Enquestes: són només un mitjà per vendre diaris i influir?
Les aproximacions de l’últim mes no han acabat d’apuntar la patacada de Ciudadanos i ni els sondejos andorrans de l’última setmana ni el sondeig a peu d’urna han encertat
Amb els complicats resultats del 20D a la mà, ja ningú recorda les enquestes, però val la pena mirar enrere i plantejar-se quin sentit ha tingut comptar amb tantes enquestes durant les últimes setmanes. Han estat un veritable termòmetre del sentit del vot final? Indubtablement, no, però sí que han servit per vendre molts diaris i per intentar influir fins a última hora en el resultat.
La campanya per Rivera d'El Confidencial i El Mundo no ha funcionat
Les aproximacions de les últimes setmanes no van llegir per exemple la patacada de Ciudadanos, a qui van donar en la majoria dels casos la tercera plaça. A més, en cap cas han donat a Albert Rivera menys d’un 17-18% dels sufragis, quan els electors no li han donat un suport ni del 14%. De fet, fins i tot van arribar a col·locar-lo segona força i amb el ‘sorpasso’ al PP a la punta dels dits. És el cas de l’enquesta d’El Confidencial de fa només deu dies, que donava a Rivera un 23,2% dels vots, a 3 punts del PP. També El Mundo a finals de novembre els atorgava gairebé un quart dels vots totals.
Cuina interessada
En canvi, Podemos no tenia unes expectatives de més del 17% dels vots, segons les enquestes, però al final n’ha arreplegat el 20,6%. Per exemple, La Razón els va donar un 15% fa només una setmana, cosa que denota no només la volatilitat del sufragi, sinó també la cuina interessada de moltes d’elles per intentar afavorir l’opció apadrinada.
El sondeig a peu d'urna no ha encertat gairebé res
Cas a part és el sondeig a peu d’urna per exemple de les televisions públiques de l’Estat. Tot i comptar amb 170.000 entrevistats, no ha encertat gairebé cap resultat. Deia que el PP s’imposaria amb 114-118 escons, cinc menys dels obtinguts, mentre que fixava en 81-85 la forquilla del PSOE, a cinc també de la realitat. Veia un Podemos amb 76-80, quan n’ha tingut 69, i feia de Ciudadanos una força amb 46-50 representants, però s’ha quedat amb 40. Sí que va encertar per la part baixa el resultat d’Esquerra, però va ‘infravalorar’ Democràcia i Llibertat atorgant-los-en només 6 o 7.
El sondejos andorrans d'El Periódico, sota sospita
El CIS també va donar, el 3 de desembre, uns resultats totalment irreals, amb Podemos quart i Ciudadanos tercer a tocar del PSOE. Una dada que també demostra que en aquest cas la campanya sí que ha tingut algun efecte. D’altra banda, també queda en dubte si el sondejos andorrans d’El Periódico, just la setmana electoral, han tingut algun sentit a banda d’intentar influir i fer soroll. El rotatiu va infravalorar el PP, a qui en cap aproximació va donar més del 26% dels vots, quan n’ha acabat sumant el 28,7%. A més, en l’enquesta que es va publicar durant la jornada de reflexió es donava Podemos segona força i PSOE tercera, un extrem que no s’ha acabat consumant.
Notícies relacionades
- Per què has d'anar a votar el 20D si ets independentista? 16.12.2015.
- Presa de pèl de l’enquesta “prohibida” d’’El Periódico’ publicada a Andorra 15.12.2015.
- Els “Altres /Otros” d’ El Periódico per evitar una victòria independentista 14.12.2015.
- #20D Els independentistes guanyarien a Catalunya i Espanya ingovernable 12.12.2015.
- Espanya és bipolar, segons el CIS 07.12.2015.