(Vídeo) L'ombra de Franco encara és viva tot i els 40 anys de la seva mort
directe!cat fa un breu repàs a l'herència que perdura del franquisme a l'estat
Avui es compleixen exactament 40 anys de la mort de Francisco Franco, un dels dictadors més sanguinaris del segle XX a Europa i que aconseguí el poder mitjançant un cop d'estat just quan Catalunya havia de començar a gaudir d'un major autogovern (molt superior al que té ara) amb l'Estatut de Núria aprovat per la República. Afortunadament, ja no ens trobem al segle passat i ara és impossible pensar que els tancs acabaran sortint al carrer per impedir la independència de Catalunya, però sí que seguim trobant-nos amb el joc brut de l'estat, fruit de l'herència dels temps més grisos de l'Espanya dictatorial i lluny del tarannà d'estats com el britànic.
Monarquia
Un primer llast de com n'és de viu el franquisme a l'estat és la monarquia espanyola. L'actual rei d'Espanya, Felip VI, és el fill de Joan Carles I, qui va ser ensinistrat per Franco després d'un pacte del dictador amb el pare Joan de Borbó (avi de l'actual Felip VI) a diferents escoles militars com la de Saragossa o Pontevedra. Joan Carles I va ser designat a dit per Franco com el seu successor com a Cap d'Estat. Qui ha estat Rei d'Espanya durant 39 anys és el mateix a qui pesa la seva implicació en l'intent de cop d'estat de Tejero el 23F de 1981. Actualment, cap dels principals partits espanyols posen en dubte la legitimitat i la continuïtat d'aquesta institució.
Partits polítics
El partit que actualment governa espanya va néixer d'Aliança Popular (Alianza Popular), que fou uns dels partits d'ideologia conservadora que va sorgir durant el període de la transició democràtica espanyola, dirigit per Manuel Fraga Iribarne (amb llarga experiència de govern com a ministre franquista). Fou creat el 9 d'octubre de 1976 i que incorporava molts antics governants del règim franquista. De fet, Manuel Fraga va arribara ser president d'honor del PP.
No podem oblidar que un dels partits que pretén entrar amb força a l'estat espanyol en les pròximes eleccions del 20D és Ciudadanos. Hem de recordar que el seu president, Albert Rivera, va ser militant del PP fet que diu molt poc a favor del discurs de regeneració democràtica del qual fan bandera.
La mostra del franquisme intrínsec a la dreta espanyola el mostrà fa uns dies la número dos del PP andalús, Dolores López, amb el seu "Arriba España" crit de guerra franquista.
Les lleis
De fet, la Falange de las Jons, encara és un partit viu i legal, així com altres grupúscles neonazis i feixistes com Espanya 2000 que provenen de Fuerza Nueva i altres formacions d'extrema dreta. Totes legals.
Són molts els exemples d'enaltiment de figures franquistes a Espanya. En petits pobles, regions, festels locals... potser les més sonades són les següents que us recordarem:
- La Casa Pepe:
- Una fira franquista prop de Madrid:
Banderes preconstitucionals, pòsters del dictador Franco, quadres amb l'efígie de José Antonio, fundador de la Falange, estendards amb l'esvàstica nazi, adhesius amb la calavera emblema de les SS Totenkopf ... El col·legi públic Prínceps d'Astúries, de Quijorna, municipi de 3.000 habitants governat pel Partit Popular, es va convertir fa uns mesos en un mercat d'una infinitat de parafernàlia franquista i nacionalsocialista espanyola amb una dotzena d'estands presidits per la següent pancarta: "Saluda a Franco! ¡Arriba España! ".
Notícies relacionades
- Una fundació de Figueres d'ajut als indigents acull una missa pel dictador Franco aquest divendres 17.11.2015.
- Alfred Bosch reclama a l'Estat espanyol que assumeixi part de la "culpa" ens els crims franquistes 17.11.2015.
- L’unionisme invoca el franquisme per acabar amb la determinació de la presidenta Forcadell 03.11.2015.
- Cop dur a Societat Civil Catalana 30.10.2015.
- L’Estat premia un historiador que equipara l'escola catalana amb la franquista 29.10.2015.