
Mas adverteix a la majoria que “de nosaltres depèn que hi hagi navegació”
El candidat a president de la Generalitat, ha fet la darrera crida a la CUP per aconseguir els vots necessaris per ser investit i començar la desconnexió efectiva
El president de la Generalitat ha realitzat aquesta tarda el darrer discurs abans de la votació de demà. Malgrat el suport majoritari a les urnes, el Parlament no li assegura la suma d’escons necessària per ser investit.
Mas fa el darrer intent de convèncer la majoria independentista
Artur Mas ha desgranat en una hora i mitja de discurs les seves intencions com a futur president de la Generalitat si demà és investit com a tal. Malgrat les picades d’ullet a la CUP, i la crida al seny a CSQEP, el president no rebrà amb molta probabilitat el suport per ser investit demà i l’independentisme s’endurà la primera desil·lusió d’aquest nou mandat, en un moment complicat per al país.
El president en funcions ha començat recordant quina era la motivació d’aquestes darreres eleccions i quin en va ser el resultat final. Mas ha explicat que “la coalició que ara em proposa va obtenir gairebé el 40% dels vots, 62 diputats i diputades i més d’un milió sis-cents mil vots, una xifra que mai cap altra candidatura havia assolit en les deu eleccions anteriors al Parlament de Catalunya”. Per Mas, aquests resultats i l’aclaparadora victòria a les 42 comarques de Catalunya, legitimen el partit per presentar un candidat a president.
Mas es dirigeix a Rajoy i als pobles d’Espanya
Mas ha interpel·lat directament Rajoy dirigint-s’hi en castellà:“¿Quién acepta y quién quiere vivir en un Estado que persigue criminalmente a aquellos que promueven las urnas para conocer la opinión de la gente? ¿Quién se puede identificar y sentirse protegido por un Estado que trata a los demócratas como si fueran delincuentes? ¿Quién se puede sentir atraído por un Estado que utiliza las leyes y los tribunales para acallar la democracia y no para canalizarla?”.
“Si l’Estat fes una lectura serena i assenyada tant del resultat electoral com de la declaració del Parlament veuria que hi ha marge pel diàleg i la negociació. De moment, però, segueix en la seva dinàmica de dinamitar ponts de diàleg i d’entesa, fent seva la màxima de “cuanto peor, mejor”. I el que encara és pitjor: utilitzant com sempre qualsevol dinàmica catalana, petita o gran, puntual o permanent, com a munició electoral, com a arma llancívola, en una carrera esbojarrada per veure qui la diu més grossa amb l’intent poc dissimulat de guanyar vots.”
El projecte per a Catalunya
Mas s’ha mostrat convençut a pilotar el procés d’independència durant aquest període de com a màxim 18 mesos. El president ha exposat les raons socioeconòmiques, i també identitàries que impulsarà si és escollit president “cada dia menys autonomia, cada dia més Estat”. El Banc Central de Catalunya, la Hisenda pròpia o la nova sanitat pública són alguns dels eixos que han de bastir la nova Catalunya, a més a més del desenvolupament de temes socials i l’impuls i la millora de les infraestructures. Mas ha presentat cinc punts programàtics que després ha anat explicant.
1. Culminació del procés constituent en la seva fase participativa, ciutadana i associativa.
2. Disseny definitiu de les estructures d’Estat i posta a punt de les mateixes.
3. Tramitació al Parlament de l’avantprojecte de llei del procés constituent.
4. Tramitació al Parlament de la llei de transitorietat jurídica.
5. Plena internacionalització del procés de constitució del futur Estat català.
Pel candidat a president, si tot va bé, Catalunya hauria de culminar el procés la primavera de 2017 com a molt tard.
Portem cent anys explorant terceres vies i no ens hem sortit. La tercera via és un bucle sense fi
Artur Mas s’ha remuntat a les Bases de Manresa per explicar tot el llarg periple de voluntat de Catalunya de trobar un encaix dins l’Estat espanyol, sense perdre de vista l’horitzó de la llibertat. Sempre a mig camí de la subordinació i la llibertat, Mas ha volgut fer palès que després d’intentar-ho tot, no hi ha alternativa possible, ja que actualment Catalunya ni és reconeguda com a Nació, ni ha pogut exercir els seus drets lingüístics com a tal, ni tampoc decidir sobre temes bàsics o essencials com ara l’IVA cultural, la pobresa energètica, pensions, prestacions, etcètera.
Per tirar endavant el procés, cal un nou govern
El candidat de Junts pel Sí ha llençat un advertiment clar a la CUP a la part final del seu discurs. Un missatge que l’esquerra alternativa ha rebut, però no ha volgut respondre avui, tal i com s’ha expressat després Albert Botran.
Mas ha estat franc en el seu missatge a la CUP: “De la majoria depèn que no hi hagi bloqueig ni pèrdua innecessària de temps per iniciar el procés que ens ha de portar a l’Estat català. Un cop constituït el Parlament, això passa perquè hi hagi investidura i, per tant, nou Govern. Sense investidura no hi ha Govern definitiu, i conseqüentment el procés queda encallat; almenys, durant un temps. No s’entendria de cap manera que tinguéssim un parlament plenament operatiu, com tenim, convivint amb un govern que deriva de l’anterior legislatura i que precisament per això està en funcions. Una arrencada tan potent de legislatura requereix un govern a l’alçada dels reptes que ens hem marcat i pels quals disposem d’un bon mandat democràtic.”
Els darrers dies de negociacions frustrades han estat durs, la CUP ha trencat repetidament el silenci necessari per fer arribar a bon port les negociacions, i la tensió i les pressions en el sí de CDC són creixents. Malgrat tot, Mas no dóna el braç a tòrcer i ha demanat a la CUP que “des d’aquesta setmana s’orientin bé les veles per aprofitar el vent que el 27 de setembre passat el nostre país va oferir a les urnes, als seus navegants.”
Notícies relacionades
- "Cada dia menys autonomia, cada dia més Estat". Els 10 missatges d’Artur Mas al Parlament 09.11.2015.
- Les amenaces de Rajoy ja no venen, mig món ja parla de la desconnexió catalana 09.11.2015.
- Mariano Rajoy & Pedro Sánchez: dura competència per veure qui és més unionista 09.11.2015.
- Asens esclata contra CSQP per votar la resolució amb el bloc del “búnquer” i amenaçar un diputat 09.11.2015.