directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 22:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La CUP ara es queixa del 'Mas style' de Junts Pel Sí

Busqueta i Gabriel avisen que una proposta "d'ultimàtum" de JxSí poc abans de l’assemblea pot fer "impossible" un acord

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

En una entrevista a l'ACN, els diputats Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta,  han alertat que si la proposta de JxSí es fa "amb aquest 'Mas style'", podria provocar que un aval de les bases de la CUP fos "impossible". De la mateixa manera, els diputats han insistit en reclamar "concreció" a JxSí en les negociacions, i asseguren que la CUP "donarà per finalitzada la negociació del pla de xoc" encara que sigui sense un acord, però tenint un llistat de "mesures, pressupostos i terminis" que poder presentar a la militància. 
D'altra banda, la CUP ha reclamat un canvi d'interlocutors a JxSí perquè "es posi al comandament de la negociació qui pugui decidir", donat que ara no creuen que a les taules hi hagi qui té aquesta capacitat.

Les negociacions entre JxSí i la CUP han passat aquesta setmana per un sotrac, després que diumenge els anticapitalistes refermessin la seva voluntat de reclamar un "president de consens" que no sigui Artur Mas i apostessin alhora per seguir negociant amb el grup majoritari de la cambra. Tot i això, els diputats de la CUP han assegurat a l'ACN que les reunions continuen i que aquest mateix dijous reprenen les taules de negociació. El que no estan disposats a acceptar els anticapitalistes és que les converses es mantinguin com fins ara i que no hi hagi una proposta en ferm i global per part de JxSí fins a última hora. Això, diuen, complicaria molt un acord.
 
En aquest sentit, el diputat Josep Manel Busqueta recorda que "l'única cosa que demana la CUP" és un document "de propostes concretes i de formes concretes per desenvolupar-les a les que estigui disposat JxSí", per tal de "no tornar-nos a trobar com diumenge passat, sense res que oferir a la militància". "Ens semblaria molt greu i d'una irresponsabilitat política majúscula que JxSí no avancés en aquesta concreció de manera ràpida i concreta. Anar allargant això de forma que arribem als últims dies i que, aleshores, se'ns llenci una proposta ultimàtum, s'ha d'entendre que provocaria que la resposta seria molt diferent que si hi ha una proposta que es pot defensar i explicar", afirma Busqueta, que alerta, a més, del perill d'utilitzar fórmules de darrer moment. "Compte amb propostes de tipus ultimàtum. Sabem que és el procediment d'una part de JxSí, concretament de CDC, i que és el Mas 'style', però esperem que no es reprodueixi amb el pla de xoc, perquè la cosa és prou seriosa i prou significativa, i la nostra gent és prou madura per saber com procedir en aquests casos", afirma per deixar clar que la militància de la CUP no ho acceptaria.
 
En la mateixa línia, la diputada Gabriela Serra recorda que la CUP aposta per "la democràcia participativa i això requereix temps". I és per això que alerta que amb una proposta d'última hora, sense temps per consultar a totes les estructures, "no és que seria més difícil o menys, és que pot ser impossible" l'acord. "Si no podem discutir, deliberar i argumentar tranquil·lament per comparar i veure els avenços que pot representar, possiblement necessitarem més temps. Les propostes ultimàtum xoquen amb l'elegància de la negociació però també amb les maneres de prendre les decisions dins la CUP", avisa.
 
Segons expliquen els dos diputats, durant les darreres setmanes s'han trobat que a les taules de negociació s'han trobat representants de JxSí que no han estat disposats a concretar acords i propostes i, per a la CUP, això respon a que aquests interlocutors no són els que poden prendre aquest tipus de decisions.
 
"Hi ha determinades persones, altres, que tenen capacitat de decidir sobre el que es porta a les taules de negociació. Demanem que les persones que tenen aquesta capacitat de decisió de veritat passin a l'acció, que es posin les piles. No es tracta de dilatar la negociació, del que es tracta és que aquells que tinguin capacitat de prendre decisions es posin al comandament de les negociacions. Si és una persona, aquesta; si són tres, tres. Però que quan s'acordi una mesura concreta puguem saber que compta amb el vistiplau d'algú de JxSí amb capacitat de decisió", reclama Busqueta, que afegeix que per a la seva formació és bàsic que a partir d'ara "hi hagi una taula negociadora que es pugui comprometre de forma real i efectiva amb mesures concretes de forma certa, concreta i incontestable".
 
Gabriela Serra, per la seva part, fa èmfasi en aquesta mateixa petició. "Hem deliberat, hem discutit, hem intercanviat impressions; ha arribat el moment de prendre decisions. Els interlocutors –actuals de JxSí- poden servir per deliberar, però per decidir ha d'estar qui en té la capacitat", afirma la diputada, que recorda que ells sí poden fer aquest paper a les taules de negociació perquè tenen "un mandat concret de l'assemblea i la capacitat per decidir". "Demanem que l'altra part faci el mateix. Ara toca prendre decisions i per fer-ho han d'estar totes les cartes sobre la taula", conclou Serra.
 
Tancar avui la negociació del pla de xoc
 
Aquest mateix dijous es reuniran els membres de la taula de negociació del pla de xoc, i la CUP ha volgut llençar una proposta perquè les converses en aquesta matèria quedin finiquitades, donat que és un dels pilars de la proposta que els anticapitalistes volen que acabi a la seva assemblea. "Si JxSí agafa el pla d'emergència social que conté el nostre document 'Fil a l'agulla' i és capaç de dir quines mesures accepta, amb quines dotacions pressupostàries i amb quins terminis d'executabilitat, formes i indicadors de seguiment, donem per finalitzada la negociació del pla de xoc. Ja tenim el que volíem tenir respecte al pla de xoc. És el que necessitem. Ras i curt. I si això ens ho donen demà, tot això que ens estalviarem. És així de senzill", assegura Busqueta.
 
Això, de fet, podria donar-se aquest mateix dijous. Fonts de JxSí han assegurat a l'ACN que tenen la intenció d'acceptar les propostes concretes que la CUP ha posat sobre la taula pel pla de xoc. Seguint aquesta mateixa teoria, en aquesta mateixa sessió de dijous podria quedar tancada i llesta per a ser consultada per l'assemblea de la CUP la proposta social de JxSí.
 
D'altra banda, els anticapitalistes han estat queixant-se aquesta setmana que JxSí no ha donat resposta ni tan sols a les propostes concretes que la CUP havia posat sobre la taula. En aquest sentit, Busqueta i Serra assenyalen que en les taules de negociació s'ha demanat acceptar "línies del propi programa de JxSí" en matèries com "l'habitatge, pobresa energètica, pobresa infantil, renda mínima garantida, o assistència sanitària".
 
A més, els diputats han explicat que també s'han plantejat altres mesures que "no impliquen cost econòmic, la majoria, i només depenen de la voluntat política. En aquest sentit, la CUP assegura que JxSí té "línies vermelles" o "seriosos problemes per acceptar" qüestions com "la retirada del projecte de BCN World, el consorci sanitari de Lleida, els plans funcionals de Tarragona, el CIMS de Girona, la recuperació d'ATLL, el decret de plantilles, el VISC+ o les concrecions en els processos de privatització". "En aquestes qüestions, avancem en el debat però no tenim cap proposta tancada, perquè per nosaltres cada mesura implica recursos, temps d'aplicació i d'avaluació. No pot ser simplement una proposta oberta i inconcreta", lamenta Busqueta. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
Vicent fletxa Agramunt
5 de desembre de 2015, 12.04 h

Necessitem patriotes, no talibans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
4 de desembre de 2015, 16.24 h

Celebrarem que tot l'impuls creador de l'equip del company Busqueta el pugui utilitzar per implantar el seu "soviet" al Sàhara i alliberar als seus ciutadans d'una tirania imposada per un dictador i heretada d'un altre dictador. Hi ha molta feina a fer i moltes persones que clamen pel seu reconeixement com a ciutadans del seu País.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Francesc fletxa Calders
4 de desembre de 2015, 08.04 h

Els comentaris de la CUP són cada vegada més esotèrics. Viuen en el món virtual dels infants. El mal és que ja no són infants i fan pena.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Martina fletxa Vilafranca
3 de desembre de 2015, 20.55 h

A veure cal escriure bé les sigles CUP s'ha d'escriure sempre així: CUPP


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
morning singer, es a dir, catamanyanes fletxa little parrot of the sea, es a dir, lloret de mar
3 de desembre de 2015, 20.15 h

#20 filldeputa


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
3 de desembre de 2015, 19.20 h

QUERIDOS NAZIS,

Me alegra ver que con esta nueva patada hacia delante habeis dejado de consumir cantidades masivas de valium y fortasec.

pero agitar la cabeza para que vuestras dos neuronas interactuen,

¿CON QUE DINERO VAN A HACER UN PLAN SOCIAL SI NO TIENEN NI PARA PAGAR ÑLAS NOMINAS DE DICBRE, LAS FARMACIAS Y LOS HOSPITALES?

AH, Y ADEMAS HAY QUE TENER EN CUENTA LOS PAGOS A LOS DIPUTADOS DE LA CUP PARA EL CUPonazo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
3 de desembre de 2015, 19.18 h

#18

Querido NAZI,

Tu camarada NAZI deberia usar metaforas o parabolas marineras como hace el Mesias cuando os habla de la Tierra Prometida.


HUAH HUAHH UAH HUAH HUAHH HUAH HUAH HUAH HUAH


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
3 de desembre de 2015, 18.07 h




#14 Per molt que l'exemple faci riure a un pobre babau ignorant i feixista com el Cagarroneses, crec que tota persona de seny entén que la teva paràbola és una clara manera de dir com hauria d'avançar el procés. Et felicito.



Però si el gegant comença a dir que el nan és del CNI (com #9 ) veig difícil que es puguin entendre: normalment, a ningú no li agrada ser ni insultat ni CALUMNIAT.


Entre independentistes catalans DE DEBÒ, per molt que els d'una formació política comet... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
3 de desembre de 2015, 16.21 h

#14

QUE BONITOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
francesc fletxa Montornès del Vallès
3 de desembre de 2015, 15.43 h

A veure, això de reclamar que s'assegui a la taula algú de JxSi que pugui decidir, que vol dir?.
Venint de vosaltres que heu de fer una reunió per saber quina hora es i després una altra per decidir que l'hora que s'ha decidit que era es la correcta i una altra per votar si esteu d'acord amb el resultat de les dues reunions anteriors, sona una mica inversemblant, fins i tot esperpèntic


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.