En Comú Podem no tindrà grup parlamentari propi al Congrés
El reglament del Congrés impedeix que a Catalunya i al País Valencià, Podemos tingui grup parlamentari propi
Malgrat la intervenció del cap de llista d'En Comú Podem Xavier Domènech, que ahir va a firmar que “som el grup parlamentari català més gran del Congrés”, el reglament del Congrés dels Diputats ho impedeix. Només en el cas de En Marea ho permet. Segons diferents assessors dels serveis jurídics del Congrés amb qui ha pogut parlar el directe.cat, serà molt difícil que el PP i el PSOE permetin que Podemos tingui 4 grups parlamentaris.
PP i PSOE no cediran a les exigències fora de reglament de PodemosÉs inimaginable que en cada punt de l’ordre del dia intervinguin quatre cops tant en ple com en comissió les diferents faccions del grup que lidera Pablo Iglesias. Cada grup parlamentari té el mateix temps d’intervenció, si fos el cas Podemos intervindria 4 cops més que el mateix PP i el PSOE tant en ple com en les diferents comissions, i obtindria molts més diners ja que cada grup té un fixa d’ingressos. Per evitar-ho l’actual reglament del Congres modificat en el seu dia per impedir el Grup Parlamentari del PSC ho deixa molt clar.
Els motius que impedeixen que Podemos tingui 4 grups parlamentaris: Article 23 punt 2 del Reglament del Congrés dels Diputats
“En ningún caso pueden constituir Grupo Parlamentario separado Diputados que pertenezcan a un mismo partido. Tampoco podrán formar Grupo Parlamentario separado los Diputados que, al tiempo de las elecciones, pertenecieran a formaciones políticas que no se hayan enfrentado ante el electorado.”
En el cas de Podemos, les seves coalicions al País Valencia i Catalunya no compleixen estrictament aquest reglament, ja que Podemos anava clarament en aquestes coalicions, no és el cas de “En Marea” on el partit d’Iglesias va acordar no presentar-se a Galicia. Veurem si PP i PSOE amb la seva majoria ho permeten, ja que el partit d’Iglesias comptaria amb moltes avantatges tant econòmiques com de presencia en les intervencions i comissions.
Tampoc Democràcia i Llibertat i ERC compleixen la totalitat dels condicionants per separat.
Igualment si a Democràcia i Llibertat i ERC se’ls hi aplica el reglament, tampoc hi tindran dret ja que a la demarcació de Barcelona no arriben al 15% dels vots. En aquest cas en algunes legislatures s’han produït excepcions, a l’any 2004 ERC no va obtenir tampoc el 15% a Barcelona, però la manca de majoria del PSOE de Zapatero va facilitar l’excepció.
Els motius que dificulten que Democràcia i Llibertat obtinguin grups parlamentaris: Article 23 punt 1 del Reglament del Congrés dels Diputats
“Los Diputados, en número no inferior a quince, podrán constituirse en Grupo Parlamentario. Podrán también constituirse en Grupo Parlamentario los Diputados de una o varias formaciones políticas que, aun sin reunir dicho mínimo, hubieren obtenido un número de escaños no inferior a cinco y, al menos, el 15 por 100 de los votos correspondientes a las circunscripciones en que hubieren presentado candidatura o el 5 por 100 de los emitidos en el conjunto de la Nación.”
En el cas de Democràcia i Llibertat i ERC el problema el tenen en l’exigència d’obtenir el 15% a les quatre demarcacions, en tots dos casos no arriben en aquest percentatge a la demarcació de Barcelona. Aquesta circumstància va quedar superada el 2004 quant els republicans van tenir el mateix problema, però la situació de minoria del PSOE ho va fer possible. Veurem ara com actuaran. Tant sols un sol grup parlamentari de les dues formacions compliria el requisit del reglament.