El 12,4% dels electors han votat a les sis de la tarda, la participació supera ja la consulta de la Diagonal
La Coordinadora crida a acudir a les urnes en les últimes hores de la jornada
El 12,4% del electors, unes 60.760 persones, han anat a votar aquest diumenge fins les 18 hores en els 47 municipis on se celebra la consulta sobre la independència. Tot i les dificultats de portar el procés a les poblacions del cinturó metropolità, amb aquesta xifra l'onada de consultes del 20J ja supera la participació assolida a la consulta sobre la Diagonal de Barcelona. El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha fet una crida a la participació en les últimes dues hores de jornada electoral. El diputat d'ERC també ha lamentat els 'atacs feixistes' que s'han produït a Mataró i a Cornellà de Llobregat, però ha destacat que no han alterat en cap cas el desenvolupament normal de la jornada. Les properes dades de participació seran ja les definitives. Mataró, la ciutat més gran on se celebra aquest diumenge la consulta, registra un 22,47% de participació a les sis de la tarda. Alfons López Tena, que participa en l'organització, va camí de repetir a Mataró l'èxit d'Osona durant el 13D.
Bertran ha indicat que la Coordinadora és 'conscient' que la participació en els municipis de l'àrea metropolitana no serà la mateixa que en comarques 'de llarga tradició catalanista', però el 'repte' ha estat precisament poder celebrar les consultes amb normalitat i amb totes les garanties, amb els voluntaris necessaris per fer-ho. 'Hem aconseguit organitzar la consulta amb les mateixes garanties que a la resta de comarques', ha assegurat.I és que el diputat d'ERC ha subratllat que els organitzadors tenen en aquest cas dos handicaps. El primer, que són ciutats grans, on costa arribar a la ciutadania. En aquest punt ha ironitzat sobre la consulta sobre el futur de la Diagonal que va organitzar l'Ajuntament de Barcelona. 'El mateix Hereu pot explicar com és de difícil arribar al conjunt de la ciutadania', ha indicat, tot recordant que la coordinadora no tenia els 3,1 MEUR dels que disposava l'alcalde de Barcelona.
Caciquisme urbà
Però és que a més, Bertran ha denunciat que alguns ajuntaments estan posant 'pals a les rodes'. El cas de Cornellà de Llobregat, amb alcalde socialista, és el més clar, perquè no es va permetre ni que es debatés la moció a l'Ajuntament, s'ha queixat. El diputat ha lamentat aquest 'caciquisme urbà' que no s'havia registrat fins ara, i que també s'ha pogut veure a Sant Feliu de Llobregat. 'No esperem els nivells de participació d'Osona i de La Garrotxa perquè estem en unes condicions totalment diferents', ha conclòs.
En la mateixa línia, ha admès que també preveuen que hi hagi un resultat percentualment superior dels vots en contra de la independència en l'anomenat cinturó roig metropolità, i més tenint en compte que hi ha hagut una campanya organitzada en defensa d'aquesta opció. Bertran ha celebrat que les consultes s'hagin normalitzat fins el punt que hi puguin haver campanyes a favor i en contra.
Bernat Dausà, portaveu de l'organització de Sant Feliu, ha explicat que han tingut una feina 'feixuga' per aconseguir punts de vot a la ciutat, i ha agraït que fins i tot UDC hagi cedit el seu local. De tota manera, ha explicat que la intenció dels organitzadors és que hi hagi una 'distància prudent' respecte els partits polítics. També ha lamentat que hagin hagut de penjar cartells diverses vegades perquè veien que desapareixien.