En Comú Podem: marihuana sí, independència... ja veurem
Xavier Domènech considera positiu que Catalunya tingui “sobiranies compartides” i evita concretar què votaria en un referèndum independentista
El candidat d’En Comú Podem a les eleccions del 20-D, Xavier Domènech, en un esmorzar informatiu a Nueva Economia Fòrum, ha defensat que Catalunya pugui decidir sobre tot el que vulgui, però també que és positiu que tingui "sobiranies compartides”. El candidat ha deixat clar que la seva candidatura està a favor de la legalització de la marihuana, però que no té un posicionament unànime davant un referèndum d’independència. Ell mateix ha evitat concretar el sentit del vot que decidirà en funció de les propostes i el debat concret que es fes en aquell moment.
Les ofertes de l’Estat poden condicionar el vot del referèndumSegons recull l’ACN, Domènech ha recordat que la seva candidatura reuneix persones que tindrien diferents posicions en el cas d'un referèndum. Pel que fa al seu cas concret, ha defensat que Catalunya tingui una "sobirania plena" però alhora també que tingui "sobiranies compartides". "Què vull dir amb això? Vull dir que per a mi, s'hauria de veure el debat concret, les propostes que es fan en el referèndum", ha argumentat fent referència a les possibles ofertes que es fessin des de l'Estat.
Un referèndum sense preguntes arbre
En qualsevol cas, ha remarcat la necessitat de celebrar un referèndum, i ha posat en valor el "compromís públic i clar" de Podem en aquest sentit. Al seu parer, la forma més viable de fer-lo seria a través de l'article 92 de la Constitució i la llei de referèndums. En tot cas, la consulta hauria de ser clara, "sense preguntes arbre" i s'hauria de produir sempre abans que la reforma constitucional o el procés constituent. El contrari seria diferir-ho molt en el temps.
Defensa del model americà
Domènech, que ha reconegut que mai havia estat convidat a parlar davant d'un públic com el de l'esmorzar de Nueva Economia Fòrum, ha explicat el seu model econòmic i social i la seva proposta per un canvi que acabi amb la "devaluació interna" que s'ha produït a Espanya i a Europa fruit de la crisi. El candidat ha lamentat que els europeus hagin optat per l'austeritat social en lloc d'escollir el model americà, que ha apostat per no aturar el creixement malgrat la crisi.
Segons ell, a Europa s'ha trencat el pacte social, i la prova és l'emergència de forces com En Comú Podem. Entre les seves mesures destacades, la seva candidatura proposa que els bancs retornin tots aquells diners públics que van rebre per ser salvats, encara que sigui de forma progressiva. Domènech s'ha mostrat sorprès pel fet que cap altre partit faci aquest plantejament, i ha recordat que els bancs espanyols ja havien sortit de la crisi l'any passat i fins i tot tenien beneficis.