Fernández Díaz i Duran i Lleida, a la recerca dels 35 anys a la poltrona
La publicació oficial de les llistes electorals pel 20D deixa al descobert les vergonyes d’UDC, PP i PSC, mentre que la resta de candidatures són més renovadores
Les eleccions espanyoles estan cridades a ser clau perquè el bipartidisme està amenaçat per nous actors que podrien dificultar la governabilitat de l’Estat i la ciutadania reclama regeneració democràtica. Ara bé, han optat tots els partits per la renovació? Amb les candidatures oficials pel 20D a la mà, és evident que no. En la circumscripció de Barcelona, destaquen dos noms per sobre de la resta: Jorge Fernández Díaz i Josep Antoni Duran i Lleida.
Comparteix
Tweet Vuitena legislatura de Fernández Díaz
El PP presenta per segona vegada el ministre de l’Interior com a cap de llista per Barcelona, però si surt escollit, no serà la seva segona legislatura, sinó la vuitena. Ocupa un escó al Congrés des de 1989 i, sumats als tres anys anteriors en què va ser al senat i que en la legislatura 1984-1988 va ser al Parlament de Catalunya ja en fa 31 que és representant dels ciutadans a un lloc o altre. Si és escollit, cosa que té garantida, s’assegurarà 35 anys a la ‘poltrona’ política.
Duran, aferrat durant tres dècades a la cadira
La mateixa xifra pot assolir Josep Antoni Duran i Lleida, que va ser tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Lleida (1979-1980), alt càrrec del departament de presidència de la Generalitat de 1980 a 1982 i durant tres legislatures a partir d’aquell any diputat al Congrés, cosa que va compaginar amb la feina d’eurodiputat el 1986 i 1987. Després d’un parèntesi, va ocupar un escó al Parlament de 1999 a 2004 i se’n va tornar a Madrid, on encara hi és. Són gairebé 31 anys que es poden allargar a tres dècades i mitja si els resultats l’acompanyen.
Chacón, en la mateixa direcció que Duran i Fernández Díaz
En la cursa per viure tota la vida de com a representant dels ciutadans hi ha la candidata del PSC, Carme Chacón, que ocupa la tercera posició i que s’aproparà als 20 anys si surt escollida després de ser regidora a Esplugues de Llobregat de 1999 a 2007 i diputada al Congrés dels Diputats de 2000 a 2013. Malgrat tenir opció de deixar la política abandonant l’escó fa dos anys, ha tornat sense cap reticència del partit.
Renovació al Senat de Democràcia i Llibertat i ERC
D’altra banda, la resta de caps de llista per Barcelona s’estrenen. És el cas de Francesc Homs –si bé ha estat 12 anys al Parlament- (Democràcia i Llibertat), Gabriel Rufián (ERC), Xavier Domènech (Podem en Comú) i Juan Carlos Girauta –que sí que ha estat un any al Parlament Europeu (Ciudadanos). A més, la coalició encapçalada per CDC i també Esquerra Republicana presenten renovació amb cares conegudes de la societat civil al Senat. Els convergents tindran de cap de files Miguel Angel Escobar, professor de periodisme a la UAB i director de comunicació de la UGT durant deu anys. Es dóna la circumstància que Escobar va coincidir amb Carme Chacón com a regidor del PSC a Esplugues de Llobregat de 1999 a 2003.