El govern federal helvètic ha respost a la pregunta parlamentària de cinc diputats suïssos de diferents partits, que el 22 de setembre li havien demanat si "tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa" estaria "disposat a proposar els bons oficis del país per assegurar una mediació entre Madrid i Barcelona". En la resposta parlamentària a què ha tingut accés l'ACN, l'executiu assegura que "les aspiracions independentistes de Catalunya afecten la política interior d'Espanya" i, per tant, "no es planteja la qüestió d'una mediació de Suïssa".
"Suïssa només ofereix els seus bons oficis" per fer de mediadora "si totes les parts ho desitgen expressament", recorda el govern federal, un resposta de manual del bon diplomàtic
En la seva resposta parlamentària, publicada aquest dimecres, defensa que, en qualsevol cas, "Suïssa està sempre disposada a discutir sobre l'estructura de l'Estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin".
El Govern Espanyol queda retratat al Parlament Suís com un govern contrari a les bones practiques democràtiques reconegudes internacionalment
El socialista Mathias Reynard, el democratacristià Yannick Buttet, el conservador Oskar Freysinger, el verd-liberal Beat Flach i el verd Balthazar Glätti són els cinc consellers nacionals de l'Assemblea federal suïssa que havien signat la interpel·lació. "El poble català a expressat reiteradament la seva voluntat de decidir el seu futur polític" i el govern de la Generalitat "ho ha intentat to per complir el seu mandat democràtic" de "permetre als catalans votar en un marc legal", defensen els cinc diputats. I lamenten que "Madrid, per veu del president del seu govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes considerarà la declaració d'independència il·legal". En la interpel·lació denuncien que "el posicionament espanyol sembla contrari a la pràctica internacional pròpia dels països democràtics", perquè els seus "vetos successius han exhaurit totes les vies legals a disposició de Catalunya".
El dret a l’autodeterminació de Catalunya entre en escena
Per tot plegat, havien preguntat al govern federal si " tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa" estaria "disposat a proposar els bons oficis" del país "per assegurar una mediació entre Madrid i Barcelona". "Tot i el bloqueig de Madrid, Catalunya aspira avui a escollir democràticament el seu futur polític" i "si les llistes independentistes aconsegueixen la majoria dels escons" en les "eleccions plebiscitàries del 27 de setembre", Catalunya "farà una declaració unilateral d'independència", expliquen els cinc diputats. "Catalunya té una identitat forta i particular, inscrita en la seva llengua i cultura però també en institucions centenàries", recorden.
Notícies relacionades
- Catalunya, al Parlament de Dinamarca de nou el 12 de novembre 04.11.2015.
- Mas explica a Le Monde que la victòria independentista és indiscutible 29.10.2015.
- El Parlament d’Uruguai escolta el procés sobiranista català 27.08.2015.
- Catalunya internacionalitza el seu procés, primer Dinamarca, ara Irlanda 07.07.2015.