Catalunya lidera el rebuig a l’Espanya de sempre
El Principat i el País Basc són els territoris on el bipartidisme ha reculat més, perquè s’ha quedat en només un 25% dels vots
Catalunya torna a liderar la voluntat de canvi i de rebuig a l’Espanya de sempre, és a dir, l’establishment bipartidista que porta tres dècades instal·lat a l’Estat blocant qualsevol opció de dret a l’autodeterminació. El Principat ha votat en massa en contra de socialistes i populars, fins a un punt només equiparable amb el País Basc, perquè en tots dos casos al voltant d’un 75% de votants han donat l’esquena als dos de sempre.
Problema estructural d'Espanya
En concret, només un 26,8% dels votants catalans han fet costat a la llista de Carme Chacón (15,7%) o a la de Jorge Fernández Díaz (11,1%). Uns percentatges que només ha superat Euskadi, on el bipartidisme ha arreplegat el 24,9% dels sufragis, amb un repartiment gairebé a parts iguals entre socialistes i populars. Les dues nacions històriques han tornat a demostrar que sempre volen anar un pas més endavant i que l’Estat té un problema estructural. Tant és així que al seu torn, el dret a decidir (En Comú Podem, ERC i Democràcia i Llibertat) han aconseguit un 54% a Catalunya.
Catalunya i Euskadi, sempre diferents
Els dos partits que s’han tornat el poder des de l’any 1982 també han obtingut resultats discrets a Navarra i les Illes Balears on, sumats, han obtingut un 43% i un 47% respectivament. Juntament amb Catalunya i el País Basc han estat les úniques comunitats autònomes on el ‘PPSOE’ no ha arribat ni al 50% dels vots. Així, el canvi de tendència i la fi del bipartidisme s’han consumat a l’Estat, però les dues nacions més independentistes tornen a veure com volen quelcom diferent de la resta de territoris.