directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Episodis mai explicats de les negociacions amb el PSOE en un llibre dels diputats d'ERC a Madrid

Recullen les seves experiències a la capital de l'Estat espanyol

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Els diputats d'ERC a Madrid tenen gairebé enllestit un llibre que veurà la llum a mitjans de gener i que recull, en una cinquantena de capítols, la crònica política dels últims quatre anys amb les interioritats de les seves relacions amb el PSOE, detalls de la negociació de l'Estatut i dels pressupostos, les visites a La Moncloa, i les seves experiències personals als carrers de la capital del regne. El llibre, que encara no té títol, anirà signat pel grup parlamentari, però en la seva redacció hi ha treballat els vuit diputats que actualment conformen l'equip d'ERC al Congrés –Agustí Cerdà, Joan Puig, Joan Tardà, Josep Andreu, Jordi Ramón, Laia Cañigueral, Rosa Maria Bonàs, i Georgina Oliva- i els dos que l'han abandonat al llarg de la legislatura, Joan Puigcercós i Francesc Canet.
tarda joan puig erc congres diputats
Comparteix
   

Segons expliquen fonts d'aquesta formació, el volum vol esdevenir la segona part de 'Les aventures del Diputat K' d'Oriol Malló, que recollia l'aterratge de Joan Puigcercós a Madrid i compaginava les seves experiències personals amb la crònica política de la legislatura. El pròleg serà del propi Joan Puigcercós, i l'epíleg va a càrrec de Joan Ridao, que és qui li agafa el relleu en la pròxima legislatura.

Si 'Les aventures del Diputat K' s'endinsava en les experiències de Puigcercós a l''Espanya imperial' del PP i del govern d'Aznar, el nou volum repassa les actuacions del propi Puigcercós i dels diputats que van desembarcar amb ell a Madrid després de les eleccions del 2004. Una legislatura marcada per les negociacions de l'Estatut, el 'tarannà' i les promeses de Zapatero, la treva d'ETA, la crispació del PP, el boicot als productes catalans, les lleis socials, la pugna per aconseguir utilitzar el català al Congrés, i el col·lapse del sistema ferroviari a Catalunya, entre molts d'altres, en què ERC ha passat de ser soci preferent de l'executiu socialista a votar contra els pressupostos i impulsar, juntament amb ICV i CiU, la reprovació d'una ministra.

Les cròniques i titulars de premsa han deixat constància de les actuacions polítiques d'ERC al Congrés, però el nou llibre vol fer un pas més i explicar als lectors les anècdotes i interioritats de quatre anys d'estira i arronsa amb el PSOE, amb Zapatero, amb Rubalcaba, amb el president del Congrés Manuel Marín i amb la resta de formacions catalanes.

Per aquest motiu, a més de repassar la legislatura i explicar la feina d'ERC a les Corts des dels anys 30, el volum desgrana detalls no explicats fins ara de les negociacions amb el PSOE, l'intercanvi de trucades amb Rubalcaba, les visites a La Moncloa i, entre d'altres, de les reunions que Puigcercós va mantenir amb el líder de CiU, Artur Mas, a Barcelona i Madrid per provar de tancar una estratègia comuna que permetés evitar les 'rebaixes' del PSOE en el finançament, amb resultat funest.

També episodis concrets viscuts a peu de carrer quan Puigcercós, Tardà i Puig han conegut en primera persona els efectes de les ones de Jiménez Losantos sobre ciutadans anònims, o l'encadenament de les JERC davant la seu de la COPE a Madrid, a més dels enfrontaments amb Manuel Marín per aconseguir que el Congrés permeti intervencions en català. Com a contrapartida, posa de manifest també les mostres de suport i solidaritat que els representants d'ERC han rebut a Madrid per part de col·lectius d'esquerra.

Tot plegat es va començar a gestar al mes d'agost i, si tot va bé, el volum estarà a les llibreries a la segona setmana de gener. L'editorial encara és un secret i, de moment, els autors han pensat en diversos títols però no s'ha fet cap pas definitiu en aquest sentit.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.