directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tot allò que no saps de...Duran i Lleida

Duran i Lleida s’ha servit de la política i l’ha convertit el seu pal de paller per sustentar la seva vida, un fet reconegut per ell mateix.

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

Josep Antoni Duran i Lleida ha estat un dels polítics més ben valorats pels espanyols, fins i tot el 2011 va ser el més ben valorat, però després de trenta anys al capdavant del grup de CiU al Congrés dels Diputats, de viure com un marquès i de flirtejar amb el sector negocis madrileny, el polític de la franja ha perdut el seu crèdit de forma inversament proporcional a l’augment d’adeptes a la independència de Catalunya. Duran passarà a la història per haver traït els principis fundacionals del seu partit, provocar-ne l’escissió, situar Unió en l’àmbit extraparlamentari i deixar el partit amb un deute impossible de prop de 20 milions d’euros. Malgrat el penós llegat, ara Duran intenta cremar l’últim cartutx polític que li queda amb el suport incondicional dels  “amics” de La Vanguardia i de can Cuní.  

duarn i lleida unio
Duran i Lleida durant un discurs

Comparteix
   


Etiquetes

Aquí us oferim un resum de la seva trajectòria. En diem resum perquè era impossible, en aquesta secció, intentar encabir totes les sortides de to i cares obscures del líder d’Unió.

Tota una vida en política

Potser al segle XX quedava molt bé demostrar amb un extens currículum que un s’havia estat tota la vida dedicant-se a la política. Per sort, avui dia, quan algú es presenta amb aquestes credencials la reacció generalitzada és d’arrufar el nas i desconfiar. Atenció als càrrecs que ha anat acumulant Duran i Lleida durant els seus més de 40 de dedicació política que aquí us enumerem. Tardareu més d’un minut a llegir-los per més ràpid que intenteu anar:

1- Ingressà a Unió Democràtica de Catalunya l'any 1974 i fou el primer president de la Unió de Joves el 1977.
2- Començà la carrera política com a paer segon a la Paeria de Lleida, càrrec que deixà l'any següent en ser nomenat...
3- Director general d'Assumptes Interdepartamentals de la Generalitat de Catalunya.
4- Diputat a les eleccions generals espanyoles en les legislatures del 1982, 1986 i 1989 i des del 2004 fins a l’actualitat. Ara pretén repetir però tot a punta que es quedarà sense cadira.
5- Nomenat delegat territorial de la Generalitat a Lleida.
6- De 1986 a 1987 fou diputat al Parlament Europeu.
7- El 1999 fou elegit diputat al Parlament de Catalunya i nomenat conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, fins al 2001.
8- Ha estat president del Grup Parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats des de les eleccions de 2004.
9- És també president del Comitè de Govern d'Unió Democràtica de Catalunya des del 1987, càrrec que ja ocupà entre 1982 i 1984.
10- A partir del 2001 va ser secretari general de Convergència i Unió.
11- En 2004 va ser escollir president de la comissió permanent d'afers exteriors del Congrés dels Diputats, càrrec que va repetir en 2008 i 2011.
12- També fou vicepresident de la Internacional Demòcrata Cristiana i és president d'honor de la Cambra de Comerç de Xile a Barcelona.

Una aixeta oberta: això és el Cas Pallerols per Duran

El Cas Pallerols ha fet molt de mal a Unió, però gens ni mica a Duran. Al novembre del 2000, saltà l’escàndol del finançament il·legal d’UDC, a través dels fons europeus de formació professional. Ell mateix va afirmar que si es descobria que el seu partit tenia algun tipus de finançament il·legal dimitiria. Però la paraula donada per Duran durà poc i se l’endugué el vent. Per justificar la seva no dimissió, va comparar el Cas Pallerols amb una aixeta de la cuina de casa: "Si vostè té un pis i algú està treballant a casa i deixa l'aixeta oberta, vostè no ho ha fet voluntàriament, ni té cap responsabilitat penal. És clar, haurà de pagar, però és una responsabilitat civil subsidiària".

Al gener de 2013, el Cas Pallerols es resol amb l'autoinculpació dels acusats, que per eludir l'ingrés a la presó acorden penes de multa i d'entre 7 mesos i any i mig de presó.

La seva visió de la corrupció

Després del Cas Pallerols, es va preguntar a Duran què li semblava fer una llei que regulés el finançament dels partits. Duran va afirmar que de "corrupció sempre n'hi haurà. Allà on hi hagi un ésser humà hi pot haver corrupció". Deixant clar que qualsevol mesura per a eradicar-la és inútil. De fet, el 16 de març de 2013 va declarar el següent: "Hem de ser curosos i veure si volem deixar en mans dels jutges la destinació dels polítics", "Hem d'acordar una proposta entre tots".

Fer públics el patrimoni dels diputats és xafarderia

Al programa Salvados de La Sexta Jordi Évole li va preguntar a Duran què li emblava que es fessin públics els béns i immobles dels diputats i càrrecs electes. La seva resposta va ser: “doncs és una ximpleria que no serveix per a res, només per fer contents als xafarders”. Així i tot, va assumir que durant el seu pas per la política s’havia fet “més ric”.

Retallades? No, “reordenament de la despesa pública”!

En un altre programa de Salvados, el conservador va frivolitzar sobre les retallades:

Jordi Évole: Què en pensa de les retallades?

Duran: Quines retallades? De les estisores? Retalls de diari?

Jordi Évole: No sap de què parlo? De les retallades en sanitat, educació...

Duran: No són retallades, són reordenament de la despesa pública.

Resa per canviar els seus ‘prontos’

En una present entrevista a La Vanguardia Duran afirma: “quan reso també demano força per canviar els meus rampells, algunes actituds, la meva obsessió per l'ordre i la perfecció que em porten a un malviure i a fer malviure als que m'envolten. Per sort, la gent que em coneix, malgrat tot, m’estima, però accepto que tinc uns arravataments terribles".

En Mas mai va ser el seu amic

En la mateixa entrevista, Duran desvetlla (tot i que era un secret a veus) que no l’uneix cap tipus d’amistat, ara ni abans, amb Artur Mas. I amb to condescendent explica: “però començant una relació des de la fredor (els dos som especials), amb el frec a frec va arribar l'afecte. Crec que s'està equivocant molt, però li segueixo tenint aquest afecte”.

Els Mestres no cobren prou

Sonades i grotesques van ser les seves declaracions a Catalunya Ràdio durant una entrevista a càrrec de Mònica Terribas:
Terribas: Si deixa la política, es dedicarà a fer la tesi doctoral i a la docència?'.

Duran: 'I de què viuré? Què menjaré? Els pobres professors ho passen molt malament i no guanyen prou. No en tindria prou'.

Curiosa resposta tenint en compte que fa 40 anys que és polític i poc ha fet per a corregir el que ell mateix considera que és un sou baix, el dels mestres. Però és que encara ha anat més enllà. El líder d'Unió considera que el president espanyol hauria de cobrar més: "Els sous de la política són insuficients, però entenc que és un debat que avui la societat espanyola no està disposada a acceptar. En comparació amb altres països, és un sou baix”. I què guanya durant? Es calcula que s’embutxaca més de 100.000 euros anuals pels seus càrrecs com a diputat al Congrés dels Diputats i a Unió. Sí, efectivament, amb el que cobra un mestre no li dóna ni per una bossa de llaminadures.


“Hem viscut per sobre de les nostres possibilitats” vs “Hotel Palace”

Només algú a l’alçada de Gerardo Díaz Ferrán podria donar lliçons als ciutadans d’austeritat i després viure en una suite a l’Hotel Palace. Duran i Lleida va fer seva la frase de “hem viscut per sobre de les nostres possibilitats” en una entrevista amb Jordi Évole. El més curiós de tot és que, a part del seu sou i dietes, el cap de llista a les pròximes eleccions espanyoles per Unió ha tingut, gràcies als seus càrrecs els quals s’aferra des de fa anys, dietes i viatges pagats i altres tipus de luxes.

Els homosexuals al psicòleg

Les seves paraules al seu blog sobre l'homosexualitat van causar-li problemes àdhuc a les files del seu partit i de CDC. Duran i Lleida, fins i tot, va enviar un e-mail de disculpes als Convergais després d’haver escrit això: "Em sorprèn que, quan una persona -després d'anys d'estar casada i amb fills- arriba a la conclusió que en realitat és homosexual i vol adoptar aquesta tendència i considera que necessita ajuda, la seva demanda és atesa i el fet de 'sortir l'armari 'és celebrat. Però en el cas invers, aquesta persona no ho pot fer si acudeix voluntàriament a demanar assistència mèdica. La lògica final d'aquest plantejament és que l'espècie humana té un estadi normal que és l'homosexualitat i que ningú pot negar-se a avançar en aquest camí".

Tot i les seves disculpes, la seva homofòbia és inherent en el seu discurs. Ja va criticar durament que es permetés el matrimoni entre persones del mateix sexe a l’estat espanyol, així com les adopcions, però encara va anar més enllà criticant la llei recentment aprovada pel Parlament sobre els drets de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. Segons Duran, "les dades revelen que hi ha col·lectius molt més discriminats i que no mereixen l'atenció" del Parlament”. A més titllà de "xiringuitos" les "entitats que treballen per fer efectius els drets i la no-discriminació" dels homosexuals. "L'esmena a la totalitat ja no la podrem fer, i ho sento. A vegades, els complexos i les pressions de col·lectius potents i ben organitzats acaben imposant-se".

Una suposada addicció al sexe

A vegades l’autoodi o l’autorepressió fa que els discursos més recalcitrants, arcaics i conservadors amaguin al darrere una font inexorable de desitjos obscurs, obscens, fantasies i parafílies de les més diverses i esfereïdores. En aquest cas no sabem si Duran i Lleida ho acompleix però sí que podem recordar les paraules d’Alfons López-Tena a un dels nostres blocs de l’indirecte: “que el secretari general d’un partit polític sigui un corrupte, cobri comissions, vengui esmenes de lleis a grups d’interès, premiï amb càrrecs públics les seves amants i examants, i dediqui diners públics a finançar la seva vida sexual, variada i extensa, i ja m’entens de què t’estic parlant, oi sr Duran?”

La cultura d’occident és superior a la d’orient

Al famós i ja extingit programa ‘Tengo una pregunta para usted’ Duran i Lleida va haver de contestar una pregunta incòmoda feta per a una musulmana. Aquesta, amb un vel al cap, va preguntar què pesava sobre l’ús d’aquesta peça de roba per part de les noies. Duran, intentant ser políticament correcte, va acabar dient que creu que hi ha cultures superiors i més avançades posant d’exemple la d’occident davant la d’orient. Un discurs al límit de la xenofòbia més pròpia de l’ultradreta que la d’un partit democristià.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
pepet fletxa el vendrell
10 de desembre de 2015, 19.38 h

Simplement un vividor que li agrada viure del treball dels altres avui dia ja té imitadors Rivera, Girauta etc .... menuda colla de ganduls VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Marc fletxa Barcelona
10 de desembre de 2015, 15.19 h

Grateu una mica sobre el protocol que existia dins de UDC quan en Duran anava a "provincies" a fer xerrades/mitings.

El protocol incluia, estada, hotel, i "campamentos".

INvestigueu. No teniu ni puta idea de amb qui heu topat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2015, 15.12 h

PER QUÈ NO LI DONEN L'AMBAIXADA DEL REGNE BANANER A BOTSWANA. CREC QUE LES CORINES I ALTRES DECADENTS TAMBÉ HI VAN A MATAR ELEFANTS


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2015, 15.10 h

DICTÀMEN DE LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE 22 JULIOL 2010

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independènci
- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval
sempre la voluntat democràtica d’aquest poble
- Declarem que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO o catalanesc), seguid 500 años mas haciendo el imbecil (Joan Sales dixit) fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente en TODOS los españoles estamos incluidos TODOS los catalanes)
10 de desembre de 2015, 14.50 h

QUERIDOS NAZIS,

VAMOS PARA TRES MESES DESPUES DEL "dia historico" DEL 27-S Y ESTAMOS SIN PRESI, SIN GOBIERNO, SIN PRESUPUESTOS, ETC SIENDO EL HAZMEREIR NACIONAL E INTERNACIONAL POR ESTA SITUACION Y ¿ NO SE OS CAE LA CARA DE VERGUENZA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
nes fletxa V.O.
10 de desembre de 2015, 14.30 h

Us heu oblidat que és un addicte a l'Opus Dei


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
josep fletxa badalona
10 de desembre de 2015, 11.38 h

el seu pas per tribunals i la corrupció

http://llibresindex.com/attachments/article/66/Tots_els_homes_de_DURAN.pdf


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Carles fletxa barna
10 de desembre de 2015, 10.46 h

Mosca collonera integral.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Synera fletxa Barcelona
10 de desembre de 2015, 10.10 h

#4 Com el Rivera? Un altre "primo"?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
10 de desembre de 2015, 09.48 h


Jo sense coneixe'l personalment.no li diria que es un personatge repugnant. I per el sol fet de haver estat a la coalició de CIU, em mereix un respecte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.