“És absurd imaginar que una part d'un estat membre pugui ser expulsada sense negociació prèvia en cas d’independència”. Aquesta ha estat la valoració que aquest dijous ha fet el professor de la universitat d’Edimburg i antic jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, David Edward, sobre la pertinença d’una Catalunya independent a la UE. Edward i altres experts acadèmics europeus han participat a Edimburg en un debat sobre els reptes i oportunitats de la independència catalana organitzat pel Diplocat. “La ciutadania europea és un dret que, un cop adquirit no es pot retirar així com així”, ha assegurat el director de l'Institut d'Estudis Global (GSI) de la Universitat de Ginebra, Nicolas Levrat.
ACN Londres .- Han assistit a la trobada, entre d’altres, el delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Josep Suàrez, el director del Centre on Constitutional Change, Micahel Keating, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. Aquest últim ha recordat que “Escòcia va tenir l’oportunitat de pronunciar-se de manera lliure i legal sobre el seu futur polític i que aquest continua sent el desig compartit per la majoria de catalans”. Royo també ha plantejat la pregunta de què pensa fer la UE si es nega un dret bàsic com el dret de vot a una part de la seva població.
La primera taula rodona ha presentat dos punts de vista diferents sobre l’actual situació política de Catalunya. El professor madrileny Luis Moreno, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), que ha qualificat la possibilitat d’una Catalunya independent com a “drama”, s’ha mostrat escèptic sobre una declaració unilateral per la manca de la majoria necessària. “Hi ha poques raons per a l’optimisme en termes de canvi constitucional després de les eleccions espanyoles”, ha dit Moreno, tot i això confia que s’arribarà a un pacte que permeti a Catalunya una major participació en la presa de decisions, d'acord amb el principi de subsidiarietat.
Mentre que el professor madrileny veu perill de divisió social a causa de la independència, la periodista i professora d’espanyol i català a la Universitat de Belfast, Irene Boada, ha explicat que veu la societat catalana molt decidida a aconseguir un canvi i que la independència pot tenir conseqüències positives tant per a Espanya com per a la UE si és fruit d’un procés pacífic i democràtic. “El gran perill actual és l'actitud de negació d'un problema existent i la falta de comunicació per part del govern espanyol”, ha explicat.
Una segona taula rodona ha aplegat experts acadèmics de diferents països. El professor emèrit de la Facultat de Dret de la Universitat d'Edimburg i antic jutge del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, David Edward, ha analitzat el tema de la pertinença d’una Catalunya independent a la UE. Segons Edward, és “absurd” imaginar que una part d'un estat membre pugui ser expulsada sense negociació prèvia en cas d’independència. Per altra banda, el director de l'Institut d'Estudis Globals (GSI) de la Universitat de Ginebra, Nicolas Levrat, s’ha centrat en la ciutadania europea: “Aquesta ciutadania és un dret que, un cop adquirit, com és el cas dels catalans actualment, no es pot retirar així com així”, ha dit. Levrat creu que l'ampliació interna de la UE per incorporar una Catalunya independent seria una gran oportunitat per a Brussel·les de reformar-se i reforçar la seva legitimitat democràtica.
El professor d'Economia a la Universitat d'Stirling David Bell ha parlat sobre les perspectives comercials d'un nou estat tenint en compte la interdependència entre comerç, política fiscal i mercat únic europeu. Bell té clar que la UE és l’àmbit natural d’intercanvis comercials per a una Catalunya independent i recomana superar la possible inestabilitat política amb qualitat de servei. Al mateix temps, però, no té clar que l’aparició d’una frontera faci disminuir el comerç amb l’estat espanyol. Finalment, el professor associat del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i director de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI), Xavier Cuadras, ha descrit les conseqüències monetàries de la independència, analitzant amb detall els possibles models de desconnexió dels sistemes fiscal i monetari. Per Cuadras, una solució cooperativa seria la millor per a Catalunya, Espanya i tota la zona euro, ja que facilitaria les polítiques d'estabilitat desitjades pel mercat. “El consens actual a Catalunya està a favor de mantenir l'euro com a moneda i això és poc probable que canviï”, ha sentenciat.
El 6 de diciembre de 1978 los españoles mayores de 18 años fueron convocados a votar en referéndum la aprobación o no de la Constitución Española. Un 88% de los votantes dijeron «sí», aunque en Andalucía, Canarias, Murcia y Cataluña se superó el 90%. En ésta última, los votos afirmativos fueron Barcelona, 90,38%, Gerona 89,78%, Lérida 91,34% y Tarragona 90,99%.
EL DESAFÍO SOBERANISTA EN CATALUÑA
Cataluña dejará de ser miembro de la UE a partir del momento de su escisión
La Comisión Europea reitera que "un territorio escindido se convierte en un país tercero"y debe "volver a pedir la adhesión"
- Catalunya està en un lloc estratègic.. fora d'Europa s'haurien de pagar aranzels i seria una ruïna per Europa.
- Catalunya independent seria un país ric i Europa necessita païssos rics.
- Catalunya té una manera de fer Europea, a diferència d'Espanya que té una manera de fer bastant primària i paleolítica.
- També hi ha molts tipus diferents "d'Europa", caldria especificar quin.
I una altre cosa... Catalunya fora d'Europa tampoc seria cap dra... Llegir més
#10 apa, au, no siguis TAN ridícul, Cagarroneses: a hores d'ara qui et penses que ignora que EL TEU PARE VA MORIR A LA "DIVISIÓN AZUL", ajudant a Hitler a envair Rússia? . . . i que la teva mare era "molt amiga" dels que varen tornar amb vida de la Divisiong Assssul . . .
No et pensis que perquè la teva estupidesa congènita t'empenya a insultar els altres amb allò que TU ETS, podràs enganyar ningú . . .
Bé potser sí podràs enganyar algú, . . . si comptem com algú el teu "estim... Llegir més
entre tots acabaren amb el Deash d' Europa, un merde que es diu Espanya, i amb els seus "mulás" Felpe VI, Aznar, Rajoy etc. junt amb els ignorants yihaddistes castellans
la única Espanya bona, es l'Espanya que es pot tirar per el water
no deixen altre alternativa
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.