directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

L'11,3% del electors, 55.000 persones, ja han votat a les 13.45 hores

Mataró es perfila com la ciutat amb més participació d'aquesta onada, amb un 20,6% a la una · La meitat dels 500.000 catalans cridats a votar són del cinturó metropolità

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'11,3% del electors, 55.000 persones, han anat a votar aquest diumenge a les 13.45 hores en els 47 municipis on se celebra la consulta sobre la independència. La participació reflecteix la complexitat que ja s'esperava en aquesta onada que s'enfronta a l'anomenat 'cinturó roig'. Tot i això, la Coordinadora destaca que l'arribada de les consultes a l'àrea metropolitana de Barcelona constata la 'normalitat' del procés i trenca el mite que l'independentisme no hi té cabuda. A Mataró, la ciutat més gran que celebra una consulta, la participació s'enfila ja fins al 20,&% a la una del migdia. En aquest sentit, una enquesta d'El Periódico avançava que l'independentisme ja és majoritari a Catalunya. Aquest diumenge, fins a mig milió de catalans podran votar l'Estat propi en la quarta onada de consultes d'independència després dels èxits del 13 de desembre, el 28 de febrer i el 25 d'abril. Aquest vespre, ja hauran decidit la independència el 53% dels municipis de Catalunya, amb uns resultats aclaparadorament favorables a l'Estat propi.
Dificulttats a les grans ciutats · Mataró empeny la participació

La coordinadora valora molt positivament les dades registrades tenint en compte que es tracta de ciutats amb molt més pes poblacional i que tenen alguns ajuntaments importants en contra, com Cornellà de Llobregat o el mateix Sant Feliu. Bertran ha denunciat la 'cacicada' que va suposar que ni tan sols es pogués votar la moció a Cornellà. Uriel Bertran també ha donat dades rellevants d'altres ciutats. A Vallromanes (Vallès Oriental), la participació a aquesta hora és de més del 30%; a Sobremunt (Osona), se supera el 25%, i a Mataró el 20%. A Cornellà de Llobregat, en canvi, ha participat el 5,3% de la població que té dret a votar.

La mateixa Coordinadora ha admès en les diferents onades les dificultats amb que es troben per arribar a tota la població quan es tracta de municipis amb molta població. Aquesta és la tendència general, amb exemples com ara Lleida, on la participació tot just va superar el 10% en l'onada de l'abril, però que tampoc es produeix en tots els casos. A Girona, per exemple, es va superar el 26% quan la mitjana de l'onada va rondar el 20%.

Un 20,68% de les 97.130 persones amb dret a vot a la consulta sobre la independència a Mataró, el municipi més gran de l’onada de consultes, ja han exercit el seu vot fins a les 13 hores d’avui diumenge

A Mataró, la ciutat més gran que celebra una consulta en aquesta onada del 20J, la participació ja s'enfila fins el 20,6% a la una del migdia. Mataró Decideix, que compta amb la participació del jurista Alfons López Tena, es prepara per repetir l'èxit de participació registrat el 13D a Osona i assumir la responsabilitat de fer apujar el percentatge general de participació del 20J.

Els organitzadors esperen que a la tarda hi hagi més afluència de votants que en anteriors onades gràcies al bon temps. A Sant Feliu, on està la central de dades, la participació és de 4,5%.

Mig milió de catalans amb dret de vot

490.000 catalans podran votar aquest diumenge –un dia abans de la reunió del TC que ha de tornar a debatre la sentència de l'Estatut i també els recursos de súplica de la Generalitat- en aquesta nova onada de consultes simbòliques per pronunciar-se a favor o en contra de la independència. Com sempre, hi podran votar les persones de més de 16 anys que puguin acreditar que estan empadronades en algun dels 46 municipis on es faran.

Gairebé el 50% de la població amb dret a vot es concentra als cinc municipis del Baix Llobregat, entre els que hi figura Sant Feliu de Llobregat, amb 38.000 persones amb dret a vot. Precisament, a Sant Feliu de Llobregat la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència hi ha establert la central de dades nacional. La Coordinadora vol, d'aquesta manera, posar en valor la implicació d'un territori tradicionalment distanciat del moviment d'autodeterminació.

Al Baix Llobregat també es faran consultes a Cornellà de Llobregat -on va ser alcalde l'actual president de la Generalitat, José Montilla- (73.000 persones amb dret a vot); Sant Boi de Llobregat (69.000); Esplugues (40.000) i Olesa (18.000). Al Baix Llobregat entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà han fet campanya cridant a votar contra de la independència.

Pel portaveu de la Coordinadora Uriel Bertran amb la celebració de consultes al Baix Llobregat s'ha 'dinamitat el cinturó roig', on 'semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l'autodeterminació'. En definitiva, una jornada amb 'caràcter metropolità' i 'baixllobregatí'.

100.000 mataronins

La ciutat amb més població amb dret a vot, però, és la capital del Maresme, Mataró, on poc més de 100.000 persones estan cridades a les urnes. En el cas de Mataró, l'organització de la consulta l'ha assumit el jurista Alfons López Tena al marge de la Coordinadora Nacional. D'entrada, l'entitat Mataró Decideix ha explicat que la capital del Maresme ha registrat un vot anticipat que supera el 12%, una xifra fins ara significativament superior a la de ciutats de dimensions similars on s'ha fet la consulta.

A Mataró hi ha situat el seu centre d'operacions la plataforma de càrrecs electes per l'autodeterminació 'Decidim.cat' i hi faran les valoracions els representants dels partits. En aquest sentit, valorarà els resultats per ERC el seu president, Joan Puigcercós, i per CDC el seu secretari general adjunt, Felip Puig. També hi faran valoracions al llarg de la jornada diversos representants de partits, sindicats, organitzacions juvenils i entitats culturals. Dirigents d'ERC i CDC també recorreran el territori diumenge per donar suport a les consultes.

A l'altre extrem, Sobremunt (Osona) és el municipi més petit d'aquesta onada de consultes, amb només 77 persones majors de 16 anys empadronades que tindran dret a vot, seguit per la Morera del Montsant (Priorat), 134 persones, i Mont-ral, (Alt Camp) amb 185. A banda de Mataró, una altra capital de comarca, Falset (Priorat), també hi decidiran 2.400 veïns.

315 urnes, 140 col·legis

En els 46 municipis que sotmetran a votació la sobirania catalana hi haurà repartides 315 urnes instal·lades en 140 col·legis electorals. Capitals de comarca com Mataró o Falset celebraran consulta per a la l'autodeterminació.

Entre les personalitats que han manifestat la seva intenció de participar en la jornada electoral destaca el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, veí de Cerdanyola.

5.000 voluntaris i observadors internacionals

D'altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran pel correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en les convocatòries anteriors, amb la presència d'observadors internacionals. Un d'ells és el lingüista nordamericà d'origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l'Ebre, com Garcia o Móra la Nova. L'altre és l'actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez, que ha intervingut a sèries de televisió com 'Los Serrano' o 'Aguila Roja' i a pel·lícules com 'Días de Fútbol' o 'El otro lado de la cama'.

Després d'aquesta quarta onada de consultes sobre la independència, un total de 3 milions de catalans ja hauran tingut ocasió de votar sobre la necessitat de crear un estat català. El suport a la independència ha estat superior al 93%, i suma 476.000 vots. Després d'aquesta onada de referèndums simbòlics els promotors de les consultes encarar el repte del de Barcelona, previst pel 10 d'abril del 2011.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
CIU=PP. fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
20 de juny de 2010, 18.47 h

#6
SI TENS RAÓ, T´ENCANTA I BÉ QUE DEMOSTRES SER UNA MICA ENCANTAT I SEGONS TU I ELS VENEDORS DE LA PORTES EL MILLOR CAMÍ PER ACONSEGUIR LA INDEPENDÈNCIA ÉS DIVIDIR EL VOT INDEPENDENTISTA TANT COM ES PUGUI PER ACONSEGUIR LA UNITAT INDEPENDENTISTA I SER DECISIUS DAVANT EL FRONT CONTINUISTA DE CIU, PP I PSC-PSOE A QUI NO VOTARÀ NINGÚ I ESTARAN OBLIGATS A REPLANTEJAR-SE LA SEVA POLÍTICA COL·LABORACIONISTA-ESPANYOLERA. S´HA DE SER UNA MICA GILIPORTA I ESTAR BASTANT ENCANTAT. EH! DE BON R... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
CIU=PP. fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
20 de juny de 2010, 18.43 h

AL·LELUIA QUE JA HA NASCUT EL MESSIES REDEMPTOR, QUE TREMOLIN ELS CONVERGENTS I UNIONISTES, QUE TREMOLI EL PP I EL PSC-PSOE . QUE TREMOLIN ELS QUE PORTEN ANYS I PANYS APOSTANT PER LA INDEPENDÈNCIA I NO L´HAN POGUT ACONSEGUIR. ARA LAPORTA HO ACONSEGUIRÀ EN QUATRE DIES I SERÀ BUFAR I FER AMPOLLES I TOT AIXÒ HO FARÀ LAPORTA SENSE COBRAR NI UN EURO, COM HO SENTIU, SENSE COBRAR NI UN EURO PERQUÈ TOT EL QUE GUANYI EN POLÍTICA HO DONARÀ A UNA ONG I A LES PLATAFORMES PROINDEPENDENTISTES I A SO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa Reus
20 de juny de 2010, 18.38 h

#7 Perdoma mendrugo...de donde sale el dinero par ael PER andaluz?porque tantos andlauces han venido a vivir a Catalunya?te has parado a mirar las balanzas fiscales,mameluco?si tanto dinero decis que generais porque os va vomo os va?anda pajarillo,desenchufa InterescoriamiaTV y vete a una biblioteca...o mejor,antes aprende a leer PAYASO


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Luis fletxa Malaga
20 de juny de 2010, 18.05 h

La consulta se debe de hacer a nivel NACIONAL, cataluÑa es de todos los ESPAÑOLES, y no solo de unos pocos, es parte de una unidad indivisible. Estos memos independistas se creen con unos derechos, llevados por el estado de sus industrias, de lo cual todos los ESPAÑOLES hemos contribuido a ello, dándoles nuestro dinero y el estado de quitárselo a otras regiones ESPAÑOLAS; con la táctica del que más LLORA más MAMA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Arnau fletxa Barcelona
20 de juny de 2010, 17.53 h

M'encanta perque personatges com aquest anti-CiU, simpatitzant d'ERC suposo, no volen que Laporta tingui èxit, perque no reconeixer d'una vegada que ERC és la mateixa merda que CiU? o fins i tot més, on aneu governant amb gent taurina i española?? de veritat tiu, si no canvies d'idea respecte que cal un nou partit independentista capaç d'unificar i lluitar per la independència és que només t'importa que torni haver-hi un tercer tripartit sigui com sigui, i que tan se te'n fot Catalunya (... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
CIU=PP. fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
20 de juny de 2010, 17.11 h

JA M´HO PENSAVA QUE ES PRESENTARIA AMB UN ALTRE PARTIT. MAI HE ESPERAT RES DE BO DEL LAPORTA I A EFECTES PRÀCTICS SEMBLA QUE EL SEU OBJECTIU SERÀ EL DE DIVIDIR L´INDEPENDENTISME QUE PEL QUE ES VEU ENCARA NO ESTÀ PROU DIVIDIT. JA PODEU ANAR DIENT EL QUE VOLGUEU PERÒ TOT APUNTA QUE EL LAPORTA EL QUE BUSCA ÉS EL FILÓ POLÍTIC DESPRÉS DE QUEDAR-SE SENSE LA PRESIDÈNCIA DEL BARÇA. TOT PLEGAT MOLT PREVISIBLE, APA CONVERGENTS I UNIONISTES DISFRESSATS DE REAGRUPATS .I LAPORTISTES A VENDREN´S ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa BCN
20 de juny de 2010, 17.00 h

Gràcies Jan!!! Ciu amb 23 anys i ERC amb 7 anys més no se n'han sortit, i fins i tot amb la imminent sentència del TC la involució ens portarà a l'estatut del 1979. Aquests partits només actuen amb clau electoral i buscant el tacticisme i la menjadora. Prou!!
Amb Jan Laporta i Carretero s'obre l'esperança i la il·lusió. Candidatura independentista transversal ja!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Arnau fletxa Barcelona
20 de juny de 2010, 15.31 h

Laporta ha dit en una entrevista que es presentarà per a les eleccions! bé, que cal un partit nou =) La Independència més a prop!! Que n'aprenguin els d'ERC montillistes protaurins!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
CIU=PP. fletxa SÓN EL MATEIX GOS AMB DIFERENT COLLAR.
20 de juny de 2010, 13.31 h

L´EXCUSA DE LA FRUSTRACIÓ ÉS PATÈTICA. ÉS QUE VIURE EN UN PAÍS OPRIMIT I COLONITZAT A ON ELS CATALANS CADA DIA ENS SENTIM MÉS ESTRANGERS A CASA NOSTRA I SENSE PODER DE DECISIÓ I CONDICIONATS EN TEMES TANT IMPORTANTS COM INFRAESTRUCTURES, IMMIGRACIÓ, RELACIONS EXTERIORS, CULTURA, IMPOSTOS ETC. NO ÉS FRUSTRANT? PER SI NO SE N´ADONAT EL SR. MAS CATALUNYA VIU EN UN ESTAT DE FRUSTRACIÓ PERMANENT I AMB UN REFERÈNDUM NO HI TENIM RES A PERDRE I MOLT A GUANYAR. I EL SÍ EL TENIM MÉS A PRO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
atlasac fletxa Vila-real
20 de juny de 2010, 11.28 h

Que classe de societat tenim....
que davant d´aquest aufeg que patim, els demanes SALVAM i t´anvien a pendre.........i et diuen que estàs VERD, ELLS SI, si que estan VERDS, van al revés de sempre, els dolents, els malvats, els XENOFOBS-RACISTES-FACISTES? els de casa....i TOTS els DRETS per els INVASORS i BOTIFLERS....NO HO ANTENC, NO t´ANTENC!!!. a damunt encara es vanaglòrien...de la seva MALDAT? si l´esforç de posar un paperet a l´urna podriem obtindre la INDEPENDENCIA=LLIBERTAT...cre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.