Veïns de l'Urgell es mobilitzen amb una bicicletada contra la planta de compostatge d’Ossó de Sió
Volen denunciar la instal·lació a la Comissió Europea en considerar que és il·legal perquè s'ubica en una zona d'especial protecció d'aus
ACN La Figuerosa .- Un centenar de persones, la majoria veïns de l'Urgell, s'han mobilitzat aquest diumenge amb una bicicletada contra la planta de compostatge per al tractament de purins projectada a Ossó de Sió (Urgell), un projecte aturat durant anys però que ara s'ha reactivat després de rebre tots els informes favorables de la Generalitat. La protesta l'ha convocada la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que ha anunciat que està estudiant l'estratègia legal per denunciar la instal·lació a la Comissió Europea en considerar que és il·legal perquè s'ubica en una zona d'especial protecció d'aus (ZEPA). Segons l'entitat, l'activitat de la planta contravé les directives europees perquè l'activitat que s'hi portaria a terme és incompatible amb la preservació d'una àrea amb aquesta figura de protecció ambiental. A banda de l'afectació al medi i les possibles pudors, la Plataforma denuncia que també està en perill la recuperació de Conill, un poble ara deshabitat que pertany al terme municipal de Tàrrega però que dista poc més d'un quilòmetre del punt on està projectada la instal·lació.
La planta de compostatge està projectada a un extrem del municipi d'Ossó de Sió, a només tres quilòmetres del poble de la Figuerosa (que també pertany a Tàrrega), d'on aquest diumenge ha sortit la bicicletada que ha acabat al poble de Conill. L'empresari ramader que la promou pretén tractar-hi unes 13.000 tones de purins anuals procedents de les seves granges i s'ha compromès a no portar-hi cap altre tipus de residu, com plàstics, llots de depuradora o restes de poda.Actualment està en marxa la tramitació de la llicència ambiental després que l'Ajuntament d'Ossó de Sió n'hagi aprovat una proposta de resolució favorable. Fonts del consistori han assegurat a l'ACN que s'hi han vist obligats perquè, després de cinc anys, no podien continuar posant fre sense motiu a un projecte que té el vist-i-plau del Govern. Del contrari, diuen, el promotor els podria demandar per prevaricació, tal com els han indicat els seus assessors jurídics. Durant aquest temps han intentar convèncer el ramader perquè es fes enrere però no se n'han sortit. De moment està obert el període per presentar al·legacions a la llicència ambiental i, un cop resoltes, el projecte s'haurà de tornar a revisar per poder obtenir la llicència urbanística definitiva.
La bicicletada d'aquest diumenge l'ha organitzada la Plataforma Salvem els Plans de Conill amb el suport de la Junta de Veïns de la Figuerosa, el fòrum l’Espitllera i el grup ecologista Ipcena. També tenen el suport de Seo-BirdLife, Ecologistes en Acció i ICV.
Els contraris a la planta es mostren comprensius amb l'Ajuntament d'Ossó però, en canvi, lamenten que l'Ajuntament de Tàrrega, al seu entendre, s'hagi desvinculat del problema i els hagi “deixat sols” en aquesta lluita.
El consistori de la capital de l'Urgell va presentar inicialment al·legacions al projecte pel temor de les pudors que podia provocar però el departament de Territori les va desestimar perquè actualment no hi ha barems establerts sobre els límits màxims d'olors. A partir d'aquí, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, constata que ara per ara tot indica que el projecte s'ajusta a la normativa. No obstant això, "nosaltres ens estem mirant a fons tota la normativa com està aplicada i com està resolta perquè ens preocupa el tema de les olors, i estem valorant presentar, si convé, noves al·legacions; no és qüestió de dir no perquè no sinó que volem tenir totes les garanties que la planta no serà perjudicial per als veïns", ha assegurat.
Cal benefici pel territori, segons els opositors
Des de la plataforma afirmen que el promotor només busca construir un macromagatzem de fems que, al seu torn, li permeti justificar una ampliació de les seves granges. En aquest sentit, denuncien que la planta, a banda de les pudors, no aporta cap benefici al territori.
La reconstrucció de Conill, en perill
A principis d'aquest any el propietari de poble naturista de Fonoll (Conca de Barberà), Emili Vives, va comprar el poble de Conill amb la idea de repetir el model i reconstruir-lo perquè esdevingui una residència per a artistes que busquen tranquil·litat. Els opositors a la planta tenen clar que, si prospera, tot podria anar-se'n en orris. El mateix Emili Vives ha participat aquest diumenge a la protesta i ha reconegut que si la instal·lació es posa en marxa no té clar si podrà tirar endavant el seu projecte per culpa de les pudors i el trànsit. "És impossible poder crear res si fa una pudor que no es pot aguantar", ha assegurat.