La CUP, una olla a pressió
Alguns sectors dins la CUP no estan disposats a carregar amb la responsabilitat històrica de dinamitar el procés
Malgrat que el responsable de comunicació del grup parlamentari de la CUP, Albert Botran, hagi assegurat aquest dilluns en la roda de premsa de després del discurs d’investidura d’Artur Mas, que el procés no queda encallat sense investir Artur Mas com a president i que "pot continuar endavant”, aquest punt genera discrepàncies entre els membres de la CUP. Hi ha sectors dins la CUP que discrepen d’aquest afirmació i no estan disposats a carregar amb la responsabilitat històrica de fer descarrilar el procés.
Històrics del 92Entre les veus crítiques hi ha el sector dels històrics activistes independentistes que van patir les represàlies contra l’independentisme que va practicar de Baltasar Garzón l’any 1992, són els coneguts com els del 92 entre l’esquerra independentista. En aquest sentit s’emmarca la reflexió que sota el pseudònim “Un independentista del 92” mostra els dubtes en un article al digital Llibertat.cat on defensa que “una peça clau del procés és CDC, i molt especialment l’actual pinyol directiu”.
Propers a l’esquerra abertzale
A les tessitures d’aquest grup d’històrics cal sumar-hi els membres de la cup vinculats o molt propers a l’esquerra abertzale, agermanada amb la CUP, que malgrat no voler interferir en les negociacions sobre la investidura d’Artur Mas, han deixat clar que primer cal fer el nou estat català i després la revolució i han alertat que aquesta és una oportunitat històrica. En aquest sentit cal recordar les reflexions de Arnaldo Otegi, Pernando Barrena o Hasier Arraiz.
Regidors del territori
Un altre sector dins la CUP que tampoc les té totes amb l’estratègia dels que porten la veu cantant són els regidors de la CUP al territori, més pragmàtics i menys dogmàtics que les veus dominants de l’entorn metropolità, on es concentra el màxim rebuig a investir Mas, i que han vist amb sorpresa i disgust com aquest sector barceloní fins hi tot ha arribat a proposar un comitè antidissidència al pur estil sòviet per frenar qualssevol discrepància.
El “Pepe grillo” Cotarelo
Tampoc cal oblidar les reflexions del professor Ramón Cotarelo, aplaudit en el míting de final de campanya de la CUP a Badalona, que ha defensat que la CUP no pot oblidar que el camí a la independència va per davant a cap altra consideració, que no és just que 10 diputats imposin la seva voluntat a 62 diputats afins i que Mas s’ha guanyat un lloc de rellevància en el procés.